V Bratislave nečakane udrelo ďalšie ochorenie: Návrat starého vírusu po 20 rokoch

Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-12-13 13:00:00

Po žltačke typu A sa v hlavnom meste šíria aj osýpky. Na pozore by mali byť najmä nezaočkovaní. Prečítajte si, ktoré podstatné fakty by ste o tomto vysoko nákazlivom vírusovom ochorení mali vedieť.

Rozruch v súvislosti s osýpkami vyvolal prípad 39-ročného muža, ktorého 5. decembra hospitalizovali v bratislavských Kramároch. Pacient sa pravdepodobne nakazil počas pobytu v Rakúsku. Aktuálne hygienici potvrdili aj druhý prípad osýpok v Bratislave. Tak, ako v prvom prípade, ide o muža, ktorý je takisto hospitalizovaný v nemocnici na bratislavských Kramároch. Hygienici nespresnili, kde sa muž nakazil.

Čítajte viac: V Bratislave vyčíňa nebezpečný vírus: Najsilnejšie udrie po novom roku, varuje odborník

„Momentálne prebiehajú intenzívne epidemiologické šetrenia, ktoré ešte nie sú ukončené, preto je predčasné sa k ďalším položeným otázkam bližšie vyjadrovať,“ povedala Katarína Nosálová, hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Bratislave. Na Slovensku tento rok potvrdil aj importovaný prípad osýpok u Taliana, ktorý študuje v Košiciach. Pravdepodobne sa nakazil v Novom Sade v Srbsku.

Môžu sa skončiť smrťou

Osýpky patria medzi najzávažnejšie ochorenia detského veku, spoznať ich možno podľa charakteristických vyrážok. Ich nebezpečenstvo spočíva v tom, že spôsobujú časté komplikácie – zápaly priedušiek, pľúc i centrálneho nervového systému. Ochorenie môže byť aj smrteľné. Očkovanie proti osýpkam je na Slovensku povinné, robí sa najskôr v prvom dni 15. mesiaca života, najneskôr v 18. mesiaci života a preočkovanie sa vykonáva v 11. roku života.

Ako k osýpkam na svojej stránke uvádza Úrad verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR), ochorenie spôsobuje vírus osýpok zo skupiny paramyxovírusov. Inkubačný čas, čiže obdobie od nakazenia do prejavenia sa príznakov trvá približne 10 dní. Po nich sa u nakazených objavuje najskôr nádcha, kašeľ, zápal spojiviek a svetloplachosť. Nákazu tiež prevádza zvýšená teplota a na sliznici líc sa tvoria žltobiele škvrny s červeným okrajom. „Na vrchole teploty sa objavuje splývavá vyrážka, najprv za ušami, potom na tvári, trupe a končatinách. Do štyroch dní sa rozšíri na celé telo. Obávanými komplikáciami sú zápal pľúc a poškodenie centrálneho nervového systému. Postihnuté sú najmä deti do piatich rokov,“ upozorňujú hygienici.

Vírus sa šíri vzduchom

Osýpkami sa možno nakaziť pomerne ľahko, pretože prenášačom ochorenia je aj človek v inkubačnej fáze. Vírus sa šíri vzduchom prostredníctvom kontaminovaných výlučkov horných dýchacích ciest chorého. Po prekonaní ochorenia voči nemu človek získava celoživotnú imunitu.

Posledný neimportovaný prípad osýpok bol na Slovensku zdokumentovaný v roku 1998 a pôvod všetkých ďalších nasledujúcich prípadov nepramenil u nás. Podľa ÚVZ SR sa v poslednom období záujem o očkovanie proti osýpkam zo strany verejnosti zvýšil, čo súvisí aj s medializovanými informáciami o epidémiách prebiehajúcich v iných európskych krajinách. Na Slovensku je vznik možných malých epidémií dávaný do súvislosti s importom vírusu do nezaočkovaných komunít.

Fotogaléria


Tagy:
vírus osýpky Bratislava

2017-12-13 13:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: TASR, ÚVZ SR, zh

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia