Netušená príčina srdcových ochorení: Zistenie, ktoré vám môže zachrániť život

Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstock.com, nakupovanie
2018-02-14 06:00:00

Nielen stres či nešťastná láska dokážu srdcu podlomiť zdravie. Americkí vedci zverejnili štúdiu, ktorá predbieha dobu. Zistili, že mnohí z nás sú každodenne vystavení dlhodobo prehliadanému rizikovému faktoru.

Podľa amerických výskumníkov z American College of Cardiology reaguje kardiovaskulárny systém mimoriadne citlivo na vonkajšie podnety, špeciálne na hluk. Ten dokáže organizmus poškodzovať až na bunkovej úrovni.

Čítajte viac: Bývate v blízkosti premávky? Takýto dopad to na vás bude mať!

Zvýšené riziko srdcovo-cievnych ochorení dávajú experti do súvislosti s hlukom z dopravy, vrátane cestnej premávky. Ľudský organizmus, ktorý je tomuto druhu záťaže vystavený často, je náchylnejší na koronárnu chorobu srdca, hypertenziu, ale aj na výskyt mŕtvice či infarktu.

Dôkazy pribúdajú

Civilizačné ochorenia dnes predstavujú väčšie zdravotné riziko ako prenosné choroby. Hoci sa v súvislosti s ochoreniami srdca hovorí najmä o prevencii v podobe aktívneho životného štýlu a zdravej stravy, niektoré rizikové faktory ostávajú – napríklad enviromentálny hluk. Už niekoľké štúdie poukázali na hluk ako na rizikový faktor srdcových ochorení, aj keď presné mechanizmy účinkov na kardiovaskulárny systém, ktoré zdravotné prejavy vyvolávajú, sú ešte nejasné.

Vedci pracujú s hypotézou, že hluk vyvoláva stresovú reakciu charakterizovanú aktiváciou sympatického nervového systému a zvýšením hladiny niektorých stresových hormónov, čo vedie k poškodzovaniu ciev. Nachádzajú totiž dôkazy, ktoré ich hypotézu o negatívnom dopade hluku spájajú s rozvojom hypertenzie, cukrovky, metabolickými abnormalitami či vaskulárnou dysfunkciou. Rovnako ako na ľudí, hluk vplýva škodlivo i na zvieratá.

Autori štúdie publikovanej v magazíne Journal of the American College of Cardiology navrhujú implementovať do výroby a legislatívy stratégie na zmiernenie hluku, pretože počet ľudí, ktorí sú denne vystavení škodlivým faktorom súvisiacim s hlukom, stúpa. 

Fotogaléria


Tagy:
doprava srdce hluk

2018-02-14 06:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia