Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Rozruch na onkológii: Žalostné správy o úpadku v zdravotníctve zaťali do živého

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

Sociálnymi sieťami sa začali šíriť informácie, že z Národného onkologického ústavu (NOÚ) v Bratislave húfne odchádzajú zamestnanci. Nemocnica NOÚ má podľa týchto správ bojovať o záchranu a prežitie pacientov z posledných síl. Keď sa k téme na Facebooku vyjadril aj primár anestéziológie a resuscitácie, veci sa dali do pohybu.

 

Dlhé čakanie na operácie, odchod dlhoročných zamestnancov, spájanie oddelení a úpadok špecializovanej nemocnice NOÚ, ktorý sa má každým dňom prehlbovať. Takéto informácie sa minulý týždeň objavili na sociálnych sieťach a zalarmovali časť verejnosti. Mlčanie o žalostnom stave v zdravotníctve mal na sociálnej sieti prelomiť aj primár anestéziológie a resuscitácie Jaroslav Mikula z Kliniky anestéziológie a intenzívnej medicíny NOÚ, ktorý v reakcii na Facebooku vyzval bývalého ministra zdravotníctva Tomáša Druckera, aby sa prišiel na vlastné oči presvedčiť, ako NOÚ (ne)funguje s cieľom dosiahnuť zlepšenie situácie. 

Čítajte viac: Najslabšia stránka životného štýlu Slovákov: Tento zvyk na nás privoláva chorobu

Podľa informácií šíriacich sa Facebookom mali začať z Ústavu odchádzať jeho dlhoroční zamestnanci a o onkologických pacientov sa nemá kto riadne postarať. Ústav vraj už opustilo viac ako 600 zamestnancov, varovali internetové fámy. Ako sa však vzápätí ukázalo, informácie boli neobjektívne.

Zavádzajúce informácie, tvrdí NOÚ

Hovorkyňa NOÚ Martina Šoltésová tvrdenia o meškaní operácií vyvrátila a uviedla, že poskytovanie zdravotnej starostlivosti je pre všetkých pacientov zabezpečené. Podľa slov Šoltésovej pracuje v súčasnosti v NOÚ 160 lekárov, čo je rovnaký počet ako minulý rok. Ďalej tu pracuje 275 sestier a takmer sto sanitárov a zdravotníckych asistentov. „Oproti minulým rokom evidujeme pokles zamestnancov najmä na úrovni administratívnych zamestnancov a sesterského personálu. Oproti minulému roku máme približne o 25 sestier menej,“ spresnila Šoltésová s ubezpečením, že chod NOÚ funguje vo vzťahu k pacientom bez obmedzenia.  

Tvrdenia o tom, že situácia je kritická, že Ústav opustilo 600 zamestnancov a pacienti nie sú operovaní, označila Šoltésová za absolútne zavádzajúce. „NOÚ má v súčasnosti 830 zamestnancov,“ dodala s tým, že slovenské zdravotníctvo sa borí najmä s nedostatkom sestier. Sestrám sa preto snažia vychádzať v ústrety náborovými príspevkami, príspevkom na ubytovanie či nefinančnými benefitmi. „Samozrejme, je snahou vedenia adekvátne nahradiť ten personál, ktorý odišiel z NOÚ, nielen z hľadiska počtu, ale aj odbornosti,“ doplnila Šoltésová.

Ústav dostane podporu

Ako Vyšetreniu potvrdila hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová, primár Mikula sa minulý týždeň stretol s vtedajším ministrom zdravotníctva Tomášom Druckerom, na ktorom bola prítomná aj nová ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská ešte v pozícii štátnej tajomníčky. ​​

Vedenie Národného onkologického ústavu (NOÚ) v Bratislave má v horizonte troch mesiacov vypracovať strategický plán rozvoja NOÚ. Takúto požiadavku má na ústav po jeho pondelkovej návšteve nová ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (nominantka Smeru-SD), ktorá sa rozhodla preveriť verejnú kritiku NOÚ zo strany primára.

„Rezort je ochotný NOÚ podporovať v plnej miere, napríklad aj formou kapitálových výdavkov na rekonštrukciu či prístrojové dovybavenie,“ povedala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva (MZ) Zuzana Eliášová. MZ je názoru, že NOÚ je „špičkové zdravotnícke zariadenie, ktoré má poskytovať služby pacientom v rámci celého Slovenska a chce, aby ním zostal“. Kalavská mala v pondelok stretnutia s vedením kliník, teda s prednostami, primármi a vrchnými sestrami v NOÚ, ako aj s jeho vedením. „Vypočula si ich názory na súčasnú situáciu a taktiež ich požiadala o návrh riešenia uvedenej situácie,“ povedala Eliášová.

 

 

 

 

Viac o téme: Národný onkologický ústavNOÚJaroslav Mikula
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9