Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Koniec jednej z najsmrteľnejších foriem potravinových alergií? Veľký pokrok novej liečby

Potravinové alergie sú v posledných rokoch na vzostupe, pričom alergia na arašidy je jednou z najsmrteľnejších foriem.
Potravinové alergie sú v posledných rokoch na vzostupe, pričom alergia na arašidy je jednou z najsmrteľnejších foriem. (Zdroj: thinkstock.com)

Perorálna liečba alergie na arašidy má účinky aj štyri roky po jej podaní, ukazujú výsledky novej austrálskej štúdie. Deťom trpiacim alergiou podávali lekári denne po dobu 18 mesiacov probiotikum s arašidovým proteínom.

O mesiac neskôr až 80 percent z nich znášalo arašidy bez akýchkoľvek symptómov alergie a po štyroch rokoch môže stále jesť arašidy bez komplikácií 70 percent testovaných detí. Potravinové alergie sú v posledných rokoch na vzostupe, pričom alergia na arašidy je jednou z najsmrteľnejších foriem.

Čítajte tiež: Odhalí nebezpečnú chorobu v predstihu: Nový test, ktorý jej nedá šancu roky pred vznikom

Významný krok vpred

Podľa Mimi Tangovej z Murdoch Childrens Research Institute v Melbourne je to prvá liečba arašidovej alergie, ktorá preukazuje dlhotrvajúci účinok. Probiotiká, ktoré lekári použili, sa nazývajú Lactobacillus rhamnosus a vedci ich spájajú s prevenciou proti určitým príznakom alergií.

"Je to významný krok vpred pri hľadaní vhodnej liečby potravinových alergií v západnej spoločnosti," dodala Tangová k výsledkom testov.

Austrálsky výskumný tím chce teraz určiť, či liečba zlepšila kvalitu života pacientov. Na celom svete trpí niektorou z alergií na potraviny približne 250 miliónov ľudí, pričom za posledných 20 rokov sa ich počet strojnásobil.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9