Hrozná správa o hranolkách vyľakala celé Slovensko: Ľudia uverili zákazu, takto je to naozaj!

Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-07-29 06:00:00

Končia zbožňované hranolčeky? Cez týždeň internet zaplavili správy o tom, že sa Európska únia chystá zakázať hranolky, pretože sú nezdravé. Viacerí Slováci sa zľakli, že by mohli prísť o svoju obľúbenú pochúťku. Zisťovali sme, či je to naozaj tak.

Viaceré slovenské médiá informovali, že chce Brusel hranolky zakázať, pretože obsahujú karcinogénne látky. Ako sa neskôr ukázalo, išlo o nepravdivý hoax. Európska únia nechce predaj hranoliek zastaviť, ale len upraviť ich prípravu kvôli zdraviu škodlivému akrylamidu, ktorý je spájaný s rizikom vzniku rakoviny.

Čítajte viac: Matka podľahla nebezpečnému trendu, veria mu aj Slovenky: Lekár vyšiel s pravdou von

Podľa vyjadrenia Zuzany Harvanovej z tlačového oddelenia Zastúpenia Európskej komisie v SR navrhuje Európska komisia len regulačné opatrenia určené prevádzkovateľom potravinárskych zariadení. „Cieľom je znížiť hladiny akrylamidu a zároveň monitorovať efektívnosť tohto ich znižovania prostredníctvom zaužívaných a jednotných referenčných hodnôt, ktoré sa na akrylamidy uplatňujú,” spresnila.

„Akrylamid je karcinogénna látka, ktorá vzniká z prirodzene sa vyskytujúcich zložiek asparagínu (aminokyselina) a cukrov počas spracovania pri vysokej teplote, napríklad pri vyprážaní, pražení a pečení, predovšetkým zemiakových výrobkov, obilninových výrobkov, kávy a náhrad kávy,” vysvetlila.

Návrh sa týka aj iných potravín

Podľa ďalších slov Harvanovej bola prítomnosť akrylamidu v potravinách prvýkrát zistená v roku 2002 a odvtedy prebieha výskum s cieľom identifikovať opatrenia na zníženie jeho prítomnosti v potravinách. „Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) v roku 2015 potvrdil, že akrylamid je karcinogénnou látkou a že súčasná miera vystavenia akrylamidu z potravy poukazuje na riziko v súvislosti s jeho karcinogénnymi účinkami. Úrad EFSA takisto uviedol, že hladiny akrylamidu sa v posledných rokoch priebežne neznižovali,” doplnila. Navyše, čo sa týka opatrení na znižovanie prítomnosti akrylamidu v potravinách, medzi prevádzkovateľmi potravinárskych podnikov existujú veľké rozdiely. Hoci sa prítomnosti akrylamidu v jedle nedá úplne zabrániť, Európska komisia ho chce  znížiť na najmenšiu možnú mieru.

Návrh by mohol nadobudnúť účinnosť na jar 2018 a týka sa predovšetkým zemiakových výrobkov (hranolčeky, zemiakové lupienky), obilninových výrobkov (napr. cereálie), kávy a náhrad kávy. „Pri tejto príležitosti Európska komisia opäť prízvukuje, že cieľom opatrení nie je zakázať ľuďom konzumovať hranolčeky ani iné pochutiny, ale zaviesť opatrenia, ktoré pomôžu znížiť hladiny akrylamidu zo strany prevádzkovateľov a zároveň monitorovať efektívnosť tohto ich znižovania,“ dodala Harvanová.

Fotogaléria


Tagy:
hranolky karcinogén Brusel Európska komisia akrylamid

2017-07-29 06:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia