Česi ohlásili úspech, ktorý môže pohnúť dejinami: Našli nový spôsob, ako bojovať s rakovinou

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2018-04-11 11:00:00

Tím zložený z českých a amerických vedcov objavil novú metódu, ako bojovať s rakovinou. Spočíva v tom, že sa rakovinovým bunkám odoberie aminokyselina glutamín, ktorá im slúži ako palivo. Výsledky sú také sľubné, že ďalší výskum podporil zahraničný investor sumou zhruba 800 miliónov českých korún. Na výskume sa podieľa Ústav organickej chémie a biochémie (ÚOCHB) Akadémie vied ČR a Univerzita Johnsa Hopkinsa v Baltimore v USA. Klinické testy majú začať budúci rok, oznámila na svojej tlačovej konferencii česká Akadémia vied.

 

Pre rakovinové bujnenie je charakteristické nekontrolované delenie buniek. Jednou z ciest, ako ho zastaviť, je zablokovať rakovinovým bunkám prístup k dôležitým živinám. Novoobjavený postup zamedzuje prísunu dusíka, ktorého zdrojom je hlavne aminokyselina glutamín. Keď sa do tela dopravia látky, ktoré sú glutamínu podobné, jeho metabolizmus sa zablokuje. Nevýhodou je ale to, že glutamín je zdrojom dusíka aj pre zdravé bunky. Vedci však zistili, že tento problém je možné prekonať.

Čítajte viac: Viete rozpoznať podozrivé znamienko? Päť príznakov, ktoré okamžite odhalia problém

„Naše nové látky, pre-liečivá antimetabolitov glutamínu, tieto obmedzenia obchádzajú tak, že je k ich účinku najskôr nutná ich aktivácie. K tej dochádza predovšetkým v rakovinových bunkách. V zdravom tkanive tieto látky zostávajú z väčšej časti iba v neaktívnej, a teda netoxickej podobe,“ vysvetlil Pavel Majer z ÚOCHB.

Fascinujúca látka z peruánskej hliny

Mechanizmus účinku vedci vyskúšali na rôznych nádoroch u myší. Vykonali tiež metabolické štúdie u vyšších cicavcov, pretože metabolizmus hlodavcov sa od toho ľudského príliš líši. Podľa Majera účinky látok skúmali vedci hlavne na ošípaných. Objavené látky fungujú najlepšie v kombinácii s imunoterapiou. Je to preto, že zhubné bunky, ktoré začnú metabolicky chradnúť, sú oveľa citlivejšie na protilátky.

Základom možného budúceho liečivá sa stala prírodná látka izolovaná z peruánskej hliny, presnejšie povedané z pôdnych baktérií. „Keď som prvýkrát videl jej štruktúru, myslel som, že je tam nejaká chyba,“ povedal Majer. ČTK spresnil, že molekula obsahuje funkčnú skupinu, ktorá je známa z explozívnych reakcií. Vedcov prekvapilo, že takúto látku môžu vyrobiť prírodné organizmy. Zároveň však bola v prírode veľmi stála. Prvé klinické testy s touto prírodnou látkou sa uskutočnili už skôr a ukázali síce vysokú účinnosť, ale aj nebezpečnú toxicitu. „U väčšiny pacientov skutočne došlo k ústupu nádoru, ale počas týždňa aj k závažnému poškodeniu tráviaceho ústrojenstva,“ vysvetlil Majer. Preto vedci pracovali na jej modifikácii tak, aby organizmu neškodila.

Podľa Barbary Slusherovej z Univerzity Johnsa Hopkinsa sa teraz vedecký tím zameria na zvýšenie doby prežitia u pozorovaných subjektov a prípadne aj na rozšírenie metódy pre nádory, u ktorých zatiaľ liečba nezaberá. Okrem toho by látka mohla ovplyvňovať aj niektoré chybné procesy v mozgu u iných ochorení.

Vývoj a testovanie bude mať na starosti firma Dracena Pharmaceuticals, ktorá vznikla práve za týmto účelom. Svoj podiel v nej má aj spoločnosť i & i Prague, ktorá vznikla vlani pri ÚOCHB ako inkubátor pre sľubné vedecké projekty. Dracena Pharmaceuticals získala od zahraničného investora 40 miliónov dolárov. Klinické testy na prvých pacientoch majú začať budúci rok a potrvajú päť až osem rokov.

Fotogaléria


Tagy:
rakovina liečba glutamín

2018-04-11 11:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: ČTK

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia