Bojíte sa zbytočných kilogramov navyše? Tento dôležitý fakt ste určite nevedeli!

Mlieko, jogurt ako aj ďalšie mliečne výrobky, obsahujú laktózu, ktorá nie je ničím iným ako čisto prírodným zložitým cukrom.
Zdroj: profimedia.sk
2017-06-11 15:30:00

Jedným z nešťastných vedľajších účinkov rozsiahlej kampane proti pridanému cukru v potravinách každodennej spotreby, je zbytočný strach z prírodného cukru, ktorý sa nachádza nielen v mlieku, ale aj v ovocí. Mnohí spotrebitelia odsudzujú mliečne výrobky na základe vyššieho podielu cukru, no neuvedomujú si, že je ich prirodzenou súčasťou.


Mlieko, jogurt ako aj ďalšie mliečne výrobky, obsahujú laktózu, ktorá nie je ničím iným ako čisto prírodným zložitým cukrom. Túto skutočnosť však mnoho ľudí netuší a mliečne výrobky odsudzuje s predstavou, že obsahujú množstvo pridaných sladidiel, ako napríklad trstinový cukor alebo kukuričný sirup, ktoré zvyknú výrobcovia pridávať do balených potravín a nápojov počas spracovania. 

„Na rozdiel od pridaných cukrov, ktoré prispievajú k množstvu zbytočných kalórií, no majú nulovú výživovú hodnotu, prírodné cukry sú súčasťou balíka s vysokým obsahom živín, teda určite by ste ich nemali vo svojej strave obmedzovať,“ vysvetľuje uznávaný gastroenterológ Peter Minárik.


Nezvyčajný signál, že sa o vás pokúša mozgová porážka: Všímajte si túto časť tváre!


Nebojte sa cukrov v mliečnych výrobkoch

Mliečne výrobky sú jedným z najbohatších zdrojov vápnika, ako aj bielkovín, draslíka či ďalších mikroživín. Navyše si môžete skvele zamaškrtiť, keďže aj napriek tomu, že obsahujú omnoho menej cukru ako rôzne sladené nápoje, cukrovinky či dezerty, chutia stále skvele. Viaceré celosvetové zdravotnícke organizácie ako American Heart Association a Dietary Guidelines Advisory Committee sa zhodujú na tom, že umelý cukor by sme mali v strave obmedzovať. Cukry, ktoré sa nachádzajú v mliečnych produktoch, však do tejto kategórie jednoznačne nepatria, a preto sa ich báť nemusíme.

Nedostatok informácií často spôsobuje, že zdraviu prospešné mliečne produkty sa nachádzajú na okraji zdravej výživy. 

„Skvelým príkladom je aj biely jogurt známej slovenskej značky so zvýšeným obsahom proteínu. V tom sa totiž nenachádza žiaden pridaný cukor, no napriek tomu v energetickej tabuľke svieti údaj o obsahu 6,4 g cukrov na 100 gramov výrobku. Príčina je prozaická. Takúto hodnotu vytvára prírodný zložitý cukor laktóza,“ objasnil doktor Minárik.

Čítajte tiež: Pite vodu s citrónom a petržlenovou vňaťou po dobu 5 dní: Pozrite sa, čo sa začne diať!

2017-06-11 15:30:00  |  Foto: Profimedia.sk  |  Zdroj: Tlačová správa

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia