Osteoporóza nepatrí len k starobe: Nebezpečný dôsledok nezdravého životného štýlu

Osteoporóza sa netýka len staroby.
Zdroj: thinkstock.com
2017-10-20 20:00:00

Slovensko sa aj tento rok, pri príležitosti Svetového dňa osteoporózy, zapojilo do aktivít medzinárodnej organizácie International Osteoporosis Foundation (IOF). Svetový deň osteoporózy si každý rok pripomíname 20. októbra a to nielen na Slovensku, ale aj vo vyše 90 krajinách sveta.


V tento deň sa dozviete  viac o prevencii, diagnostike a liečbe osteoporózy, ktorá sa nazýva aj tichý zabijak kostí. Edukačný projekt jediného výrobcu prírodného vápnika v Európe, farmaceutickej spoločnosti BIOMIN a.s., s názvom  Som stále kosť, už tri roky upozorňuje na problémy, ktoré spôsobuje osteoporóza a iné metabolické ochorenia kostí. 

Čítajte tiež: Záhadný paradox darovania krvi: Vedci objavili riziko, ktoré môže zmeniť transfúzie

Mnohí o nej nevedia

V rámci vzdelávacieho projektu Som stále kosť sa môžu záujemcovia dozvedieť všetko o rizikách a komplikáciách osteoporózy, ktorá má aj na Slovensku stúpajúcu tendenciu. Veľa ľudí si neuvedomuje, že osteoporóza je nebezpečná práve preto, že nebolí. Dozvieme sa o nej väčšinou až vtedy, keď je neskoro a utrpíme osteoporotickú zlomeninu.

Dôvodov, prečo majú Slováci a Slovenky stále horšie kosti je niekoľko. Naša populácia starne, ľudia pravidelne nešportujú a žijú pasívne. Nezdravo sa stravujú a zároveň aj predpokladajú, že osteoporóza jednoducho patrí k vyššiemu veku a k starobe. Nie je to tak. Zdravie svojich kostí si budujeme už odmalička. Budúcnosť a pevnosť našich kostí v starobe závisí od toho, ako sa budeme stravovať, športovať a správať už v mladom veku,“ vysvetľuje Dr. Ingrid Oppenbergerová zo spoločnosti.

Ako sa vyhnúť osteoporóze vo vyššom veku?

Rozvoj osteoporózy sa dá do určitej miery ovplyvniť prevenciou, správnou výživou, pohybom a najmä dostatočným príjmom prírodného vápnika spolu s vitamínmi K2 a D3. Na stránke, ktorá sa zdravým kostiam a osteoporóze venuje, somstalekost.sk, sa okrem základných informácií o osteoporóze dozviete viac o potrebe príjmu vápnika v období tehotenstva. Zistíte,  čo robiť v prípade alergií na mlieko a mliečne výrobky, prečo by ste si mali naordinovať zvýšené dávky prírodného vápnika v prípade zlomenín a získate informácie o možnostiach dopĺňania vápnika v prípade stravovacích problémov ako je anorexia bulímia, či celiakia. Na stránke nájdu návštevníci aj bezplatnú poradňu odborníka, kde sa dozvedia všetko potrebné  nielen o prírodnom vápniku vyrábaného z vaječných škrupín špeciálnou technológiou, ale aj na iné výživové doplnky, ktoré zabezpečia, aby Slovenky a Slovenky mali zdravé kosti a boli stále kosti. 

Základné informácie o osteoporóze

  • Osteoporóza je metabolické ochorenie kostí, pri ktorom ubúda množstvo kostnej hmoty a vznikajú poruchy štruktúry kostí, čím sa zvyšuje riziko zlomenín.
  • Kritickými obdobiami pre jej vznik sú najmä obdobia menopauzy a staroby.
  • Vo svete má  osteoporózou viac ako 200 miliónov ľudí, na Slovensku je to 400 tisíc ľudí.
  • Každé 3 sekundy si niekto zlomí kosť kvôli osteoporóze.
  • Každá tretia žena a každý piaty muž nad 50 rokov má skúsenosť s osteoporotickou zlomeninou.
  • Na následky zlomeniny krčka stehennej kosti zomrie viac žien ako na rakovinu vaječníkov, maternice a krčka maternice dohromady.
  • Riziko fraktúry u mužov je o 27% vyššie ako riziko, že budú mať rakovinu prostaty.
  • Odhaduje sa, že do roku 2050 narastie počet zlomenín krčka bedrového kĺbu u mužov o 310% a u žien o 240%.
  • 50% ľudí, ktorí už mali jednu osteoporotickú zlomeninu, bude mať aj ďalšiu.
  • Každý rok spôsobí osteoporóza vyše 9 miliónov zlomenín kostí.
  • Zlomenina krčka stehennej kosti má až 24% úmrtnosť v prvom roku od úrazu

Zdroj informácií: International Osteoporosis Foundation a stalekost.sk

Ako sa osteoporóza prejavuje?

  • Všímať by ste si mali netypické bolesti chrbtice, ktoré sa zhoršujú pri pohybe a zaťažení.
  • Prudké bolesti  obvykle vznikajú náhle, po rýchlom pohybe, najčastejšie v oblasti dolnej hrudnej chrbtice a  krížovej chrbtice, vystreľujú smerom do brucha a dolných končatín.
  • Osteoporóza vedie aj k deformitám stavcov,  často sa prejaví  ich zlomeninou po malom úraze.
  • Príznakom môže byť aj zmenšenie výšky.
  • Chorobu  môžete ľahko odhaliť pri preventívnom denzitometrickom vyšetrení, ktoré vám prezradí,  ako pevné máte kosti. 

Osteoporóza sa týka všetkých

Na prevenciu nikdy nie je neskoro. Ideálne je, ak sa o zdravie svojich kostí začnete starať  hneď, nezáleží na tom, koľko rokov máte. Osteoporóze sa dá predchádzať. Deti by mali mať dostatok pohybu, výživy s vysokým obsahom vápnika a určite treba myslieť a pravidelne dopĺňať vitamínu D3 formou prírodného vitamínového doplnku. Kritickým obdobím  pre  vznik osteoporózy a prvé prejavy je u žien  začiatok  menopauzy a u mužov vek nad 55 rokov. Dospelí by mali k prírodnému vápniku pravidelne pridávať aj vitamín D3 a vitamín K2, ktoré pomôžu vápnik vstrebať a následne ho nasmerujú priamo do kostí a zubov a zabránia usadzovaniu vápnika do ciev a mäkkých tkanív.

6 krokov k zdravým kostiam a budúcnosti bez zlomenín

1. Pravidelne cvičte – ideálne je cvičenie s vlastnou záťažou, posilňovanie svalov a balančný tréning.

2: Doprajte si tú správnu výživu – pre kosti je najdôležitejší  vápnik a vitamíny K2 a D3 .

3. Pozor na zlozvyky  – udržujte si správnu váhu, vyhnite sa fajčeniu a nadmernému pitiu.

4: Zistite si, aké máte riziko osteoporózy - upozornite svojho lekára v prípade, ak ste už utrpeli zlomeninu, máte chorobu ovplyvňujúcu zdravie kostí, alebo užívate  lieky ovplyvňujúce kosti.

5: Otestujte sa a liečte ak je to potrebné – ak patríte k ľuďom s vysokým rizikom osteoporózy, riešte to.

Fotogaléria

2017-10-20 20:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: Tlačová správa

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia