Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Je vaše dieťa v strese a bolí ho ruka? Môže byť za tým písanie!

Správny úchop ceruzky či pera je potrebný na celý život!
Správny úchop ceruzky či pera je potrebný na celý život! (Zdroj: pixabay.com)

Písanie je jedna z najzákladnejších a najbežnejších ľudských činností. Už prvé detské čarbanice naznačujú, či bude dieťa krasopisec, alebo si po sebe neprečíta ani ono samo. Aj keď si to neuvedomujeme, za mnohými problémami s písaním stojí zlý úchop, ktorý sme si vypestovali v detstve.


Najmä u prváčikov môže správne návyky pri písaní ovplyvniť voľba vhodného pera alebo ceruzky. Pero by preto malo zodpovedať schopnostiam dieťaťa a podporovať správny úchop. Medzi ovplyvňujúce faktory patrí hmotnosť a dĺžka pera, jeho obvod, úchopová zóna, povrch a dizajn. Veľmi dôležitý je aj tvar pera vo verzii pre pravákov alebo ľavákov. Pokiaľ pero ľahko kĺže po papieri, dieťa si pri písaní ľahšie uvoľní ruku a línia ťahu bude plynulá. Písanie rozvíja grafomotoriku a nie len to – ako uvádzajú odborné pramene, pri písaní sa aktivuje až 500 svalov, ktorých súčinnosť oživuje centrum mozgu, čím dochádza k lepšej fixácii pamäti a tiež k väčšej sústredenosti.

Aký je správny úchop pera?

To, akým spôsobom držíme v ruke pero alebo ceruzku, má veľký význam pri type nášho písma, efektivite písania a aj pri fyzickom zaťažení ruky.

Špeciálna pedagogička Mgr. Světlana Drábová poukazuje na dôsledky vyplývajúce z chybného úchopu pera alebo ceruzky:„Chybný úchop môže zapríčiniť značnú bolestivosť ruky a jej rýchlu únavu. To má za následok chybovosť písania, potenie, stres a tým aj veľmi nepríjemné pocity detí pri písaní a kreslení.“ 

Pokiaľ sa deti nebudú cítiť už v skorom veku s perom v ruke pohodlne, môže to u nich vyvolať nechuť ku kresleniu a písaniu.


Triky, ako poraziť nespavosť: Do niekoľkých minút padnete do ríši snov!


·     Celá ruka by mala byť uvoľnená, vrátane prstov.

·     Ceruzka alebo pero by malo ležať na poslednom článku prostredníka a zhora si ho pridržiavame bruškami palca a ukazováka.

·     Ceruzka alebo pero smeruje k papieru šikmo, nie kolmo, pretože leží v priehlbine medzi palcom a ukazovákom.

·     Prsty by mali byť asi 2 – 3 cm od hrotu písacieho náčinia.

·     Obidva lakte sú položené na doske stola.

·     Zošit spravidla natáčame súbežne s predlaktím (praváci s pravým, ľaváci s ľavým).

Začnite od malička

Aby sme predišli zlému úchopu a mnohým problémom s tým spojeným, deti by mali už od troch rokov vedieť, ako správne držať ceruzku v ruke. To je dnes možné aj vďaka školským pomôckam, ktoré majú ergonomický tvar. Ten sám nabáda deti na správny úchop. Ideálnym spoločníkom pre predškolákov a deti školou povinné sú farbičky STABILO

EASYcolors a ceruzky EASYgraph z radu STABILO EASY Start. Trojhranný ergonomický dizajn ideálne zapadne do detskej ruky a priehlbne prirodzene vedú prsty malých umelcov k správnemu držaniu. Vďaka nim dieťa nebude farbičku v ruke otáčať a všemožne ohýbať, ale naučí sa základy správneho držania. Môžete si ich zaobstarať vo variante špeciálne pre ľaváka s označením na konci žltou farbou a písmenom L, s červeným označením a písmenom R sú pomôcky určené pre praváka. Navyše si ich môžu deti farebne zladiť s perom, strúhadlom, peračníkom a ostatnými školskými potrebami.

Čítajte tiež: Žena pila celý rok každé ráno teplú vodu s citrónom a medom: Tu je výsledok!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9