Mohol žiť Matuzalem stovky rokov? Objavili číslo, ktoré ovláda rovnicu ľudskej smrteľnosti

Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-09-07 11:00:00

Beh života má svoje neúprosné pravidlá. Len malá hŕstka ľudí dokáže prekročiť vekový limit, ktorý príroda stanovila pre náš druh. Vedci dokonca tvrdia, že sme ho už dosiali. Dokážete uhádnuť, akého veku by ste sa mohli dožiť, keby vás netrápili civilizačné ochorenia?

 

Nový holandský výskum podporil hypotézu, že maximálny limit dĺžky ľudského života je 115 rokov. Legenda o biblickom Matuzalemovi, ktorý sa údajne dožil 969 rokov, je teda nepochybne vymyslená alebo nesprávne interpretovaná. Profesor John Einmahl z ekonometrického oddelenia Tilburghskej univerzity a jeho tím anazyloval údaje o 75-tisíc Holanďanoch, ktorí zomreli počas uplynulých 30 rokov. Výsledkom štúdie je vekový strop pre obe ľudské pohlavia: 115,7 roka pre ženy a 114,1 pre mužov.

Čítajte viac: Rady japonského lekára, ktorý skúmal dlhovekosť (†105): Do dôchodku choďte až...!

„Ľudia síce žijú v priemere dlhšie, ale najstarší z nás sa za posledných 30 rokov nestali ešte staršími,“ komentoval výskum Einmahl pre agentúru AFP. Strop ľudskej dlhovekosti sa teda nezvyšuje, aj keď sa úroveň zdravotnej starostlivosti zvýšila. K podobnému záveru tiež dospela minuloročná americká štúdia newyorskej Albert Einstein College of Medicine, podľa ktorej sa ľudia maximálne dožívajú 115 rokov. Ako pre BBC povedal Jan Vijg, vedúci autor štúdie, je takmer nemožné, aby sme tento vek presiahli - potrebovali by sme 10-tisíc svetov ako je ten náš, aby sa našiel jeden človek, ktorý sa dožil 125 rokov.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Americký výskum však odsúdilo mnoho kritikov, ktorí ho označili za nepresvedčivý. Ohraničiť ľudský vek nie je podľa nich také jednoduché. Navyše, existujú dôkazy, že niektorí ľudia sa dožili viac ako 115 rokov, dokonca viac ako 120 rokov. Napríklad Francúzka Jeanne Calmentová, ktorá v roku 1997 zomrela ako 122-ročná. Ak teda existuje vekový limit, nie je nižší než 120 rokov.

Fotogaléria


Tagy:
dlhovekosť

2017-09-07 11:00:00  |  Foto: Thinkstock.com, Profimedia.sk  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia