Koniec plastovým hrebeňom a ozdobám do vlasov?! Testy potvrdili hrozivú predtuchu!

Štipec s obsahom jedovatých látok.
Zdroj: Arnika.org
2017-12-19 05:55:00

Vlasy si češeme dennodenne. Len čo hrebeň pustíme z rúk, veľmi často siahame po čelenke, gumičke či ozdobách. Česká nezisková organizácia Arnika, ktorá bojuje za zlepšenie životného prostredia, pred Vianocami preskúmala zdravotné riziká obľúbených dámskych pomôcok na úpravu vlasov.

 

Málokomu by napadlo, že aj taká rutinná činnosť ako česanie a zdobenie vlasov môže byť nebezpečná pre naše zdravie. Z tlačovej správy českej neziskovej organizácie Arnika vyplýva, že niektoré plastové hrebene, čelenky a ozdoby do vlasov rôznych značiek môžu obsahovať toxické látky. Potvrdila to chemická analýza produktov vyrobených z recyklovaného plastu.

Čítajte viac: V teste prepadli aj najznámejšie značky: Každý druhý balzam na pery môže byť rizikový

Brómované spomaľovače horenia (brómované difenylétery) môžu stáť za vznikom rakoviny či syndrómu ADHD a poruchami sústredenia. Arnika v tejto súvislosti spotrebiteľov vyzýva, aby podporili zákaz používania toxických látok pri spracovaní plastov a zapojili sa do novej kampane na podporu bezpečnej recyklácie Recykluj bez jedov na recyklujbezjedu.cz.

Ako zo strašidelných rozprávok

Okrem ozdôb na vlasy a hrebeňov (31 výrobkov) Arnika anazylovala aj detské hračky (16 produktov).Výrobky pochádzali z bežných kamenných predajní či tržníc. Najvyššiu hodnotu (PBDE) z celosvetovo monitorovaných hračiek Arnika namerala v plastovej skladačke s motívom rozprávkového krtka zakúpenej v drogérii v areáli Pražskej tržnice. Koncentrácia toxických látok bola taká vysoká, že prekonala aj výstupy z celosvetovo pozbieraných vzoriek nameraných v hračkách z Nigérie. Druhú najvyššiu koncentráciu škodlivín obsahoval štipec do vlasov a napodobenina Rubikovej kocky zakúpená v jednom z kamenných obchodov v Prahe.

„Sú to naozaj darčeky ako vystrihnuté zo strašidelných rozprávok bratov Grimmovcov. Za štipec do vlasov by sa nemusela hanbiť ani zlá kráľovná zo Snehulienky a za kocku s obrázkom krtka by určite poďakovala aj Baba Jaga,“ komentoval výsledky analýz Jindřich Petrlík, vedúci programu Toxické látky a odpady združenia Arnika.

Ako špecialisti vysvetlili, rizikové látky sa do výrobkov z recyklovaného materiálu dostávajú väčšinou zo staršieho elektrošrotu vyvezeného do Číny alebo z iných rozvojových krajín EÚ a ďalších rozvinutých krajín, pravdepodobne aj vrátane Českej republiky. Takto sa výrobky z recyklátov dostávajú späť do obehu aj vďaka výnimkam pre výrobcov, ktoré presadila Európska únia.

Ľahko prenikajú pod kožu

„Brómované spomaľovače horenia zabraňujú alebo obmedzujú vznieteniu horľavého materiálu, najmä plastov. Niektoré z nich sa podieľajú na vzniku porúch správania, poškodzujú imunitný, hormonálny a reprodukčný systém. Na rozdiel od iných perzistentných organických látok sa do tela môžu vo väčšej miere dostávať aj kožou jednoduchým dotykom. Malé deti sú im tiež vystavené prostredníctvom prachu z vnútorných priestorov, do ktorého sa môžu uvoľňovať napríklad z predmetov v detskej izbe,“ spresňuje Arnika, podľa ktorej by týmto látkam nemali byť vystavené ani tehotné ženy.

„V 6 zo 16 analyzovaných hračiek a v 7 z 31 výrobkov z čierneho plastu určených na starostlivosť o vlasy alebo slúžiacich ako ozdoby do vlasov zakúpených v Českej republike sa našli koncentrácie, ktoré možno považovať za vysoké, teda viac ako 50 ppm. Okrem dvoch brómových spomaľovačov horenia, ktoré sú už dlhšie zakázané medzinárodným Štokholmským dohovorom, teda oktaBDE a HBCD, sa v analyzovaných produktoch hojne vyskytoval aj dekaBDE, ktorý bol dohovorom zakázaný v tomto roku. Aj tak ale hrozí, že sa všetky tieto látky budú vracať na náš trh. Môžu za to príliš benevolentné pravidlá pre nakladanie s elektroodpadom a plastmi obsahujúcimi tieto látky,“ hovorí Jitka Straková z Arniky, koordinátorka medzinárodného monitoringu a spoluautorka štúdií z Českej republiky.

Podľa Karolíny Brabcovej z Arniky, odborníčky na európsku chemickú politiku, by mal byť východiskom koncept cirkulárnej ekonomiky, ale bez toxických látok: „Recyklácia je rozhodne lepšia ako skládkovanie a spaľovanie odpadov. Niektorí politici však chcú recyklovať aj toxické látky v odpade a podriaďujú tomu aj legislatívu. Paradoxne tak umožňujú otrávenie cirkulárnej ekonomiky, kvôli čomu ľudia strácajú dôveru v recykláciu plastov.“

Fotogaléria


Tagy:
hrebeň ozdoba do vlasov brómové spomaľovače horenia

2017-12-19 05:55:00  |  Foto: Arnika  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia