Koniec so zaužívaným tvrdením, ktorému každý verí: Tuky sú potrebné aj v lete

Ani v lete by sme nemali zabúdať na zdravé tuky!
Zdroj: thinkstock.com
2017-07-13 19:00:00

Väčšina z nás - aj tí, ktorí nechcú schudnúť pred sezónou plaviek, zmení letný jedálniček. V horúcom počasí máme zvyčajne menšiu chuť do jedla, čo je dôvod prečo veľa pokrmov na čas vylúčime. Niektorým sa zdá, že v tomto období by mali vylúčiť aj tuky. Ako tvrdí MUDr. Katarína Babinská, PhD., nie je to pravda.

 

Nebojujme s hlasom nášho tela, ktoré vyžaduje len jednoduché pokrmy. Majte však na pamäti, že aj v letnom období by to malo platiť pre najpestrejšie spektrum jedál.

Tuky sú pre ľudský organizmus jednými zo základných živín, ktoré potrebujeme aj v lete. Uprednostňovať by sme mali rastlinné oleje, ktorú sú bohaté na nenasýtené mastné kyseliny,“ vysvetľuje Babinská.

Čítajte tiež: Známa pohlavná choroba zmutovala do desivej podoby: Zistili sme, že sa týka aj Slovákov

Prednosť majú nasýtené tuky

Dobrým príkladom takéhoto produktu je repkový olej, ktorý, pokiaľ ide o o výživu človeka, sa vyznačuje ideálnym pomerom omega-6 k omega-3 mastným kyselinám, t.j. 2: 1. Takže nielen množstvo, ale aj pomer je dôležitý.

„Za trend v príprave pokrmov môžeme považovať nahrádzanie nasýtených tukov nenasýtenými, ktoré sú pre organizmus prospešnejšie. Do tohto trendu presne zapadá používanie repkového oleja, ktorý obsahuje najmenej nasýtených mastných kyselín, je bohatý na esenciálne nenasýtené mastné kyseliny zo skupiny omega-3,“ vysvetľuje Babinská.

Treba tiež poznamenať, že kyselina ALA, ktorá je súčasťou repkového oleja, pomáha udržiavať normálnu hladiny cholesterolu v krvi (pozitívne účinky sa prejavujú pri konzumácii 2 g ALA, teda 2 lyžice denne). Odborníci tiež odporúčajú, aby tuky tvorili cca 20 – 35 % celkovej energetickej hodnoty stravy.

Ako si pripraviť zeleninu?

Dôležitý je tiež aj spôsob dochutenia zeleniny, ktorú radi konzumujeme v letnom období. Jej spotreba v surovom stave je dobrá pre zachovanie aj tých živín, ktoré nie sú termostabilné – vitamíny, enzýmy. Chutnou a prospešnou súčasťou letného menu tak môžu byť zeleninové šaláty, ktoré by sme mali doplniť lyžičkou repkového oleja. Nebojte sa jeho chuti, pretože správne očistený rafinovaný repkový olej je bez chuti. Má tiež neutrálnu vôňu a je číry.

„Poďme na trh a nechajme sa zlákať pestrou ponukou sezónneho ovocia a zeleniny. Domáce druhy v plnej zrelosti sú nielen chutné, ale tiež bohaté na cenné živiny. Doprajme si ich päťkrát denne,“ dodáva Babinská.

„Pripravujete si zeleninové misy? Tuky, vrátane rastlinných olejov, môžu byť použité na prípravu rozmanitých nátierok a dipov, ktoré príjemne spestria naše letné menu. Máte chuť si zamaškrtiť? Pridajte orechy, tiež obsahujú cenné tuky. Nezabúdajme, že ich tiež nájdete aj v rybách,“ radí Babinská.

V lete majme vždy pri sebe aj niečo na pitie. Nedajme si pokaziť deň bolesťou hlavy, únavou a nevoľnosťou alebo inými závažnými ťažkosťami, ktoré môže spôsobiť nedostatok tekutín.

Mýtus, ktorý je pravdivý: Kliešte útočia aj cez potraviny, túto hrozbu Slováci podceňujú

2017-07-13 19:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: Tlačová správa

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia