Záchrana životov závisí od tejto operácie: Desiatky pacientov na ňu stále čakajú!

Orgánové transplantácie zachraňujú ľudské životy a pomáhajú kvalitatívne zlepšiť život pacientom, pre ktorých je transplantácia jedinou nádejou na život.
Zdroj: thinkstock.com
2017-06-07 18:00:00

Včerajší deň, ako každý rok, bol Svetovým dňom orgánových transplantácií. Jeho cieľom je upriamiť pozornosť verejnosti na problematiku odberového a transplantačného programu. Orgánové transplantácie zachraňujú ľudské životy a pomáhajú kvalitatívne zlepšiť život pacientom, pre ktorých je transplantácia jedinou nádejou na život.


Na Slovensku je na čakacej listine viac ako 400 pacientov, pre záchranu ktorých je nevyhnutne dôležitá práve transplantácia. Ostatné tri roky prebieha na Slovensku kampaň Sedem životov, ktorá zlepšila povedomie verejnosti o tejto citlivej téme a zastavila negatívnu štatistiku odberov a transplantácií. V tomto roku spustila Slovenská transplantologická spoločnosť kampaň cez sociálne siete a štartuje celoslovenskú putovnú fotografickú vernisáž zachytávajúcu príbehy a emócie pacientov pred a po transplantácii.

V minulom roku zachránila transplantácia život 200 pacientom

„Naša osvetová kampaň Sedem životov, ktorú realizujeme už tri roky, prináša svoje ovocie. Predovšetkým v tom, že sa o téme darcovstva a transplantácií hovorí oveľa viac, ako tomu bolo v minulosti. Pre verejnosť to už nie úplne neznáma téma. Zlepšenie povedomia o téme odberov a orgánových transplantácií uľahčuje prácu zdravotníckym profesionálom, a to najmä v kritických situáciách. A to má samozrejme vplyv aj na počet odberov orgánov a transplantácií. Už prvý štvrťrok 2017 naznačuje, že sme sa v rámci Slovenska posunuli opäť bližšie ku krajinám s dobre fungujúcim transplantačným programom. Za každou transplantáciou treba vidieť príbeh konkrétneho človeka – pacienta, ktorý je na túto liečbu odkázaný. V tomto roku sme spustili kampaň aj na sociálnych sieťach a to s veľmi pozitívnou odozvou. Nechceme sa uspokojiť s doterajšími výsledkami a naďalej chceme byť aktívni, aby sme uspokojili a zachránili čo najviac pacientov so zlyhávajúcim životne dôležitým orgánom,“ hovorí Zuzana Žilinská, prezidentka Slovenskej transplantologickej spoločnosti.

Len celospoločenská diskusia a konštruktívna spolupráca môže viesť k zlepšeniu situácie v oblasti darcovstva a transplantácie orgánov. Edukácia verejnosti má svoj zmysel a prináša prvé výsledky. Oproti roku 2013, kedy bolo na Slovensku zrealizovaných len 154 transplantácií, sa podarilo zvrátiť túto kritickú situáciu.


Čo sa stane po dosiahnutí orgazmu? Zaujímavé veci, s ktorými treba počítať!


V roku 2015 to už bolo o takmer 100 transplantácií viac, celkovo 245. V minulom roku sme vykonali na Slovensku 200 transplantácií a piati naši pacienti podstúpili transplantáciu pľúc v nemocnici AKH vo Viedni,“vysvetľuje MUDr. Martin Chrastina, regionálny transplantačný koordinátor.

Vernisáž fotografií Sedem životov

Pri príležitosti Svetového dňa transplantácií a pokračovania kampane Sedem životov bola otvorená pre verejnosť v OC Eurovea v Bratislave putovná fotografická vernisáž fotografky Jeny Šimkovej, ktorá svojím objektívom zachytila emócie a príbehy pacientov pred a po transplantácii. Na fotografiách sú zobrazené dvojice pacientov, ktorých však spája rovnaká diagnóza a životne dôležitý orgán – srdce, pečeň, obličky a pľúca. Jeden z dvojice pacientov je pred transplantáciou a druhý na transplantáciu ešte len čaká. Výstava sa z Bratislavy presunie do Banskej Bystrice, Martina a do Košíc – teda miest, kde pôsobia ďalšie transplantačné centrá.

„Bolo pre mňa nesmierne zaujímavé spoznať týchto ľudí. Veľkých bojovníkov. Každý z nich má svoj osobitý, silný príbeh. Príbeh, ktorý v mnohom dojíma a zároveň dáva nádej, že vďaka transplantácii životne dôležitého orgánu môže každý z týchto pacientov žiť. Potrebujú však darcu. Verím, že aj prostredníctvom tejto výstavy fotografií inšpirujeme ľudí na Slovensku zamyslieť sa nad touto témou. Uvažovať o jej dôležitosti, aby o tejto téme doma hovorili,“ vyjadruje sa fotografka Jena Šimková.

Jeden darca môže darovaním orgánov, ktorými sú srdce, pľúca, obličky, pečeň a pankreas zachrániť život až siedmim ľuďom. Na orgánovú transplantáciu čaká na Slovensku stále viac ako štyristo pacientov, ktorých život závisí od darcov orgánov. Kampaň Sedem životov, ktorú realizuje Slovenská transplantologická spoločnosť pod záštitou Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky, má za cieľ vzdelávať verejnosť, zvýšiť počet odberov a orgánových transplantácií, skrátiť dobu čakania na životne dôležitý orgán a zabrániť tak predčasným úmrtiam.

V súčasnosti je na Slovensku šesť pracovísk, v ktorých sa vykonávajú transplantácie orgánov: tri v Bratislave a po jednom v Banskej Bystrici, Košiciach a v Martine. Transplantácie pľúc sa u pacientov zo Slovenska vykonávajú v nemocnici Motol v Českej republike.

Čítajte tiež: Žena pila celý rok každé ráno teplú vodu s citrónom a medom: Tu je výsledok!

2017-06-07 18:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: Tlačová správa

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia