Slovenská odborníčka vyvracia najväčší mýtus o vode z PET fliaš: Tento dôkaz presvedčí každého!

Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-07-22 16:00:00

Bez vody z plastovej fľaše si dnes nevieme predstaviť aktívny športový deň. Chodí s nami na turistiku, do posilňovne aj do školy. O tom, že pitie vody z fľaše môže predstavovať zdravotné riziko, sme nedávno písali aj u nás. Odborníčka Milada Syčová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Poprade však oponuje, že PET fľaše sú bezpečné.

 

PET fľaše podľa odborníčky nespôsobujú ľuďom zdravotné problémy. Polyetyléntereftalát alebo PET je v súčasnosti najrozšírenejším obalovým materiálom na balenie rôznych typov vôd a nápojov. Na Slovensku je takto balených 85 percent nealko nápojov.

Čítajte viac: Perlivé nápoje môžu váš organizmus oklamať: Neuveriteľné, čoho sú schopné počas horúčav!

„Na základe dostupných informácií je možné konštatovať, že PET fľaše pri správnom procese výroby, skladovania, distribúcie a používania spotrebiteľom nepredstavujú zdravotné riziko vo vzťahu k látkam, ktoré by mohli migrovať z PET fliaš a tak ohroziť zdravie ľudí,“ hovorí Milada Syčová z Národného referenčného laboratória pre materiály prichádzajúce do kontaktu s potravinami, Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Poprade.

Výroba PET fliaš je možná len z materiálov uvedených v nariadení Európskej komisie z roku 2011. Vhodnosť materiálov na výrobu sa posudzuje podľa účelu ich využitia, a to vždy za najkritickejších podmienok pôsobenia. Výsledná PET fľaša má byť vyrobená tak, aby pôsobením bežných, ale aj extrémnych podmienok skladovania, neuvoľňovala do potravín látky v množstvách, ktoré by mohli ohroziť zdravie ľudí alebo vplývať na zloženie nápojov. 

Bisfenol vo vode je mýtus

Jedným z najčastejších mýtov o balených vodách je informácia o uvoľňovaní bisfenolu A z PET fliaš. Táto látka sa však pri výrobe PET fliaš nikdy nepoužívala. Pravidelnú kontrolu obalových materiálov, v ktorých sú zabalené potraviny a nápoje, zabezpečuje Úrad verejného zdravotníctva, a to vo všetkých fázach od výroby a kontroly dokumentácie až po skladovanie.

Podľa britskej lekárky Marilyn Glenvilleovej by mohol mať bisfenol A prítomný v plaste a vo vode negatívny dopad na reprodukčný systém, napríklad ovpyvňovať ovuláciu a zvyšovať riziko hormonálnych problémov. To môže viesť k syndrómu polycystických vaječníkov, endometrióze a rakovine prsníka.

Veľkou nevýhodou plastových fliaš je však bujnenie baktérií. Stačí, aby ste z rovnakej fľaše pili niekoľko dní a o životný priestor sa delíte s toľkými kolóniami baktérií, že prekonajú aj armádu mikróbov na toaletách. Navyše, 60 percent z týchto baktérií tvoria choroboplodné zárodky. Jednorazové fľaše by ste preto nemali používať viackrát, ale po vypití ich obsahu treba plasty vyhodiť do smetnej nádoby, odkiaľ poputujú na recykláciu.

Fotogaléria


Tagy:
voda plastová fľaša PET fľaša

2017-07-22 16:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: TASR, zh

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia