Chorí do bazénov nepatria: Títo ľudia by sa im mali vyhýbať

Každý návštevník zanechá počas kúpania v bazéne až 2,5 miliardy mikroorganizmov.
Zdroj: pixabay.com
2017-08-01 20:00:00

Bazény sú miestom potenciálneho šírenia ochorení, možno im predchádzať i dôkladnou sprchou. Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR upozorňuje na prítomnosť mikroorganizmov v bazénovej vode!

STOP pre ľudí s prenosnými ochoreniami

Každý návštevník zanechá počas kúpania v bazéne až 2,5 miliardy mikroorganizmov. Dospelý v ňom prijme jednu polievkovú lyžicu bazénovej vody, deti minimálne dve lyžice. "A to je niekedy viac, ako je potrebné k vzniku ochorenia," povedal hlavný hygienik SR Ján Mikas z ÚVZ SR. Navštevovať bazény by podľa neho nemali ľudia trpiaci na prenosné ochorenia či tí, ktorí sú tesne po ich prekonaní.

Čítajte tiež: Šíri rakovinu a spúšťa agresívnejšie nádory? Štúdia stavia chemoterapiu do temného svetla

"Pred vstupom do bazéna i po odchode z neho sa treba dôkladne osprchovať, dokáže to znížiť riziko kontaminácie až desaťnásobne," vysvetlil.

Močiť do bazéna sa podľa neho nemá, treba sa vyvarovať i náhodnému prehltnutiu vody na kúpaliskách. Dôležité je tiež dodržiavať kapacitu bazénov a rešpektovať pokyny personálu.

Chlór nezničí všetko

Do bazénov sa na usmrtenie mikroorganizmov pridáva chlór. Ten však nedokáže eliminovať všetko. Čím viac mikroorganizmov sa z ľudského tela totiž do vody dostane, tým menšia je účinnosť dezinfekčných látok. Tie dokážu rozložiť moč, pot, zvyšky stolice či mazové a slizové sekréty z človeka. 

2017-08-01 20:00:00  |  Foto: Pixabay.com  |  Zdroj: TASR

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia