Najdôležitejšia zmena v ambulanciách lekárov: Detaily o ordinačných hodinách za poplatok

Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-11-29 20:00:00

Poslanci parlamentného výboru pre zdravotníctvo v utorok odobrili pozmeňujúci návrh z dielne Tibora Bastrnáka (Most-Híd), ktorým by sa zaviedli tzv. doplnkové ordinačné hodiny. Pacient by sa v rámci nich mohol objednať, za vyšetrenie by si však musel zaplatiť. Návrh, o ktorom bude ešte rokovať plénum, počíta s maximálnou sumou 30 eur.

 

O zavedení doplnkových ordinačných hodín hovoril minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) začiatkom roka. Návrh predstavil novinárom na tlačovej konferencii, do legislatívneho procesu ho rezort nakoniec nepredložil. Od nápadu sa nakoniec po kritike lekárov upustilo. Drucker vtedy hovoril o tom, že na doplnkové ordinačné hodiny, ktoré chcel zaviesť od budúce roka, ešte nevyzrela doba.

Čítajte viac: Slovenka o práci zdravotnej sestry v Rakúsku: Úcta k pacientom je na prvom mieste

Pozmeňujúci návrh sa podobá na pôvodný návrh ministerstva. Napokon počíta s rovnakou sumou, ktorú môže pacient maximálne zaplatiť za vyšetrenie v rámci doplnkových ordinačných hodín, a to 30 eur. Pozmeňujúci návrh z minulého týždňa, o ktorom sa vtedy nerokovalo, hovoril o sume 50 eur. Zníženie sumy odporúčali pacienti, ale aj minister Drucker, aby sa „upokojila situácia“ ohľadne tejto témy. Predpísané lieky či ďalšie zdravotné výkony, ktoré lekár indikuje, budú aj v tomto čase hradené zdravotnou poisťovňou.

Znížením maximálnej sumy Bastrnák podľa svojich slov reaguje na požiadavky Asociácie na ochranu práv pacientov SR. „Uvedomujeme si, že sa tým zúži počet výkonov, ktoré poskytovateľ môže poskytnúť. Na druhej strane doplnkové ordinačné hodiny sú nový inštitút, takže chceme v prvom rade ochrániť pacientov,“ vysvetlil. Súhlasí s ním aj Drucker. „Limit na maximálnu úhradu má slúžiť na ochranu práv pacienta, aby sa niektoré úkony ani nemohli poskytnúť,“ doplnil s tým, že nejde o zavádzanie poplatkov.

Na dobrovoľnej báze

Doplnkové ordinačné hodiny si lekár nebude musieť povinne stanoviť, bude to dobrovoľné. Možnosť prijať pacientov za poplatok majú dostať lekári, ktorí ambulujú aspoň 30 hodín týždenne, a to najskôr po 13.00 h. V prípade všeobecných lekárov to bude minimálne 35 hodín. Doplnkové hodiny majú tvoriť maximálne 30 percent z trvania ordinačných hodín. Počas nich môže byť ošetrených najviac 30 percent z pacientov, ktorých za týždeň ambulancia ošetrí. Lekár - špecialista by ich mohol zaviesť aj počas celého dňa, ak v ten normálne vôbec neambuluje. Návrh tiež prináša povinnosť pre lekárov - špecialistov prijať pacienta do 20 dní od objednania.

Opoziční poslanci na protest opustili rokovanie parlamentného výboru pre zdravotníctvo. Reagovali tak na predloženie viacerých rozsiahlych pozmeňujúcich návrhov k dotknutej novele zákona o zdravotnej starostlivosti z dielne koaličných poslancov na poslednú chvíľu.

Fotogaléria


Tagy:
ambulancia príplatok doplnkové ordinačné hodiny

2017-11-29 20:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: TASR

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia