Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Prekvapivé odhalenie o vzniku migrény: Proces, ktorý má pre mozog kľúčový význam

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

Migrénové záchvaty trápia približne 14 percent svetovej populácie. Podľa odborníkov nemá tento druh bolesti hlavy jednoznačné vysvetlenie. Najnovšia teória hovorí, že ide o akýsi obranný mechanizmus mozgu.

 

Článok zverejnený v magazíne Headache tvrdí, že migréna je stav, ktorý sa spúšťa za účelom ochrany mozgu a opravy jeho centier. Už predchádzajúce výskumy naznačili, že u osôb trpiacich migrénami bola pozorovaná zvýšená hladina tzv. oxidačného stresu, ktorú môže podľa profesora Jonathana Borkuma z americkej University of Maine vyvolávať stres, poruchy spánku, hluk, znečistenie ovzdušia či nezdravá strava.

Čítajte viac: Varovné znamenia, kedy vám môže ísť o život: Tieto bolesti hlavy už nie sú normálne!

Mozgový oxidačný stres je stavom nerovnováhy medzi tvorbou voľných radikálov a schopnosťou tela zabrániť ich škodlivým účinkom. Oxidačný stres považuje profesor Borkuma za signál hroziaceho poškodenia mozgu. Ak by sa liečba migrén zamerala práve na oxidačný stres, možno by sa dalo atakom neznesiteľných bolestí hlavy efektívne predchádzať.

Prekvapivé odhalenie o vzniku
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Migréna by z novej perspektívy mohla byť ochranou pred prerušením prívodu krvi do mozgu. Pri migrénových prejavoch je antioxidačná ochrana mozgu zvýšená a vedie k zníženiu energetických nárokov a eliminácii tvorby oxidantov. Súčasne dochádza k uvoľňovaniu rastových zložiek, ktoré chránia neuróny a stimulujú rast nových mozgových buniek. „Medzi zložkami migrénového záchvatu existujú spätné väzby, ktoré ich spájajú do integrovaného systému,“ vysvetľuje Borkuma. Aj preto sa zdá byť nepravdepodobné, že by boli migrény spôsobované oxidačným stresom, ale fungujú ako aktívna obrana mozgu pri jeho hroziacich poškodeniach vplyvom oxidačného stresu.

Až doteraz vedci predpokladali, že príznaky zahŕňajúce bolesť hlavy, nevoľnosť a citlivosť na svetlo sú súčasťou poruchy, za ktorú je migréna stále považovaná. Ale podobne ako pri viróze, sú horúčka či kašeľ len obranou tela proti ochoreniu. Aby sme prišli na kĺb migréne, mali by sme podľa vedcov skúmať to, čo im predchádza, teda čo spôsobuje oxidačný stres.

Viac o téme: MigrénaBolesť hlavyOxidačný stres
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9