Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Veľký problém zdravotníctva: V nemocniciach chýbajú tisíce sestier, ministerstvo avizuje zmeny

Ilustračné foto: TASR/František Iván Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: TASR/František Iván (Zdroj: TASR/František Iván)

Ministerstvo zdravotníctva chce zatraktívniť povolanie zdravotných sestier, ktorých je v nemocniciach nedostatok. Ministerka Andrea Kalavská (nominantka Smeru-SD) nevylučuje debatu o vyšších platoch sestier. Potvrdila, že rezort, ktorému šéfuje, sa aktuálne zaoberá otázkou ich lepšieho platového ohodnotenia.

 

Kalavská chce takisto pokračovať v rozširovaní ich kompetencií. Avizuje viac právomocí pre sestry v ambulanciách. „Tie už čoskoro budú môcť odstraňovať stehy po indikácii lekárom, tiež vyšetrovať krv pomocou jednoduchých diagnostických prístrojov, napríklad glukomeru, budú môcť vystaviť potvrdenie a správu súvisiacu s poskytovaním ošetrovateľskej starostlivosti,“ povedala Kalavská.

Čítajte viac: Slovenka o práci zdravotnej sestry v Rakúsku: Úcta k pacientom je na prvom mieste

Ministerka poukazuje, že si sestry váži a „pracuje na systémových krokoch, ktoré by zatraktívnili podmienky na ich prácu a motivovali ich, aby postupne prichádzali do systému“. „Uvedomujem si, že v systéme chýbajú, tento problém je však v celej Európe,“ povedala.

Alarmujúci nedostatok zdravotných sestier

Kalavská tvrdí, že počet chýbajúcich sestier na Slovensku klesá, rezort informuje, že v systéme ich chýba 2 300. Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA) ale oponuje, hovorí, že ich chýba 15 000. SKSaPA Kalavskú kritizuje, pracovné podmienky sestier podľa komory nesvedčia o zlepšení kondície zdravotníctva. „Mala by asi chodiť viac do terénu a lepšie počúvať ministerskú sestru,“ napísala komora v písomnom stanovisku. Kalavská sa ale bráni. „Rezort zvýšil kompetencie zdravotníckym asistentom, aby dokázali odbremeniť sestry od náročnej práce, sestrám sa takisto upravili kompetencie podľa vzdelania a ich odbornej spôsobilosti,“ povedala. Tiež upozornila, že na lepšie pochopenie potreby sestier zriadili na MZ práve post ministerskej sestry, ktorá spolupracuje na tvorbe legislatívy v oblasti ošetrovateľstva. „Medzi kľúčové ciele patrí tento rok zákon o dlhodobej zdravotnej starostlivosti,“ vysvetlila Kalavská.

Nové kategórie a kompetencie

Sestry môžu po novom v nemocniciach na základe posúdenia potreby lekárom podávať pacientom niektoré lieky na tlmenie bolesti. Po novom sú rozdelené do viacerých kategórií. Ide o základnú sestru (s bakalárskym vzdelaním), sestru so špecializáciou, sestru s pokročilou praxou a sestru manažérku. Tie s pokročilou praxou môžu od apríla predpisovať niektoré zdravotnícke pomôcky. „Je to niekoľko stoviek pomôcok, zoznam je presne zadefinovaný a ide o výrazný posun oproti minulosti,“ povedala Kalavská s tým, že sestry s pokročilou praxou (vysokoškolské vzdelanie a päť rokov praxe) majú od tohto roka garantovaný 1,00-násobok priemernej mzdy v národnom hospodárstve vypočítanej Štatistickým úradom dva roky spätne.

Foto: TASR/Dano Veselský
Zobraziť galériu (2)
Foto: TASR/Dano Veselský  (Zdroj: TASR/Dano Veselský)

Sestry zmeny v priebehu roka uvítali, no mali voči nim výhrady. Kompetencie im podľa ich slov rozšírili nedostatočne, post ministerskej sestry má podľa komory takisto nedostatok právomocí, z tohto postu preto mala podľa SKSaPA odísť Tatiana Hrindová. Pri sestre s pokročilou praxou by si zase vedeli predstaviť vyšší koeficient.

„Momentálne finalizujeme nariadenie vlády, na základe ktorého budú môcť zdravotnícki asistenti študovať odbor ošetrovateľstva a v budúcnosti tak vykonávať povolanie sestry. Spolu s rezortom školstva pracujeme na zavedení štipendií pre študentov ošetrovateľstva, ktoré by mali byť realitou už v tomto roku,“ dodala Kalavská s tým, že počet študujúcich sestier začal na Slovensku po rokoch stagnácie opäť narastať.

Viac o téme: ZdravotníctvoZdravotná sestraPlatPovolanie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9