Tichý zabijak útočí: S týmito radami sa zachránite pred vysokým krvným tlakom!

Vysoký krvný tlak môže viesť k radu zdravotných problémov a skončiť sa až infarktom, cievnou mozgovou príhodou či zlyhaním srdca.
Zdroj: thinkstock.com
2017-09-15 06:00:00

Vysokým krvným tlakom bude pravdepodobne trpieť každý, kto sa dožije dostatočne vysokého veku. Hoci nebolí, je zákerný a môže viesť k radu zdravotných problémov a skončiť sa až infarktom, cievnou mozgovou príhodou či zlyhaním srdca.

Odborníci dlhodobo apelujú na ľudí, aby poznali svoje hodnoty krvného tlaku, cholesterolu i cukru a nezabúdali na preventívne prehliadky u všeobecných lekárov. Štatistiky zo zdravotných poisťovní však potvrdzujú, že prevenciu Slováci stále podceňujú. Situácia nie je o nič lepšia ani v dodržiavaní liečby, pokiaľ sa už problém zistí. Preto jedenásty ročník známej preventívno - edukačnej kampane MOST  (Mesiac O Srdcových Témach)  upozorňuje na najvážnejšie rizikové faktory kardiovaskulárnych ochorení, možnosti ich prevencie aj liečby.

Čítajte tiež: Šéfkuchár prezradil tajomstvo správneho výberu chleba: Už nikdy viac nafúknuté brucho!

„Vaše srdce udáva tempo a rytmus vášmu životu,  o svoje srdce sa  musíme všetci starať. Práve preto sa lekári angažujú nielen v liečbe ochorení, ale aj v takýchto preventívnych a edukačných kampaniach. Veríme, že pomôžeme zlepšiť kardiovaskulárne zdravie Slovákov,“ povedala MUDr. Ivana Šoóšová, PhD., FESC, novozvolená správkyňa Slovenskej nadácie srdca a primárka Ambulantného oddelenia NÚSCH,a.s. Bratislava.

Celosvetovo trpí vysokým krvným tlakom 20- 50% dospelej populácie, čo je najmenej miliarda dospelých ľudí. Podľa Framinghamskej štúdie sa hypertenzia rozvinie takmer u všetkých ľudí, ktorí žijú dostatočne dlho. Zároveň ale v primitívnych kultúrach tlak vekom nestúpa, čo potvrdzuje významný vplyv moderného životného štýlu.

O krvnom tlaku

Krvný tlak je tlak, ktorým krv pôsobí na vnútornú stranu ciev. Neustále prirodzene kolíše v priebehu srdcového cyklu, pri zmene fyzickej námahy, rôznych emóciách, ako aj ako reakcia na rôzne látky (kofeín, nikotín, soľ...). Počas cyklu srdca je najvyšší tlak v okamihu, keď sa srdcový sval stiahne a krv vypudí zo srdca do tepien celého tela – hovoríme o systolickom tlaku. Pri uvoľnení srdcového svalu, kedy sa plní krvou pritekajúcou zo žíl, je tlak najnižší – nazýva sa diastolický tlak.

Vysoký krvný tlak – hypertenzia - vzniká ako dôsledok zužovania alebo tuhnutia ciev. O hypertenzii hovoríme, pokiaľ je hodnota systolického tlaku vyššia ako 140 mmHg a hodnota diastolického vyššia ako 90 mmHg.  Pri hypertenzii je tlak krvi na vnútornú stranu tepny príliš vysoký, čo môže viesť k narušeniu alebo poškodeniu tepien (napr. k rozvoju aterosklerózy – kôrnateniu tepien).

Pod ktoré choroby sa podpisuje?

Hypertenzia sa spolu s pôsobením ďalších faktorov podpisuje pod vznik cievnej mozgovej príhody, poruchy pamäti a demenciu, ischemickú chorobu srdca, srdcový infarkt, aterosklerózu či stratu zraku.

Až 54 % prípadov cievnej mozgovej príhody a 47 % srdcových infarktov vzniká ako dôsledok hypertenzie. Ľudia s hypertenziou majú 2,5krát vyššie riziko rozvoja cukrovky. Z dlhodobých výskumov vyplýva, že zníženie systolického tlaku o 10 mmHg a diastolického o 5mmHg znižuje riziko mozgovej mŕtvice o 36%, riziko srdcového zlyhania o 38%, úmrtnosti na kardiovaskulárne príčiny o 16 % a riziko celkovej úmrtnosti o 10%. Vysoký krvný tlak nebolí ani ho nijak necítiť, preto by si mal každý dospelý kontrolovať tlak aspoň raz ročne.

