Dramatický vplyv na zlú náladu a depresiu: Tieto potraviny dokážu zmeniť vaše správanie!

Zdroj: gettyimages.com
2018-05-05 15:30:00

Na jar sú ľudia unavení a bez energie. Jarná únava môže v mnohých z nás vyvolať pocit smútku a zlú náladu. Za to, ako sa cítime, je zodpovedná oblasť sivej hmoty v mozgu a naň má vplyv aj naša strava!

Podľa najnovšieho výskumu k tomu prispievajú omega-3 mastné kyseliny, ktoré sa vyskytujú najmä rybách a v rastlinných olejoch!

Ovplyvňujú náladu

V tomto ročnom období sú depresie veľmi časté: dlhotrvajúci pocit únavy bez zjavného dôvodu, ktorý prevádza smútok, podráždenosť, ťažkosti so sústredením alebo nezáujem o činnosti, ktoré sme obľubovali. Aj tak by sa dala definovať depresia. 

Čítajte tiež: Najrizikovejšia krvná skupina? Jej nositelia môžu mať fatálny hendikep!

„S nepriaznivými vplyvmi ročného obdobia na náš organizmus môžeme bojovať aj zdravou životosprávou s dostatkom pohybu a správnou výživou. Vedecké štúdie naznačujú, že omega-3 mastné kyseliny majú priaznivý vplyv na náladu,“ potvrdzuje MUDr. Katarína Babinská, PhD.

Analýza University of Pittsburgh a iné štúdie, napríklad Giuseppeho Grossa a kolektívu ukázali, že príjem omega-3 mastných kyselín má vplyv na sivú hmotu v tej oblasti, ktorá je spojená s náladou a správaním.

Na základe rozhovorov s 55 zdravými dospelými sa pokúsili určiť priemernú spotrebu omega-3 mastných kyselín. Bolo zistené, že ľudia s nižšou hladinou omega-3 mastných kyselín v krvi majú negatívnejší výhľad a sú viac impulzívni, zatiaľ čo tí s vyššou hladinou omega-3 v krvi majú lepšiu náladu a je menej pravdepodobné, že trpia depresiou. Podľa Babinskej síce súčasné vedecké poznatky preukazujú priaznivé účinky omega-3 mastných kyselín na zlepšenie blahobytu, mali by byť ale považované za podporné účinky.

Tieto kyseliny majú mnoho priaznivých vlastností, ale neprijímame ich toľko, koľko by sme mali. Preto je mimoriadne dôležité zaradiť výrobky s významným obsahom tejto látky do každodennej stravy. Patria medzi ne najmä ryby, repkový olej, vlašské orechy či ľanové semienka,“ dopĺňa Babinská.

Repkový olej s prospešným zložením

Spomedzi rastlinných olejov obsahuje repkový olej najviac esenciálnych nenasýtených mastných kyselín zo skupiny omega-3, ktoré patria k nedostatočne zastúpeným v našej strave. Z hľadiska výživy človeka sa však vyznačuje aj ideálnym pomerom omega-6 a omega-3 mastných kyselín, t.j. 2:1. Má mimoriadne prospešné zloženie mastných kyselín zo všetkých rastlinných olejov a čo je dôležité, zo zdravotného hľadiska obsahuje najmenej nepriaznivých nasýtených mastných kyselín (obsah je dvakrát nižší ako v olivovom alebo slnečnicovom oleji). Repkový olej sa môže pridávať do šalátov, polievok, ranných smoothie či kašičiek, pretože už denná dávka cca dvoch lyžíc repkového oleja úplne pokrýva fyziologickú potrebu kyseliny linolénovej (ALA) zo skupiny omega-3 u človeka.

Fotogaléria

2018-05-05 15:30:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: red, tlačová správa

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia