Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Rapídny nárast nebezpečného ochorenia na Slovensku: Udrie nečakane, mnohí o ňom ani nevedia

Vírusová hepatitída je zápalové ochorenie pečene, pri ktorom dochádza následkom vírusovej infekcie k poškodeniu alebo až zániku buniek pečene. Zobraziť galériu (2)
Vírusová hepatitída je zápalové ochorenie pečene, pri ktorom dochádza následkom vírusovej infekcie k poškodeniu alebo až zániku buniek pečene. (Zdroj: thinkstock.com)

Pod heslom Odstráňme hepatitídu si dnes pripomíname Svetový deň hepatitídy. Nie je to náhodný termín. Práve v tento deň v roku 1925 sa narodil americký lekár Baruch Blumberg, ktorý odhalil vírus hepatitídy B a podieľal sa na vývoji vakcíny proti tejto chorobe. Informovala o tom hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici Mária Tolnayová.


Vírusové hepatitídy, čiže vírusom spôsobené infekčné zápaly pečene, nazývané aj žltačka, sú rozšírené. Rozdeľujú sa do viacerých typov. V súčasnosti postihujú asi 400 miliónov ľudí, čo je desaťkrát viac, než je počet ľudí infikovaných vírusom HIV. Na celom svete zomiera ročne v súvislosti s týmto ochorením 1,4 milióna ľudí.

Čítajte tiež: Európska únia vyhlasuje vojnu glutamanom: Slávne dochucovadlo sa v tele správa ako jed!

"Odhaduje sa, že globálne len asi päť percent ľudí s chronickou hepatitídou vie o svojom ochorení a len jedno percento sa lieči. Pritom je k dispozícii účinná liečba a očkovanie na zabránenie vzniku hepatitídy B. Až 90 percent hepatitíd typu C sa dá tiež úspešne liečiť. Reálny je záväzok, že do roku 2030 bude ohrozenie verejného zdravia týmto ochorením eliminované. Vyžaduje to však systematickú pozornosť a akčnosť, aby sa štáty usilovali o čo najvyššiu zaočkovanosť proti hepatitíde typu B a zabezpečili potrebnú liečbu tým, čo na hepatitídu B aj C ochoreli. Potrebná je tiež osveta," priblížila Mária Avdičová, vedúca odboru epidemiológie banskobystrického RÚVZ.

Hepatitída na Slovensku

Podľa Avdičovej vlani bolo na Slovensku zaznamenaných 1838 ochorení na všetky druhy žltačiek, čo predstavuje medziročne vzostup o 26,6 percenta. Podieľala sa na tom najmä žltačka typu A (1362 prípadov). Jej výskyt zaznamenali vo všetkých krajoch SR. Najvyššia chorobnosť bola v Košickom, Banskobystrickom a Prešovskom kraji, najvyšší medziročný nárast bol v Košickom a Banskobystrickom kraji.

Osveta je dôležitá

Cieľom Svetového dňa hepatitídy je rozšíriť povedomie občanov o tomto ochorení, možnostiach prenosu a tiež o prevencii a liečbe.

"Dôležité je vedieť, že vírusy hepatitídy typu B, C a D sa prenášajú telesnými tekutinami, najmä krvou (drogy, sexuálny kontakt, prenos z matky na dieťa pri pôrode, tetovanie, piercing). Vírusy typu A a E zasa tzv. fekálno-orálnym spôsobom, čiže konzumáciou kontaminovanej vody, potravín alebo zanesením vírusu do úst špinavými rukami. Na rozdiel od hepatitídy typu A, ktorá sa môže prenášať z človeka na človeka, interhumánny prenos pri type E sa pripúšťa pri genotypoch vírusu, ktoré sa vyskytujú mimo Európy, teda pri importovaných prípadoch najmä z exotických krajín ako Afrika. V Európe sa ochorenie správa ako zoonóza a prenáša sa nedostatočne tepelne upraveným bravčovým a diviačím mäsom," varujú odborníci.