Rizikové faktory hypertenzie

  • Obezita – najmä v oblasti brucha (abdominálna obezita, tzn. obvod pása ˃ 102 cm u mužov a ˃ 88 cm u žien)
  • Vysoký vek – vyššie riziko hypertenzie hrozí po 45. roku veku, ešte významnejšie u mužov starších ako 55 rokov a žien nad 65 rokov
  • Nevhodný spôsob života – najmä fajčenie, ale aj stres, nedostatok pohybu, nevhodné zloženie stravy
  • Dedičné faktory – riziko je vyššie u ľudí, ktorých priami príbuzní trpia vysokým krvným tlakom, keďže môžu mať dedičnú predispozíciu na jeho rozvoj, rovnako ľudia, ktorí majú v rodinnej anamnéze predčasné kardiovaskulárne ochorenie – u mužov mladších ako 55 rokov a žien mladších ako 65 rokov
  • Zvýšený cholesterol – rizikovým faktorom pre vznik hypertenzie je celkový cholesterol > 6,5 mmol/l, LDL cholesterol ˃ 4,0 mmol/l a HDL cholesterol ˂ 1,0 mmol/l u mužov a < 1,2 mmol/l u žien
  • Iné ochorenia – niektoré majú vysoký krvný tlak ako príznak alebo dôsledok – napr. ochorenie obličiek, mozgovocievne a kardiovaskulárne ochorenia, ochorenia žliaz s vnútorným vylučovaním... Hovoríme o sekundárnej hypertenzii a tvorí asi 5 – 10 % všetkých prípadov vysokého tlaku.

Vysoký krvný tlak nezmizne sám od seba

Napriek tomu, že vysokým krvným tlakom trpí takmer každý druhý dospelý Slovák, nie každý o tomto svojom zdravotnom probléme vie a z tých, ktorí sa liečia, nie každý sa lieči správne. Dôležitá je zmena životosprávy aj dodržiavanie liečebného režimu.

Najčastejšou chybou, ktorú robia pacienti s hypertenziou, je, že nedodržiavajú liečbu tak, ako im ju naordinoval lekár. V tých horších prípadoch ju vysadia úplne v domnienke, že ich zdravotný stav sa zlepšil. Opak však býva pravdou. Liečba hypertenzie býva celoživotná a pacienti, ktorí ju svojvoľne prerušia, sa vystavujú veľkému riziku komplikácií. Vysoký krvný tlak nezmizne sám od seba. Lieky, na ktoré nás nastaví lekár, sú potrebné a bez konzultácie ich pacient nemôže svojvoľne prestať užívať.  Na zlepšenie komfortu pacientov už vedia dnes lekári ponúknuť pacientovi kombinované lieky, namiesto troch tabletiek tak stačí len jedna.

Srdcové zlýhanie ako dôsledok

Srdcové zlyhávanie býva zvyčajne výsledkom iných chorôb srdca, napríklad opakovaného infarktu, ale aj samotnej hypertenzie.  Je preto dôležité kontrolovať prvotné kardiovaskulárne ochorenia a rizikové faktory. Rovnako netreba podceňovať prvotné príznaky, ktoré mnohí pacienti chybne považujú za bežné príznaky starnutia. Na začiatku ochorenia sa dá ešte urobiť veľa pre kontrolu zhoršovania sa ochorenia a dobrú kvalitu života pacienta.

Viete, ako sa cíti pacient so srdcovým zlyhávaním? Tak ako väčšina z vás po zabehnutí pár desiatok metrov.  Príznaky ako dýchavičnosť či horší fyzický výkon nemusia byť vôbec príznakmi starnutia, upozornila doc. MUDr. Eva Gonçalvesová, CSc. - primárka Oddelenia pre zlyhávanie a transplantáciu srdca, NÚSCH.  Ďalšími príznakmi sú strata chuti do jedla, náhly nárast hmotnosti, opúchanie členkov, nôh či brucha, alebo aj frekvencia močenia.


Hrozí vojvodkyni Kate predčasný pôrod? Gynekologička upozorňuje na nebezpečné ochorenie


„Nad zdravím svojho srdca môžete prevziať kontrolu tým, že budete aktívnejší -  aj o tom je tohtoročný Svetový deň srdca,“ uviedla doc. MUDr. Gonçalvesová, CSc.  „Rozhodli sme sa pripojiť k európskym aktivitám, ktoré upozorňujú na to, že srdcové zlyhávanie trápi v Európe milióny ľudí a je ochorením, ktorým je potrebné sa vážne zaoberať,“ pokračovala.

Na Slovensku je diagnostikovaných viac ako 100.000 pacientov s týmto ochorením. Odhaduje sa, že až ďalších 30.000 ľudí nie je diagnostikovaných, čo je alarmujúce číslo.

Aby vaše srdce nezlyhalo

Kontrolu rizikových faktorov srdcovocievnych ochorení spolu s prevenciou a režimovými opatreniami sa snaží spojiť kampaň MOST  (Mesiac O Srdcových Témach) s podtitulom SPOLU chránime vaše srdcia.  Po prvýkrát unikátne spojila pacientov a odborníkov z Únie pre zdravšie srdce, Slovenskej nadácie srdca a Slovenskej kardiologickej spoločnosti. 

„Lekárska veda jednoznačne dokázala, že prevencia je základným pilierom zdravia každého jednotlivca. Vieme ňou mnohým ochoreniam predchádzať a dokonca aj pri tých ochorenia, ktoré majú významnú genetickú zložku, vieme významne oddialiť ich manifestáciu, a to platí samozrejme aj pre veľkú väčšinu ochorení srdca a ciev,“ povedal prezident Slovenskej kardiologickej spoločnosti prof. MUDr. Robert Hatala, PhD., FESC, FACC - prednosta kardiologickej kliniky a primár  Oddelenia  arytmií a kardiostimulácie NÚSCH. Za dôležité preventívne aj režimové opatrenie považuje pohyb.

Vysvetlil, že umožňuje lepší manažment a kontrolu aj už zistených kardiologických ochorení. Aj to pripomenie Beh zdravia – Vykročte alebo vybehnite s nami aj Vy, aby vaše srdce nezlyhalo.

Beh má symbolicky prepojiť MOSTOM Bratislavu s Košicami  a zároveň spojiť odbornú a širokú verejnosť, ale aj pacientov. Štart bude  6. októbra o 17.00 hodine spred Eurovei v Bratislave. Pokračovať bude štartom  7. októbra o  17.00  hodine pri  Jazere Košice.

Na trate po Slovensku tiež počas septembra vyrazili Vlaky zdravia, kde záujemcom zmerajú krvný tlak, cholesterol, cukor a srdcový rytmus.  Merania budú aj na vlakových staniciach v Bratislave, Zvolene a Košiciach, ako aj v 249 lekárňach Dr. Max po celom Slovensku (22. septembra). Okrem toho, že si ľudia môžu  nechať  skontrolovať svoje hodnoty, získajú aj cenné informácie o prevencii kardiovaskulárnych ochorení a možnostiach ich liečby. Informačné brožúrky sú k dispozícii bezplatne. Rovnako sa ľudia môžu naučiť, ako zachrániť život v prípade infarktu a zastavenia krvného obehu.

Kampaň Spolu chránime vaše srdcia podporuje aj Všeobecná zdravotná poisťovňa.

„V zdravom spojenectve, ktorého primárnym poslaním je chrániť srdcia našich poistencov, vidíme veľký potenciál. Nielen medicínsky, v podobe vyššej kvality života našich poistencov, ale i ekonomický. Svetová zdravotnícka organizácia svojho času vypočítala, že jedno euro vynaložené na prevenciu ušetrí 4 eurá na liečbu pacienta. V makro číslach je to obrovská suma finančných zdrojov a my ich vieme efektívnejšie využiť na najnovšie lieky alebo liečebné metódy, ktoré pomáhajú našim poistencom prinavrátiť zdravie. Aj z tohto pohľadu je mimoriadne dôležité každé srdce, ktoré vieme chrániť prevenciou,“ zhrnula Viktória Vasilenková, hovorkyňa VšZP.

2017-09-15 06:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red, tlačová správa

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia