Jedinečný prípad dieťaťa s HIV: Takmer celý život žije bez liekov aj aktívneho vírusu

HIV je nebezpečný vírus, pri ktorom hrozí smrť.
Zdroj: thinkstock.com
2017-08-18 20:30:00

Deväťročné dieťa pri narodení infikované vírusom HIV prežilo takmer celý život bez liečby, informovali juhoafrickí lekári. Dieťaťu, ktorého identita zostáva skrytá, dali po narodení intenzívnu liečbu.

Odvtedy žije už osem a pol roka bez užívania liekov a nezaznamenali u neho žiadne symptómy ani známky aktívneho vírusu. Väčšina ľudí pritom potrebuje každodennú dávku liekov, aby zabránili HIV v zničení imunitného systému a prepuknutiu AIDS. Pochopenie tohto prípadu môže viesť k novým liekom alebo vakcíne schopnej zastaviť HIV.

Čítajte tiež: Veľké porovnanie kvality vôd v dovolenkových destináciách: Tu sú najčistejšie pláže v Európe!

Pomohla včasná terapia

Dieťa sa vírusom HIV nakazilo v roku 2007 pri pôrode od svojej matky. V krvi mu namerali veľmi vysokú hladinu HIV. Včasná antiretrovirálna terapia, s ktorou lekári u dieťaťa začali už vo veku deväť týždňov, nebola vtedy bežnou praxou a išlo o súčasť klinického testovania. Hodnoty vírusu u dieťaťa klesli na nemerateľnú úroveň a po 40 týždňoch liečbu zastavili.

Včasná terapia, ktorá napáda vírus ešte predtým, ako sa stihne v tele novonarodeného dieťaťa usadiť, v minulosti prispela k vyliečeniu detí vo dvoch ďalších prípadoch. Podobnú liečbu podstúpilo dieťa z Mississippi, ktoré začali liečiť do 30 hodín od narodenia a HIV v krvi mu zistili až po 27 mesiacoch od ukončenia terapie. Jeden prípad zaznamenali aj vo Francúzsku, kde bývalý pacient žije už viac ako 11 rokov bez vírusu i užívania liekov.

"Neveríme tomu, že antiretrovirálna terapia sama o sebe vedie k zničeniu vírusu. Zatiaľ presne nevieme, čo je príčinou vyliečenia dieťaťa, ale myslíme si, že to súvisí buď s jeho genetikou alebo imunitným systémom," vyjadrila sa vedúca pediatrického výskumu na Perinal HIV Research Unit v Johannesburgu Avy Violari.


Účinky zeleného čaju potvrdené: Za štyri mesiace nastanú v ľudskom tele tieto zmeny


V budúcnosti môže vypuknúť

Niektorí ľudia bojujú s infekciou HIV prirodzene lepšie než iní. Nech to bolo akokoľvek, prípad tohto dieťaťa je jedinečný. Či už sa vyliečilo vďaka liekom, vakcíne alebo protilátkam, má potenciál pomôcť v liečbe ostatných ľudí. Aj keď v tele dieťaťa nie je aktívne HIV, vírus naďalej zaznamenávajú v jeho imunitných bunkách. Tam sa môže dlhodobo skrývať a preto stále pretrváva hrozba, že u neho v budúcnosti opäť prepukne.

Na celom svete je vírusom HIV nakazených 36,7 milióna ľudí a iba 53% z nich dostáva antiretrovirálnu terapiu.

2017-08-18 20:30:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: SITA

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia