Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Bezpečné leto pre citlivé skupiny ľudí: Takto ho prežijete v zdraví!

Prežite leto bezpečne a bez starostí!
Prežite leto bezpečne a bez starostí! (Zdroj: thinkstock.com)

Slnko, voda a aktívnejší pohyb vonku - to nás čaká už najbližšie mesiace. Pozor však na niekoľko letných nástrah, ktoré môžu citlivejším skupinám ľudí pokaziť bezstarostnú letnú harmóniu. Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky prináša niekoľko rád najmä rodičom detí a seniorom, ako prežiť leto bezpečne a bez starostí.


V horúčavách prikrývať hlavu

Jedným z rizík, ktoré hrozia deťom s nastávajúcim teplým počasím, je výskyt úpalu. Vzniká intenzívnym, priamym slnečným žiarením na nechránenú hlavu a zátylok dieťaťa. Prejavuje sa zvýšenou telesnou teplotou, bolesťami hlavy, povrchným a zrýchleným dýchaním, rýchlym pulzom a nevoľnosťou.

doc. MUDr. Jana Hamade, PhD., vedúca odboru hygieny detí a mládeže ÚVZ SR radí: „Rodičia by mali pravidelne kontrolovať, aby deti počas horúcich dní nosili ľahký, svetlý, vzdušný odev, pokrývku hlavy, kvalitné slnečné okuliare a používali krémy proti UV žiareniu s vysokým ochranným faktorom. Zvýšená fyzická námaha by sa mala prispôsobiť prostrediu, deti by si mali robiť častejšie prestávky v tieni a v čase medzi 11-15 hodinou sa nevystavovať slnečným lúčom.“ 

Horúčavy pre organizmus seniora znamenajú veľkú záťaž, zvlášť, keď senior trpí chronickým ochorením. Vplyvom vysokých teplôt sa môže tiež latentný priebeh ochorenia zmeniť na akútny.

Pitný režim - základ zdravého leta

Mimoriadne dôležité je v tomto období dodržiavať pitný režim a piť dostatok tekutín. Na uhasenie smädu detí je vhodná voda, minerálne vody a nesladené ovocné čaje. Organizmus seniora obsahuje menej tekutín, orgány pracujú pomalšie a nedokážu vylučovať tekutiny spoločne s odpadovými látkami tak ako u mladších ľudí. Pre staršieho človeka je nedostatok tekutín veľmi nebezpečný.


Bežná hygiena rúk, o ktorej sme boli roky presvedčení: V skutočnosti je to inak!


PhDr. Adriana Račková z odboru podpory zdravia ÚVZ SR: „Odporúčame, aby senior prijímal počas horúčav tekutiny v menších dávkach a častejšie. Denná dávka približne 1,5 až 2 litre by sa mala rovnomerne rozložiť počas celého dňa. Najvhodnejšia je čistá pitná voda, pri výbere minerálnych vôd treba venovať zvýšenú pozornosť obsahu sodíka. Starší ľudia veľmi často trpia na vysoký krvný tlak a obsah sodíka vo vode by im mohol tento stav ešte zhoršiť. Vo vyššom veku je tiež dôležitý príjem vitamínov, ktoré môže senior dostať už priamo v nápoji.“

Mimoriadne vhodné sú nesladené ovocné šťavy alebo džúsy bez chemických prísad, ktoré  je dobré ešte aj zriediť vodou.

Letné stravovanie

Stravovanie detí v letnom období by sa malo riadiť niektorými zásadami, ktoré eliminujú riziko poškodenia zdravia, vyplývajúce z konzumácie epidemiologicky nevyhovujúcich potravín. Sú to predovšetkým rýchlo sa kaziace potraviny ako napr. údeniny, mäkké salámy, rôzne typy majonézových šalátov, niektoré mliečne produkty či zmrzlina. 

doc. Jana Hamade, PhD.: „Základnou zásadou je dôkladné chladenie všetkých druhov potravín, ktoré by pri ich nesprávnom uskladnení mohli predstavovať potenciálne riziko pre zdravie. Ďalším dôležitým opatrením je vyhýbanie sa vyššie spomenutým typom potravín a uprednostňovanie bezpečných potravinárskych produktov, ktoré nepredstavujú pre detský organizmus riziko. Ovocie a zeleninu, ktoré deti v letnom období konzumujú vo väčšom množstve, je potrebné dôkladne umyť pod tečúcou pitnou vodou.“ 

Pre seniora môžu byť počas leta nebezpečné potraviny, ktoré podliehajú skôr skaze, zvlášť z dôvodu, keď informácie na obale sú napísané malým písmom, ktoré seniori nemôžu prečítať.

S klimatizáciou opatrne

Klimatizované prostredie pre deti i seniorov nie je vhodné, nakoľko sa v ňom rýchlejšie šíria kvapôčkové infekcie, ktoré ohrozujú ľudí so zníženou imunitou, tiež náhly prechod do chladného prostredia. Prípadne naopak, môže byť pre citlivý organizmus traumatizujúci pre nedostatočnú schopnosť prispôsobiť sa vonkajším podmienkam prostredia.

Čítajte tiež: Zachráni nás pred rakovinou kože a zabezpečí krásne opálenie: Liek, ktorý zabráni spáleniu od slnka!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9