Ojedinelý prípad, ktorý obletel svet: Japonka zomrela po uhryznutí mačkou

Žena zomrela na ochorenie prenášané kliešťami po tom, ako ju uhryzla infikovaná mačka.
Zdroj: thinkstock.com
2017-07-25 15:45:00

Japonská žena zomrela na kliešťami prenášané ochorenie po tom, ako ju pohrýzla infikovaná mačka. Podľa odborníkov ide pritom o prvý prenos takejto choroby z cicavca na človeka.

Ako informovalo japonské ministerstvo zdravotníctva, päťdesiatnička sa snažila slabej zatúlanej mačke pomôcť, a tá ju pritom uhryzla.

Čítajte tiež: Bežný problém, za ktorým sa môže skrývať vážna diagnóza: Hrozí rakovina i ochorenie obličiek

Žena o desať dní zomrela na hemoragickú horúčku s trombocytopenickým syndrómom (v angličtine Severe Fever with Thrombocytopenia Syndrome, SFTS), ktorú prenášajú kliešte v Číne, Kórei a Japonsku. Keďže lekári na jej tele nenašli žiadne stopy po uhryznutí kliešťom, predpokladajú, že ju dostala od infikovanej mačky.

Pozor na kontakt so zvieratami v zlej telesnej kondícii

Miera úmrtnosti pri tomto ochorení dosahuje okolo 30 percent a u ľudí starších ako 50 rokov je SFTS mimoriadne vážne. Hlavnými klinickými príznakmi choroby sú horúčka, zvracanie, hnačka, zlyhanie viacerých orgánov či zníženie počtu krvných doštičiek. Podľa japonských médií sa SFTS v krajine objavila po prvý raz v roku 2013. Ministerstvo zdravotníctva varovalo, že aj napriek tomu, že takéto úmrtie je veľmi ojedinelé, ľudia by mali byť opatrní pri kontakte so zvieratami v zlej telesnej kondícii.

2017-07-25 15:45:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: SITA

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia