Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Zlom vo vývoji ľudstva? Prvýkrát vyskúšali božský experiment a prišli na niečo úžasné!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

Vedci z amerického Oregonu prvýkrát úspešne pozmenili „zlý“ gén v ľudskom embryu, ktorého vada vyvoláva zlyhanie srdca ohrozujúce život. Uvádza to štúdia, ktorú publikoval odborný časopis Nature. Hoci išlo o laboratórny pokus priveľmi vzdialený klinickej praxi, je to podľa odborníkov míľnik v genetickom výskume, ktorý môže v budúcnosti novorodenca uchrániť pred dedičnými chorobami.

 

Úspešný zásah je výsledkom výskumu Oregonskej univerzity, ku ktorému prispeli odborníci z Kalifornie, Číny a Južnej Kórey. Vedci opravili desiatky embryí s mutáciou, ktorá vyvoláva srdcovú chorobu. Tá môže v neskoršom veku môže spôsobiť náhlu smrť. Keby vedci umožnili embryu ďalší rast, vyhol by sa tomuto ochoreniu nielen daný novorodenec, ale aj jeho potomkovia. Hrozieb mutácií boli, navyše, zbavené všetky gény, nie iba niektoré.

Čítajte viac: Ženy pobláznila bizarná metóda: Tehotenstvo vraj odhalí zubná pasta, čo na to odborník?

Biochemička Jennifer Doudnaová, ktorá sa na výskume podieľala, denníku The New York Times povedala, že výsledok je povzbudením pre všetkých, ktorí dúfali vo využitie ľudských embryí na vedecký výskum aj klinické účely. Kým ale ku klinickému využitiu dôjde, čaká vedcov ešte dlhá cesta. Ak budú ďalšie testy úspešné, majú nádej na zdravého potomka aj páry, ktorým lekári kvôli dedičným chorobám nedávali nádej. Môže ísť o také choroby, ako je rakovina vaječníkov, cystická fibróza alebo skoré druhy Alzheimerovej choroby.

Zlom vo vývoji ľudstva?
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Dokážu sa opravovať aj samy!

Vedci podľa The New York Times pri výskume narazili aj na nečakaný objav: zistili, že embryá sa dokonca dokážu „opravovať“ samy. Okrem nadšenia výskumníkov ale oregonský test vyvoláva aj vážne etické otázky, pretože ide o klasický príklad genetického inžinierstva, upozornil newyorský denník. Skeptici sa obávajú, že môžu podobné zásahy viesť k pokušeniu „vyrábať“ ľudské bytosti obdarené žiaducou fyzickou či psychickou výkonnosťou.

Viac o téme: EmbryoGenetika
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9