Únia volá po zmene zloženia alkoholu: V rume našli nebezpečnú látku

Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-09-21 12:00:00

Európskej únii začalo prekážať zloženie tuzemského rumu. Podľa poslednej analýzy totiž obsahuje látku, ktorá by mohla spôsobovať rakovinu. Riziková ingrediencia priamo súvisí s typickou rumovou arómou. Informácia prichádza len dva mesiace po tom, ako Brusel upozornil na karcinogénne látky v hranolčekoch.

 

Ako informovali české Hospodářské noviny, Európsky úrad pre bezpečnosť potravín vypracoval štúdiu, podľa ktorej je rumová aróma pridávaná do obľúbeného nápoja rakovinotvorná. Výsledkami štúdie sa teraz bude zaoberať Európska komisia, ktorá by mohla použitie ingrediencie úplne zakázať. Česko, ktoré je tradičným producentom rumu, však zvažuje žiadosť o výnimku. V praxi by totiž rozhodnutie o zákaze zmenilo zloženie predávaného rumu, ktorý v Česku predstavuje až štvrtinu vypitého alkoholu.

Čítajte viac: Zdrvujúce závery českého výskumu: Alkohol skracuje život o neuveriteľný počet rokov

Podľa Idnes.cz je problematickou látkou mravčan etylnatý, etylester kyseliny mravčej, teda rumová esencia. „Rumový éter je komplexná zmes prchavých látok, ktoré boli v rámci hodnotenia bezpečnosti rozdelené do 12 príbuzných skupín na základe štrukturálnej a metabolickej podobnosti. V prípade niektorých skupín prchavých látok boli vyjadrené obavy z ich toxikologickej bezpečnosti. V nadväznosti na stanovisko EFSA začnú prebiehať odborné diskusie expertov členských krajín v pracovnej skupine pri Európskej komisii pre problematiku aróm, na základe ktorých sa rozhodne, ako sa bude v danej problematike ďalej postupovať,“ uviedla k vedeckému stanovisku Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA) zo 14. júna 2017 hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR Zuzana Drobová.

O zákaze je predčasné hovoriť

„Presný právny štatút rumovej arómy sa v jednotlivých členských štátoch momentálne objasňuje a diskutuje. O zákaze je v tejto chvíli predčasné hovoriť. Európska komisia je informovaná o zisteniach Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA). Výsledky štúdie EFSA predloží Komisia na najbližšom stretnutí expertov (vyslaných jednotlivými členskými štátmi) pracovnej skupiny venujúcej sa príchutiam,“ informovala Vyšetrenie Ingrid Ludviková z tlačového oddelenia Zastúpenia Európskej Komisie v SR.

Len prednedávnom Európu vrátane Slovenska prekvapila správa o údajnom zákaze hranolčekov, ku ktorému chcela Európska únia pristúpiť kvôli obsahu karcinogénov. Nakoniec sa ukázalo, že Brusel rozhodol len o úprave prípravy hranoliek kvôli škodlivému akrylamidu, ktorý je spájaný s rizikom vzniku rakoviny. Návrh by mohol nadobudnúť účinnosť na jar 2018 a týka sa predovšetkým zemiakových výrobkov (hranolčeky, zemiakové lupienky), obilninových výrobkov (napr. cereálie), kávy a náhrad kávy.

Fotogaléria


Tagy:
alkohol rakovina rum karcinogén Európska únia

2017-09-21 12:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia