Srdce ako zvon aj bez pohybu? Vedci objavili proteín s neuveriteľnými účinkami

Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-08-15 10:10:00

Ottawskí vedci objavili proteín s fascinujúcimi účinkami. Dokáže totiž účinne nahradiť benefity pohybovej aktivity. Liek, ktorý by mohol efektívne chrániť srdce a liečiť ochorenia s ním spojené, by mohol byť k dispozícii už o niekoľko rokov.

Kalifornskí vedci dali v štúdii publikovanej v magazíne Cell Research do pozornosti prirodzene sa vyskytujúci proteín kardiotrofín 1, známy ako CT-1. Zistili, že dokáže uzdravovať poškodené srdce a zlepšovať prietok krvi. Výskum bol zatiaľ realizovaný len na zvieratách, ale v najbližšom období vedci plánujú nádejný liek vyskúšať aj na pacientoch, ktorí prekonali infarkt alebo trpia srdcovým zlyhávaním. Ak bude klinické testovanie úspešné, liek by mohol byť na trhu približne o desať rokov.

Čítajte viac: Ľudia naleteli nebezpečnej rade šarlatánov: Neuveríte, aký „infarktový elixír“ začali piť!

Keď po infarkte odumrie časť srdečného tkaniva, zvyšné svaly sa situácii prispôsobia tak, že sa zväčšia. To ale srdcu nepomáha pumpovať viac krvi, práve naopak. Kardiotrofín 1 však dokáže srdcové svaly usmerniť tak, aby rástli zdravším spôsobom, navyše, stimuluje atiež rast krvných ciev okolo srdca. Takto sa správa aj srdce športovcov či tehotných žien. Po pôrode či ukončení pravidelného cvičenia sa srdce vráti do pôvodného stavu.

Problémom srdcových porúch či zlyhávaní je najmä to, že pre niektorých pacientov ostáva jedinou nádejou transplantácia srdca. Vďaka proteínu CT-1 by však mohli získať rovnaké výhody ako športovci, pretože pre mnohých z nich predstavuje fyzická záťaž zdravotné riziko. Viac podrobností o výskume nájdete v tlačovej správe.

Fotogaléria


Tagy:
srdce infarkt proteín kardiotrofín 1 CT-1

2017-08-15 10:10:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia