Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Mimoriadny úspech slovenského zdravotníctva: Pozrite sa, ktoré krajiny predbehlo v prieskume!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto

Slovenské zdravotníctvo zabodovalo v rebríčku Euro Health Consumer Index (EHCI). V hodnotení za rok 2017 sa umiestnilo najvyššie spomedzi krajín V4. Rebríček porovnáva kvalitu zdravotníctva v jednotlivých členských štátoch EÚ a ďalších európskych krajinách.

 

Slovensko si medziročne výrazne polepšilo

Spomedzi krajín V4 sme dosiahli najvyššie umiestnenie - 13. miesto, na 17. priečke nasledovala Česká republika, na 29. mieste Poľsko a na 30. mieste Maďarsko. Slovensko si tak výrazne polepšilo, keď rok predtým mu patrila 23. priečka. Na čele rebríčka sa umiestnili Holandsko, Švajčiarsko a Dánsko. Rebríček EHCI hodnotí stav zdravotníctva za rok 2017 a zrealizované zmeny v sektore.

Čítajte viac: Modernizácia pôrodov na Slovensku: Pozrite sa, aké novinky chystá ministerstvo

„Snažíme sa veci postupne zlepšovať a som rád, že toho dôkazom je aj posun v uvedenom rebríčku. Výstupy ukazujú, že na vyšetrenia CT sa čaká kratšie, rovnako sa skrátili  čakacie doby na plánované operácie. Ministerstvo zdravotníctva zároveň kladie dôraz na  maximálne kvalifikovanú prácu s dátami a registrami,“ povedal minister zdravotníctva Tomáš Drucker.

Zostavovateľ rebríčka dokonca spomenul Slovensko v úvode sumáru, pričom vyzdvihol zlepšenie dostupnosti liečby. Medziročne sme v hodnotení napredovali napríklad v týchto oblastiach: zapájanie zástupcov pacientov do rozhodovacích procesov, preverovanie kvalifikácie zdravotníkov v uvedenej odbornosti, zníženie čakacích lehôt na CT vyšetrenia, ako skrátenie času na vyšetrenie na urgentnom príjme, kratšie čakacie doby na plánované operácie.

Zdroj: Healthpowerhouse.com/Euro Health Consumer Index 2017
Zobraziť galériu (2)
Zdroj: Healthpowerhouse.com/Euro Health Consumer Index 2017  (Zdroj: Euro Health Consumer Index 2017)

Rebríček vychádza z nezávislého prieskumu, ktorý realizuje spoločnosť „Health Consumer Powerhouse“ od r. 2004 na nimi vybranej vzorke respondentov. Organizácia oslovuje napríklad pacientske organizácie či odborné analytické inštitúcie.

 

 

 

 

Viac o téme: ZdravotníctvoEuro Health Consumer Index
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9