Na českom trhu sa objaví nový typ cukru: Sladkosti môžu byť odteraz zdravšie!

Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2018-03-29 09:15:00

Nadmerná konzumácia cukru je globálnym problémom, ktorý prispieva k epidémii nadváhy a obezity. Český výrobca preto na trh uvedie sladkosti s novým, špeciálnym druhom cukru.

Český výrobca cukroviniek Zora v Olomouci, dcérska spoločnosť koncernu Nestlé, chce prispieť k zníženiu nadmernej konzumácie cukru. Práve tá patrí medzi hlavné príčiny mnohých civilizačných ochorení. Zora bude preto pri výrobe využívať nový typ cukru. Vďaka nemu vraj zníži obsah cukru vo svojich produktoch až o 30 percent, pričom ich chuť zostane rovnaká. Informoval o tom portál Idnes.cz.

Čítajte viac: TEST muffinov odhalil ich slabú stránku: Populárna sladkosť skrýva zákerné riziko

Závod Zora produkuje sladkosti pre českých aj zahraničných užívateľov, vrátane Slovenska. Pri výrobe bude používať nový typ cukru, ktorý spoločnosť Nestlé vynašla v roku 2016. Jeho podstatou je zmena štruktúry kryštálov prírodnou cestou.

„Prevzdušnený“ cukor

Kryštály štrukturovaného cukru sú vďaka mnohým miniatúrnym pórom „prevzdušnené“. Vďaka tomu sa podľa výrobcu na jazyku rýchlejšie rozpúšťajú a chuťové poháriky tak rýchlejšie vnímajú sladkú chuť.

Vedci vo výskumnom centre Nestlé vo švajčiarskom Lausanne sa dlhodobo zaoberajú výživovými vlastnosťami potravín. Na prevratný nápad ich priviedla cukrová vata predávaná na jarmokoch. Cukor, ktorý sa používa na jej výrobu, sa v ústach okamžite rozpúšťa a oveľa rýchlejšie navádza pocit sladkosti. Klasický kryštalický cukor sa naopak rozpúšťa pomaly a človek chuťovo vníma len malú časť, ktorú prehltne.

Novinku Nestlé prvýkrát uplatní v tyčinkách Milkybar pre britský trh, kde sa predávajú už od 30. rokov minulého storočia. Nová verzia s názvom Milkybar Wowsomes, vyrobená len z prírodných ingrediencií, sa bude predávať od apríla. Na jej podobe spoločne pracovali tímy zo Švajčiarska, Anglicka aj Česka.

Fotogaléria


Tagy:
cukor sladkosť

2018-03-29 09:15:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: TASR

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia