Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Ďalšia potravinová kontaminácia?! Odhalenie mimovládnej organizácie ľudí pobúrilo

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

V Európe začína rezonovať ďalšie odhalenie údajnej potravinovej kontaminácie. V cereáliách a strukovinách bežne predávaných vo francúzskych supermarketoch našli stopy glyfozátu, herbicídu, ktorý bol v minulosti Medzinárodnou agentúrou pre výskum rakoviny (IARC) klasifikovaný ako pravdepodobne karcinogénny.

 

Po škandále s fipronilom čelí Európa ďalšiemu nepríjemnému odhaleniu. Zo zistení francúzskeho mimovládneho enviromentálneho združenia Générations Futures vyplýva, že stopy herbicídu glyfozátu môžu byť prítomné v cereáliách a strukovinách predávaných v obchodoch. Výskumníci ich hľadali v 30 vzorkách potravinových výrobkov predávaných na pultoch francúzskych supermarketov. Experiment zahŕňal 18 vzoriek cereálnych produktov (osem vzoriek raňajkových cereálií, sedem vzoriek cestovín a tri ďalšie výrobky - sucháre a sušienky). Vzoriek strukovín bolo celkovo 12 (sedem balení šošovice, dve balenia cíceru a fazúľ a jedna vzorka hrachu). Glyfozát našli až v 16 z 30 vzoriek, resp. boli zvyšky herbicídu prítomné v 53,3 percentách testovaných produktov.

Čítajte viac: Mýty o biopotravinách odhalené: Nezmysly, ktorými sme boli kŕmení celé roky!

Podľa neziskovej organizácie Aliancia pre zdravie a životné prostredie (HEAL) bude Európska únia rozhodovať o povolení alebo zakázaní použitia glyfosátu v decembri. Už v marci 2015 sa však objavila informácia, že môže byť glyfozát karcinogénny a odvtedy je diskutovanou témou. Niektorí požadujú potenciálne nebezpečnú látku zakázať.

 

Osvedčený prostriedok na ničenie buriny

Glyfozát je najznámejším herbicídom na svete, ktorý sa používa na ničenie buriny. V roku 2013 predali vo Francúzsku 8 656 ton glyfozátu, čo predstavuje viac ako jednu osminu všetkých predaných pesticídov v danom roku v krajine. Jeho možnej prítomnosti v dopestovaných potravinách sa však nevenovalo dostatok pozornosti.

Ďalšia potravinová kontaminácia?! Odhalenie
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Podľa Françoisa Veilleretta, riaditeľa združenia Générations Futures, je nutné, aby Európska únia zakázala použitie glyfozátu v poľnohospodárstve. „Táto štúdia opäť upozorňuje na nedostatky európskych regulácií chemických látok, ktoré kontaminujú našu potravu – buď prostredníctvom toxických pesticídov v poľnohospodárstve, alebo toxických chemikálií v obaloch potravín,“ dodala Genon K. Jensenová, výkonná riaditeľka HEAL.

Podľa expertov z EÚ je látka bezpečná

Ako sa pre Vyšetrenie vyjadrila hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR Zuzana Drobová, glyfozát je v rámci Európskej únie (EÚ) stále na zozname povolených účinných látok na ochranu rastlín. „Ide o účinnú látku používanú v rôznych prípravkoch na ochranu rastlín, autorizovaných v 28 členských štátoch EÚ a teda aj v Slovenskej republike. Môže sa používať len ako herbicíd,“ spresnila Drobová. V súčasnosti glyfozát nie je klasifikovaný ako karcinogénna látka.

„Posudzovanie nebezpečných vlastností chemických látok, ako aj hodnotenie rizík ich expozíciou, je v rámci EÚ kompetenciou Európskej chemickej agentúry (ECHA) a v súvislosti s potravinami aj Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA). Ani jedna z menovaných inštitúcií nepotvrdila závery IARC o pravdepodobných karcinogénnych vlastnostiach glyfozátu,“ doplnila hovorkyňa s dodatkom, že obidve európske agentúry pracovali s detailnou a komplexnou dokumentáciou. Podľa analýzy Výboru pre hodnotenie rizík (RAC) Európskej chemickej agentúry z marca 2017 glyfozát nespĺňa kritériá klasifikácie ako karcinogénna, mutagénna ani toxická látka pre reprodukciu.

 

Viac o téme: PesticídCereálieHerbicídGlyfosát
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9