Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Netrápte svoje telo zbytočne: Aj s diagnózou na celý život sa môžete cítiť lepšie!

Porucha trávenia známa ako laktózová intolerancia postihuje čoraz viac Slovákov.
Porucha trávenia známa ako laktózová intolerancia postihuje čoraz viac Slovákov. (Zdroj: thinkstock.com)

Porucha trávenia známa ako laktózová intolerancia postihuje čoraz viac Slovákov. Práve pre nich je konzumácia mliečnych výrobkov tabu, keďže zakaždým im hrozí nepríjemná nevoľnosť, ako aj bolestivé kŕče. Riešenie je pritom úplne jednoduché.

Známy slovenský výrobca mliečnych produktov do svojho sortimentu zaradil alternatívne laktofree výrobky vhodné aj pre tých, ktorí by sa mlieka inak museli úplne vzdať. Ak by tak ale spravili, hrozil by im vznik osteoporózy, alebo aj akútny nedostatok vápnika a vitamínu D. Našťastie existuje mnoho skvelých receptov, na ktorých si pochutíte bez toho, aby ste spoznali rozdiel v chuti.

Čo je to laktózová intolerancia?

Laktóza je zložitý cukor, ktorý sa nachádza v mlieku a mliečnych produktoch. Keď ho zjete, v črevách sa s pomocou dostatočného množstva enzýmu laktáza rozštiepi na jednoduché cukry, teda glukózu a galaktózu. Tento proces však nastane len vtedy, keď sa vo vašom tele nachádzala laktázy dostatok. Jej deficit sa označuje ako laktózová intolerancia.

Laktózová intolerancia sa, žiaľ, liečiť nedá, no existuje mnoho spôsobov ako sa môžete zbaviť nepríjemných príznakov a cítiť sa lepšie. Jedným z nich je aj hľadanie vhodnej náhrady,“ vysvetľuje známy slovenský odborník na výživu MUDr. Peter MINÁRIK, PhD.

Trpíte nepríjemnými príznakmi aj vy?

To, či trpíte laktózovou intoleranciou, zistíte veľmi jednoducho aj sami. Svojho lekára by ste mali navštíviť, ak v rozmedzí 30 minút až 2 hodín od konzumácie mliečnych výrobkov začnete pociťovať jeden alebo aj viac z týchto nepríjemných príznakov:

  • Nadúvanie
  • Kŕče
  • Hnačka
  • Plynatosť
  • Nevoľnosť

Aj s neznášanlivosťou laktózy môže byť vaše telo schopné spracovať aspoň isté množstvo tohto zložitého cukru. Zatiaľ, čo niektorým stačí aj minimálne množstvo na to, aby začali pociťovať nepríjemné príznaky, iní dokážu tolerovať omnoho viac, kým sa alergia prejaví. Ako mnoho iných porúch trávenia, aj táto je individuálna.


Superpotravina alebo lacný klam? Kokosový olej v skutočnosti nemá čo robiť v kuchyni!


Kedy navštíviť lekára?

Ak na sebe pozorujete časté prejavy vyššie spomínaných symptómov, neváhajte a navštívte lekára. Jednoznačne ale nezvažujte samoliečbu v zmyslenie kompletného vylúčenia mliečnych výrobkov z každodennej stravy. Podobný prístup by vám mohol spôsobiť nedostatok vápnika či vitamínu D.

Po konzultácii s lekárom je zvyčajne najlepším riešením nájsť vhodnú náhradu. V súčasnosti to už nie je problém ani na slovenskom trhu. Najznámejšie mliekarenské spoločnosti aj v našich končinách začali s výrobou takzvaných laktofree produktov. Na trhu nájdete kvalitné bezlaktózové mlieko, tvaroh, cottage cheese či smotanu.

Život s laktózovou intoleranciou

Laktózová neznášanlivosť nie je život ohrozujúcou diagnózou, hoci ho vie človeku poriadne znepríjemniť. Možné je, že sa u vás nepríjemné problémy prejavia len minimálne alebo sa budete musieť naučiť rozlišovať, koľko si môžete dovoliť.

Ak máte podobný problém a chcete zlepšiť svoj život, pamätajte na tieto skutočnosti:

  1. Pri slabšej forme intolerancie si môžete trochu mliečnych produktov dopriať v jedle, keďže laktóza sa trávi lepšie, keď ju konzumujete s inými potravinami.
  2.  Niektoré mliečne výrobky sú lepšie stráviteľné ako iné, patrí k nim jogurt, tvaroh, ako aj syry.
  3. Na slovenskom trhu už niektoré mliekarenské spoločnosti vyrábajú laktofree produkty, ktoré sú pre ľudí s vaším problémom najvhodnejšie.

Žite s chuťou

Napriek tomu, že laktózová intolerancia predstavuje obmedzenie, neznamená to, že musíte zabudnúť na dobré jedlo. Množstvo skvelých receptov, na ktorých si bez obmedzenia môžu pochutnať všetci členovia domácnosti, nájdete na internete. Pokiaľ vám ale obrázky nestačia, môžete ísť bezlaktózové dobroty ochutnať naživo. Na slovenskom gurmánskom festivale totiž okrem rôznych svetových špecialít nájdete aj originálny laktofree stánok, v ktorom šikovní kuchári budú pripravovať práve originálne recepty z bezlaktózových surovín. Za dverami je Gurmán Fest Bratislava 2017, na ktorý sa môžete tešiť od 23. do 25. júna tohto roku. Žite s chuťou aj napriek nepríjemnej diagnóze.

Čítajte tiež: Najväčšia chyba, ktorú mnohí robia v lete: Pijú vodu, no aj tak si škodia!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9