Srdce ničí desaťročia prehliadaný faktor: Riziko rastie s každým nádychom

Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2018-02-21 12:00:00

Mestá, ale aj mnohé dediny sú poprepájané hustými sieťami ciest. Ľudia spohodlneli a ani v horských oblastiach dnes dopravné prostriedky nie sú žiadnou výnimkou. Výsledkom je zdravotné riziko, o ktorom vedci až doteraz hovorili len v náznakoch.

Nemeckí vedci z univerzity v Jene prišli na to, že ak je vzduch kontaminovaný jemnými prachovými časticami a oxidmi dusíka, srdce je vystavené záťaži. Ako vedci predpokladali už v minulosti, emisie môžu zvyšovať riziko infarktu. Táto hypotéza však dodnes nebola riadne preskúmaná.

Čítajte viac: Cvičenie odvráti infarkt, má to však háčik: Vek, v ktorom musíte urobiť túto zmenu

Nebezpečenstvo pravdepodobne predstavujú najmä zvýšené hladiny oxidu dusnatého v ovzduší. Keď sa v priebehu dňa zdvojnásobí koncentrácia oxidov dusíka, čo zodpovedá približne nárastu o 20 mikrogramov na kubický meter, riziko akútneho infarktu podľa Matthiasa Schwaba, jedného z autorov štúdie, stúpa. Podľa vedeckého tímu z Jeny pochádzajú toxické splodiny najmä z dieselových motorov a vykurovania. Môžu dráždiť alebo namáhať dýchací systém, ale aj zvyšovať záťaž srdca, uvádza Spiegel.de.

Len nedávno upozornili vedci z American College of Cardiology, že kardiovaskulárny systém trpí aj vtedy, keď je vystavený hluku z dopravy. Dlhotrvajúci hluk môže viesť k náchylnosti na koronárnu chorobu srdca, hypertenziu, mŕtvicu a infarkt, ale aj cukrovku, pretože naň organizmus odpovedá stresovou reakciou.

Fotogaléria


Tagy:
emisie doprava srdce infarkt premávka

2018-02-21 12:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia