Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Odzvonilo klasickým cigaretám? Nové bezdymové fajčenie má niekoľko výhod

Fajčenie bezdymovej cigarety IQOS Zobraziť galériu (3)
Fajčenie bezdymovej cigarety IQOS (Zdroj: Jan Zemiar)

Fajčenie nie je len závislosť, je to aj druh pôžitku, ktorého sa mnohí neradi vzdávajú. Práve tých, ktorí s fajčením nechcú prestať, sa tabakové spoločnosti snažia osloviť novými, menej rizikovými alternatívami oproti klasickým cigaretám, ktoré už prestávajú byť trendy.

Fajčenie cigariet poškodzuje srdcovo-cievny systém a stojí za vznikom niekoľkých druhov rakoviny dýchacích ciest. Ani toto varovanie zo strany odborníkov mnohých fajčiarov nezastaví, aby nehazardovali so svojím zdravím. Väčšina z nich s fajčením končí až vtedy, keď sa objavia varovné signály tela – napríklad chronický kašeľ. Kým sa napokon s cigaretami rozhodnú definitívne rozlúčiť, môže uplynúť aj desaťročie.

Čítajte viac: Najhoršia diéta, na akú sa môžete dať: Čo s nami urobí jediná cigareta denne

Podľa odborníkov existujú pre fajčiarov aj menej rizikové alternatívy – napríklad viac ako desaťročie známe elektronické cigarety či novinka, ktorá sa teraz udomácňuje aj na slovenskom trhu – tabakové výrobky, ktoré tabak nespaľujú, ale iba zahrievajú. Vo svojej štúdii sa im venovala napríklad aj britská Public Health England v rámci politiky „Towards a Smoekfree Generation“, v ktorej majú dôležitú úlohu zohrať aj „bezpečnejšie alternatívy k fajčeniu.“ Kým elektronické cigarety sú u nás pomerne známe, bezdymové tabakové výrobky sa na Slovensku objavili až vlani prostredníctvom novinky IQOS.

Bezdymové fajčenie. Foto: Ján Zemiar
Zobraziť galériu (3)
Bezdymové fajčenie. Foto: Ján Zemiar  (Zdroj: Jan Zemiar)

Systém zariadenia IQOS umožňuje zahrievanie tabaku namiesto jeho spaľovania. Aj vďaka tomu sa už vyše päť miliónov fajčiarov v 38 krajinách sveta rozhodlo klasické cigarety vymeniť za toto zariadenie. Elektronika zariadenia zahrieva špeciálne tabakové náplne (heets) na teplotu výrazne pod hranicou horenia, výsledkom čoho je uvoľňovanie jemného aerosólu, ktorý podľa výrobcu obsahuje v priemere o 95 percent menej škodlivých a potenciálne škodlivých látok ako cigaretový dym. Spoločnosť Philip Morris v tejto súvislosti hovorí o ambícii budúcnosti bez dymu, ako sa pri uvedení výrobku na Slovensko zmieňovala aj šéfka miestnej pobočky Alina Vicovan: „Predstavenie systému IQOS na Slovensku je významným míľnikom na našej ceste – jedného dňa nahradiť klasické cigarety bezdymovými alternatívami so zníženým rizikom. Veríme, že to bude tak v prospech dospelých fajčiarov, ako aj spoločnosti ako celku.“

Aerosól novinky síce obsahuje nikotín, ten sa ale podľa vedcov na poškodení zdravia fajčiarov podieľa len malým percentom. Pri fajčení bežných cigariet však telo vstrebáva aj oxid uhoľnatý vrátane 70 ďalších druhov toxických chemikálií, ktoré môžu vyvolať rakovinu. Práve inhalácia tejto dymovej zmesi z klasických cigariet je príčinou zdravotných problémov, ktoré sa môžu skončiť fatálne, vyplýva napríklad zo štúdie New York University.

Elektronické cigarety - menšie „zlo“?

Ďalšími menej rizikovými alternatívami pre fajčiarov môžu byť nikotínové náplasti či žuvačky, ktoré sú síce drahšie ako cigarety, ale podstatne menej škodlivé. Niektorí fajčiari však dávajú prednosť elektronickým cigaretám, pretože ich náplne nemusia obsahovať nikotín a pomáhajú im tak definitívne skoncovať s fajčením. Na trhu prvýkrát uzreli svetlo sveta pred viac ako desiatimi rokmi a spočiatku sa hovorilo najmä o ich pozitívnom efekte, no len čo novinka zbierala viditeľné úspechy na tabakovom trhu, začali sa o jej účinky zaujímať aj vedci.

Podľa amerických výskumníkov môžu pľúca poškodiť nielen klasické cigarety, ale tiež elektronické cigarety – a to aj v prípade, že plniaca zmes neobsahuje nikotín. Dôvodom môžu byť náplne s príchuťou – môžu sa v nich totiž nachádzať látky, ktoré zvyšujú zápalové biomarkery. Pri dlhodobom používaní elektronických cigariet môže dôjsť k poškodeniu buniek a pľúcnym problémom, ako sú pľúcna fibróza, chronická obštrukčná choroba pľúc či astma, povedal výskumník Irfan Rahman z University of Rochester Medical Center pre Reuters.

Foto: Thinkstock.com
Zobraziť galériu (3)
Foto: Thinkstock.com  (Zdroj: thinkstock.com)

Náplne bez nikotínu sú všeobecne považované za bezpečnejšie, avšak vplyv ochucujúcich chemikálií na imunitné bunky nebol dostatočne preskúmaný, spresnil Rahman. Hoci nie sú ochucujúce látky pri požití škodlivé, po inhalácii pary sa v tele môžu správať inak.

Keď vedci vystavili v laboratórnych podmienkach ľudské bunky látkam nachádzajúcim sa v kvapalných náplniach elektronických cigariet, bunky zvýšili svoju imunitnú odpoveď. Ukázalo sa tiež, že najtoxickejšie na ne pôsobila vanilková a škoricová príchuť. Experiment však nezahŕňal žiadnych dobrovoľníkov fajčiacich elektronické cigarety, ktorí by figurovali ako výskumná vzorka. Aj keď z minulých výskumov vyplýva, že sú elektronické cigarety výrazne menej škodlivé ako klasické, odborníci varujú, že by mali používatelia venovať zvýšenú pozornosť tomu, čo náplne e-cigariet obsahujú.

Viac o téme: ZávislosťFajčenieNikotínIQOSBezdymové cigaretyElektronické cigarety
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9