Pod heslom Odstráňme hepatitídu
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Kampaň "Odstrániť hepatitídu"

Prvý Svetový deň hepatitídy (SDH) sa konal 19. mája 2008. Hlavným globálnym organizátorom SDH je Svetová aliancia hepatitídy, spolu s WHO a mnohými partnermi. Aliancia je dnes prítomná vo viac než 80 krajinách sveta a združuje viac než 230 členských organizácií. Na rozličných aktivitách sa zúčastňuje niekoľko miliónov ľudí vo viac než 100 krajinách sveta. Dôvodom tohto globálneho úsilia je celosvetová závažnosť vírusových hepatitíd. Uvádza sa, že na akútnu hepatitídu A ochorie ročne viac než 1,4 milióna osôb, na chronickú hepatitídu B trpí viac než 240 miliónov a na chronickú hepatitídu C viac než 150 miliónov ľudí všetkých vekových kategórií. Vírusové hepatitídy sú v globálnom meradle siedmou najčastejšou príčinou smrti

V roku 2015 žilo na svete podľa odhadov odborníkov 257 miliónov ľudí s vírusom hepatitídy B a 71 miliónov ľudí s vírusom hepatitídy C. Uviedla to na svojej webovej stránke Organizácia Spojených národov pri príležitosti Svetového dňa hepatitídy, ktorý pripadá na 28. júla.

Ako ďalej konštatovala OSN, Svetový deň hepatitídy poskytuje príležitosť zintenzívniť úsilie, aby sa do praxe zaviedla prvá svetová stratégia Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) v oblasti zdravia a odstraňovania vírusovej hepatitídy na roky 2016-2021. Zároveň má táto stratégia pomôcť členským štátom dosiahnuť konečný cieľ - odstránenie hepatitídy. To je v roku 2017 súčasne témou Svetového dňa hepatitídy.

WHO na svojej webovej stránke avizuje, že zverejní informácie o akciách, ktoré uskutočnilo 28 krajín s najvyššou chorobnosťou, aby podporila kampaň - Odstrániť hepatitídu. Podľa informácií WHO sa v 11 krajinách sveta sústreďuje takmer 50 percent prípadov svetovej chorobnosti na chronickú hepatitídu. Ide o Brazíliu, Čínu, Egypt, Indiu, Indonéziu, Mjanmarsko, Mongolsko, Nigériu, Pakistan, Ugandu a Vietnam.


Veľké testovanie nočných svetiel: Ktoré je najlepšie pre ľudský zrak? Budete prekvapení!


V roku 2015 zomrelo na následky vírusovej hepatitídy 1,34 milióna ľudí na svete. Počet úmrtí na hepatitídu má stúpajúcu tendenciu, dodala WHO. Mimovládna a pacientmi riadená Svetová aliancia hepatitídy (WHA) akcentovala, že vírus hepatitídy B a vírus hepatitídy C zapríčinili 80 percent prípadov vzniku rakoviny pečene na svete.

V súčasnosti 90 percent osôb žijúcich s hepatitídou B a 80 percent ľudí žijúcich s hepatitídou C nevedia o svojom stave, upozornila WHA.

O ochorení

Vírusová hepatitída je zápalové ochorenie pečene, pri ktorom dochádza následkom vírusovej infekcie k poškodeniu alebo až zániku buniek pečene. Vírusové hepatitídy (vírusom spôsobené infekčné zápaly pečene) sú rozšírené ochorenia. Rozdeľujú sa do viacerých typov, označujú sa veľkými písmenami abecedy - A, B, C, D, E. Hoci na svete zomiera na hepatitídu vyše milióna ľudí ročne, zdravotnícke zariadenia majú k dispozícii účinnú liečbu, rovnako aj účinné očkovanie na zabránenie vzniku hepatitídy B.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9