Dr. Igor Bukovský: Usádzanie dlhoročných nánosov odpadu v hrubom čreve je mýtus!

Uľavte tráveniu vhodne zvolenými potravinami!
Zdroj: thinkstock.com
2017-05-25 17:00:00

Hrubé črevo je dôležitou súčasťou zdravého a fungujúceho organizmu. Ak si v ňom človek udržiava chronický zápal, trpí tým celé telo! Čo sa stane v prípade narušenej črevnej mikrobioty v tele a ako dať hrubé črevo do poriadku?

Má hrubé črevo veľký vplyv na stav celého tela? Možno ho považovať za jeden z najčastejších zdrojov ťažkostí?

Dr. Bukovský: Hrubé črevo je nesmierne zaujímavý orgán: okrem dôležitých funkcií, ktoré zohráva pri trávení potravy a vylučovaní stolice, dokáže v sebe udržať zhruba 1 a pol kila mikróbov bez toho, aby nám škodili. Teda aspoň za normálnych okolností. Hrubé črevo – podobne ako žalúdok a tenké črevo - je vybavené špeciálnou sieťou nervových buniek, ktoré nielen všetko sústavne monitorujú, ale dokážu komunikovať s mozgom. To preto nafúknutie čreva môže bolieť a preto vieme najmä o všetkých nepríjemných pochodoch, ktoré sa v hrubom čreve prihodia, vrátane kŕčov či hnačky. A tá obrovská masa mikróbov, ktoré môžu byť aj nebezpečné, to je čím ďalej, tým fascinujúcejšie poznanie!

Kedy nastáva problém a k čomu môže viesť?

Dr. Bukovský: Ak celú tú mikrobiálnu komunitu (to znamená: mikrobiota) tvoria optimálne druhy baktérií v primeranom počte, zvyčajne je všetko v poriadku. Ak sa však vplyvom zlej stravy, častého jedenia, stresu, alkoholu, niektorých liekov, spánkového deficitu alebo podivných praktík ako napríklad črevné sprchy a rôzne preháňacie, či „detoxikačné“ kúry naruší niečo z tej krehkej a zložitej harmónie medzi sliznicou, ochranným hlienom, baktériami, bielymi krvinkami a črevným nervovým systémom, máme problém. Veľký alebo menší. Aj ten malý problém, napríklad nejaké zanedbané dlhodobé nafukovanie, môže nakoniec skončiť dramaticky, napríklad polypmi a rakovinou. Ak človek žije tak, že si v hrubom čreve udržiava chronický zápal, trpí tým celé telo, ale najmä to hrubé črevo a konečník. Vedeli ste, že v úmrtnosti na rakovinu hrubého čreva na počet obyvateľov sme po Južnej Kórei na druhom mieste na svete? Niečo nebude v poriadku s tým, ako sa stravujeme a ako žijeme. Nie som si ani istý, či niektoré „moderné“ rady o prospešnosti slaniny, bravčovej masti, či kokosovom tuku pomôžu, keďže najmä tej slaniny a masti jeme už desaťročia tak veľa a nezdá sa, že by to tomu črevu veľmi pomáhalo.

Ako funguje hrubé črevo? Pozrite sa najnovší pohľad na príčiny porúch trávenia a stavov, ktoré môžu mať trvalé následky. Dozviete sa nové veci o tráviacom systéme, o ktorých ste doteraz pravdepodobne nevedeli!

Pri stravovaní sa každá potrava dostáva do črevného traktu, kde sa spracúva. Je pravda, že sa isté množstvo nestrávených látok a toxínov môže usadzovať na stenách čriev? Ako na očistu zaneseného hrubého čreva? 

Dr. Bukovský: Rád by som vyvrátil mýty o tom, ako sa v čreve usádzajú dlhoročné nánosy špiny a odpadu. To sú naozaj nezmysly. Šíria ich tí, ktorí chcú predávať niečo na „očisťovanie“ hrubého čreva. Prezradím vám však tri najlepšie veci na očisťovanie hrubého čreva: 1) jedzte iba trikrát denne, nejedzte nič pomedzi jedlá – to umožní, aby sa zapínala očisťovacia funkcia tenkého čreva (tzv. hladové kontrakcie alebo migrujúci motirický komplex) aj počas dňa a to účinne bráni vzniku infekcie tenkého čreva a ak ostane tenké črevo čisté, do hrubého čreva sa neprenáša žiadna dysmikróbia či infekcia, 2) dostatok vlákniny v strave podporuje nielen rast tých najlepších baktérií, ale podporuje črevnú hygienu a vyprázdňovanie stolice a 3) pravidelná fyzická aktivita nielenže prirodzene podporuje vyprázdňovanie stolice, ale uvoľňuje stres. Vieme, že stres spôsobuje narušenie trávenia, vrátane narušenia črevnej mikrobioty a zápalu sliznice.

Hrubé črevo je orgán, ktorý citlivo reaguje na stres. Ako pôsobí dlhodobý, permanentný stres na naše trávenie?

Dr. Bukovský: Chronický stres má na tráviaci trakt zaujímavý efekt: 1) zosiľňuje kontrakcie v hrubom čreve, čo môže vyvolať hnačkové stavy, 2) oslabuje peristaltiku žalúdka, čo spôsobí „zástavu“ trávenia, jedlo ostane akoby zaseknuté v žalúdku, objavujú sa pocity ťažoby po takmer každom jedle, 3) blokuje tzv. migrujúci motorický komplex, ktorý je zodpovedný za očisťovanie tenkého čreva a bez ktorého sa naruší celá rovnováha vnútorného prostredia čreva a 4) negatívne mení črevnú mikrobiotu, čo znamená, že vplyvom chronického stresu sa v našom čreve lepšie darí mikróbom, ktoré nám skôr škodia ako pomáhajú. Aký negatívny dopad toto všetko má na naše trávenie a celkové zdravie, pociťuje stále viac a viac ľudí. Nafukovanie, bolesti a kŕče sú ešte tým najmenším problémom, ktorým trpia. Toto všetko môže končiť aj rakovinou pankreasu, žalúdka, pečene, hrubého čreva, alebo rakovinou lymfatického systému. Nestraším, konštatujem. Tráviaci systém naozaj nie je pec, ktorá spáli hocičo, hocikedy a hocikoľko.

Mnohí sú dezorientovaní množstvom nových informácií, ktoré sa na nich valia zo všetkých strán. Ako sa vyznať v tomto informačnom chaose? Nová webová stránka Ambulancie klinickej výživy www.encyklopedia.akv.sk prináša spoľahlivé a overené informácie o úprave stravovania a spôsobu života. Môže vám pomôcť vyriešiť zdravotný problém a vďaka nej už budete mať v tom jasno! 

2017-05-25 17:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: PR článok

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia