Varovanie pre fanúšikov ekologických tašiek: S nákupom si môžete priniesť aj otravu

Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-10-14 06:00:00

Mnohí ľudia v snahe chrániť životné prostredie vymenili plastové igelitky za tzv. ekotašky – sú trvácnejšie a určené na viacnásobné použitie. Ukazuje sa však, že nie sú úplne ideálnou náhradou klasických igelitiek. Britská Agentúra pre potravinové normy teraz spotrebiteľov varovala, že môžu byť nebezpečné.

 

Podľa Agentúry pre potravinové normy (The Food Standards Agency/FSA) môžu byť ekologické tašky zdrojom bakteriálnej nákazy pochádzajúcej z potravín. Patogény môžu vyvolať nepríjemné žalúdočné problémy. Stačí, aby ste v ekologickej taške prenášali surové a dôkladne nezabalené potraviny. Rovnaké nebezpečenstvo v taške predstavujú napríklad aj čistiace prostriedky.

Čítajte viac: Zdravý je len jeden spôsob prípravy ryže: Väčšina ľudí robí chybu, pri ktorej hrozí otrava

Podľa odborníkov by ste mali nezabalené potraviny prenášať v čistých a samostatných vreckách. Ak si na taške všimnete nejaké znečistenie alebo škvrny, mali by ste ju oprať alebo vyčistiť. FSA odporúča jej pravidelné pranie aj v prípade, že nie je viditeľne znečistená. Špeciálne vtedy, ak tašku používate na prepravu surovín zakúpených v obchode.

Potenciálnym zdrojom nákazy sú napríklad kupované kurčatá, resp. mäso. Balenie môže niesť baktérie z rodu Campylobacter, ktoré bývajú častou príčinou otráv z jedla. Otrava vyvolaná týmto druhom baktérií má zvyčajne pozvoľný priebeh, vyvíja sa niekoľko dní a vedie k bolestiam brucha, hnačkám, prípadne vracaniu. Riziko otravy sa spája aj s vajcami, rybami a zeleninou, ktorá môže byť kontaminovaná patogénmi z pôdy.

Fotogaléria


Tagy:
jedlo otrava igelitka ekotaška

2017-10-14 06:00:00  |  Foto: TASR/AP Photo/Frank Augstein, Thinkstock.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia