Európa v strachu, blíži sa nová epidémia? Toto by ste o „austrálskej chrípke“ mali vedieť

Ilustračné foto
Zdroj: TASR /DPA/Andreas Gebert
2018-01-11 18:00:00

Britské nemocnice praskajú vo švíkoch a lekári sú zúfalí. Dôvodom je epidémia chrípky, ktorá sa v krajine nezadržateľne šíri ďalej. Médiá varujú pred najhoršou vlnou chrípkovej epidémie za posledných 50 rokov. Najväčšie obavy vzbudzuje austrálsko-ázijský kmeň vírusu, s ktorým sa spájajú niekoľké úmrtia.

 

Britské médiá chrlia jednu správu za druhou o hrozbe menom „austrálska chrípka“, ktorá sa v Európe nezadržateľne šíri ďalej. Najmä Briti sú znepokojení z hrozby vypuknutia epidémie, ktorá by mohla mať na svedomí viacero ľudských životov. Momentálne sa chrípkou nakazilo dvojnásobne viac ľudí ako po minulé roky. Podľa posledných štatistík trpí v Anglicku príznakmi pripomínajúcimi chrípku až 4,5 milióna osôb.

Počet chrípkových ochorení rapídne stúpol aj v iných krajinách Európy, ako Španielsko, Francúzsko, Švajčiarsko, Chorvátsko, Nórsko či Švédsko. Spýtali sme sa preto hygienikov, čím sa tzv. austrálska chrípka líši od bežného sezónneho vírusu a či môže byť nebezpečná. 

Čítajte viac: Vyskúšajte tradičný liek našich predkov: Cibuľový elixír proti chrípke má obrovskú silu!

Podľa Úradu verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR) je v Európe počas tejto chrípkovej sezóny najčastejšie sa vyskytujúcim typom chrípky vírus typu A. „Z toho bolo 59 percent prípadov chrípkových ochorení spôsobených vírusom chrípky typu A(H3N2)/Hong Kong/2014 a 40 percent vírusom chrípky typu A(H3N2)/Singapore/2016,“ informovala Jozefína Kaššová z Komunikačného referátu ÚVZ SR. Vo Veľkej Británii dominuje najmä vírus chrípky A(H3N2), na ktorý reaguje citlivejšie najmä organizmus starších ľudí. Pri komplikovanom priebehu ochorenia je nutná hospitalizácia.

A(H3N2) máva komplikovanejší priebeh

Podľa ÚVZ SR dominoval od roku 2009 vírus chrípky typu A(H1N1)pdm09, ktorý spôsobuje zvýšený počet ochorení najmä u mladších ľudí a prejavuje sa miernejším priebehom ochorení. „V tejto chrípkovej sezóne je situácia trošku iná, keď v krajinách južnej pologule, konkrétne v Austrálii, krajinách Tichomoria a Juhovýchodnej Ázie predominoval vírus chrípky typu A(H3N2), ktorý sa vyznačuje tým, že postihuje najmä staršie osoby a ochorenie má trocha intenzívnejší priebeh. Keďže staršie osoby majú oslabený imunitný systém, predpokladá sa u nich aj riziko komplikovaného priebehu chrípkových ochorení. Podobná situácia ako v Austrálii je momentálne aj v Európe, v ktorej je predominantným typom vírusu chrípky práve typ A(H3N2). Nedá sa teda hovoriť o takzvanom ,austrálskom type vírusu chrípkyʻ, jediný rozdiel je v type vírusu chrípky, ktorý predominuje v danej chrípkovej sezóne,“ spresnila Kaššová.

Vírusy sa neustále menia

Podľa ďalších slov Kaššovej sa väčší počet chrípkových ochorení pripisuje aj zníženej efektivite očkovacej látky proti chrípke, ktorá v Austrálii nedokázala šíreniu cirkulujúceho vírusu chrípky typu A(H3N2) v tejto sezóne zabrániť. „Je to spôsobené najmä tým, že vírusy chrípky podliehajú neustálej premene svojich genetických vlastností a už pri najmenšej zmene toho istého subtypu sa vírus nemusí zhodovať s genetickým varianom subtypu vírusu chrípky obsiahnutého vo vakcíne,“ vysvetlila.

Ako doplnila, vo vakcíne používanej v chrípkovej sezóne 2017 v južnej pologuli bol obsiahnutý vírus chrípky typu A(H3N2)/Hong Kong/2014, zatiaľ čo počas samotnej chrípkovej sezóny bol najviac laboratórne potvrdený vírus chrípky typu A/Singapore/2016(H3N2)-like virus. „Ide síce o vírus chrípky typu A rovnakého subtypu H3N2, avšak majú mierne odlišné genetické vlastnosti, ktoré je potrebné hlbšie skúmať. Napriek tomu sa očkovanie stále odporúča, pretože existuje takzvaná krížová imunita, ktorá pomáha znižovať závažnosť a čas trvania chrípkového ochorenia aj v prípade, že je spôsobený subtypom vírusu chrípky s miernymi odlišnými genetickými vlastnosťami,“ dodala. 


Tagy:
chrípka Británia

2018-01-11 18:00:00  |  Foto: TASR/DPA/Andreas Gebert  |  Zdroj: TASR, zh

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia