Koniec pohotovosti? Šalianski lekári chcú zatvoriť ordinácie: Za takýchto podmienok nerobíme!

Ilustračné foto
Zdroj: TASR/Martin Baumann
2017-08-04 09:30:00

Mesto Šaľa čelí závažnému problému. Miestni všeobecní lekári sa rozhodli nepodpísať novú zmluvu o poskytovaní lekárskej služby prvej pomoci s prevádzkovateľom polikliniky, čo môže pre pacientov znamenať splnenie zlého sna. Odzvonilo v Šali nočnej pohotovostnej službe?

 

Šalianski lekári sa búria. Nejeden z nich nechápavo zvraštil čelo, keď dostal do rúk novú zmluvu o poskytovaní lekárskej služby prvej pomoci od jej prevádzkovateľa Polikliniky Nitrianskeho samosprávneho kraja Šaľa. Nová ročná zmluva, ktorú Poliklinika navrhla, obsahuje jednu podstatnú zmenu – kým do 31. júla 2017 dostávali službukonajúci lekári sumu podľa vykonanej práce, od 1. augusta by to malo byť už len 7 eur na hodinu v rámci superhrubej mzdy. V čistom je to však 3,60 eura za prácu v noci a vo sviatok, tvrdí Igor Klačko, zástupca všetkých všeobecných lekárov zo Šale, ktorých sa nová zmluva o poskytovaní lekárskej služby prvej pomoci (LSPP) týka.

Čítajte viac: Vláda chystá viaceré zmeny: Na pohotovosti opäť zaplatíme viac

„Lekári, ktorí sú denne vo svojej ambulancii, následne bez prestávky nastúpia do 15-hodinovej služby a po službe opäť do svojej ambulancie. Spolu 32 hodín bez možnosti oddychu a bez spánku. V prípade, že nenastúpenia, hrozia im pokuty vo výške 3 319 eur za nesplnenie služby. Čo v prípade, ak lekár nevládze, nie je oddýchnutý? Keď nenastúpi, čakajú ho represie,“ vysvetľuje Klačko. „Nájde sa človek, ktorý nemá problém nastúpiť do lietadla, ktoré pilotuje neoddýchnutý kapitán po 30-hodinovej nepretržitej službe? Predpisy v doprave jasne nariaďujú povinný odpočinok, pre lekárov predpisy nariaďujú nepretržité bdenie v dĺžke 32 hodín,“ dodáva.

Ambulancie finančne neutiahnu, chcú ich zavrieť

Podľa Igora Klačka boli doterajšie rokovania a snahy o zmenu zmluvy neúspešné. Od 1. augusta preberá organizáciu poskytovania lekárskej služby prvej pomoci Poliklinika Nitrianskeho samosprávneho kraja Šaľa, ktorá spadá pod Nitriansky samosprávny kraj.

Čítajte viac: Preventívne prehliadky po novom: Budú odhaľovať rakovinu

„Prvé rokovania s vedením Polikliniky prebehli 17. júla 2017. Predostretá zmluva bola neakceptovateľná,“ spresnil Klačko, podľa ktorého sa nedočkala súhlasu ani iná navrhnutá verzia zmluvy: „Právnici Nitrianskeho samosprávneho kraja zmluvu odsúhlasili v pôvodnej podobe.“

Po tomto kroku nie sú lekári ochotní nastúpiť do služby a plánujú kompletne odovzdať všetky ambulancie v šalianskom regióne a ordinácie zavrieť. Ako Klačko ďalej dodal, lekári nemajú na výber. Zo zákona musia do služby nastúpiť buď bez zmluvy a bezplatne, alebo so zmluvou na nočnú v prospech polikliniky. V oboch prípadoch to pre nich znamená, že ambulancie nebudú môcť finančne utiahnuť.

„Lekári hlavne požadujú, aby im skrátili čas v nočnej pohotovostnej službe. Zároveň žiadajú priznať odmenu za vykonanú prácu. Takisto sa im nepáči, že sú v novej zmluve uvedení ako poskytovatelia LSPP, hoci zo zákona nie sú poskytovateľmi LSPP, ale vykonávateľmi LSPP. Ak sa nepohnú ľady, nevidia iné riešenie, ako podať žiadosť na pozastavenie svojej činnosti,“ objasnil Klačko a poukázal na ďalší veľký problém v Šali, ktorý lekárom v nočnej službe komplikuje prácu: Pri predpisovaní liekov po 22.00 hod. vzniká v Šali ďalší problém, nakoľko nie je otvorená žiadna lekáreň, v ktorej by sa dal liek prevziať. Teda pacient čaká do rána, aby si vybral predpísané lieky a liečbu mohol nasadiť.“

Vyjadrenie Nitrianskeho samosprávneho kraja

Podľa slov Oľgy Prekopovej, hovorkyne predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja, začala Lekárska služba prvej pomoci (LSPP) svoju činnosť pod hlavičkou Polikliniky NSK Šaľa v náhradných priestoroch, pretože doterajšie nevyhovujú. Priestory polikliniky sa rekonštruujú na náklady Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK), ktorý zabezpečí aj prístrojovú techniku a materiálno-technické vybavenie, aby toto zdravotnícke zariadenie mohlo slúžiť občanom zo širokého regiónu.

„Všeobecní lekári sú zo zákona povinní slúžiť v LSPP ako poskytovatelia zdravotnej starostlivosti pre občanov. Momentálne v tomto smere prebieha komunikácia s príslušnými lekármi na doladenie podmienok v predmetných zmluvách, ktoré boli lekárom v predstihu zaslané. Všetko úsilie NSK aj poskytovateľa zdravotnej starostlivosti smeruje k zabezpečeniu kvalitných služieb pre pacientov zo šalianskeho regiónu,“ uviedla Prekopová.

Vyjadrenie ministerstva zdravotníctva

„Ministerstvo zdravotníctva o uvedenej situácii vie a dôsledne ju monitoruje. Rezort komunikuje s oboma stranami a snaží sa pomôcť pri riešení situácie v rámci svojich kompetencii, aby bola situácia vyriešená najmä k spokojnosti občanov Šale. Je však na zodpovednosti samosprávneho kraja, aby danú situáciu riešil. Za účelom zlepšenia podmienok v poskytovaní LSPP pripravilo ministerstvo zdravotníctva novelu zákona, ktorá je aktuálne v legislatívnom procese. Jedným z cieľov je, aby sa v budúcnosti zabránilo podobným situáciám,“ uviedla pre Vyšetrenie Zuzana Eliášová, hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR.

Fotogaléria


Tagy:
pohotovosť Šaľa lekárska služba prvej pomoci

2017-08-04 09:30:00  |  Foto: TASR/Martin Baumann, Henrich Mišovič  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia