Slovensko je prvou krajinou v EÚ s novým typom liečby: Môže zachrániť diabetikov!

Nová liečba diabetikov na Slovensku!
Zdroj: thinkstock.com
2017-05-24 18:00:00

Medicínski experti z Kuby, na ktorých sa čakalo so začiatkom používania kubánskeho lieku pre pacientov s diabetickou nohou, sú už na Slovensku. Pôvodne sa ich príchod očakával v marci.

"Tento týždeň začnú školiť slovenských lekárov," informovala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. Liek SR získala v rámci deblokácie kubánskeho dlhu.

Pilotná fáza aplikácie lieku sa začne vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove, následne bude paralelne pokračovať aj v Univerzitnej nemocnici Bratislava a vo Fakultnej nemocnici F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici.

"Máme záujem o to, aby bola táto liečba poskytnutá čo najširšiemu okruhu pacientov, ktorí splnia indikačné kritériá,“ uviedol medicínsky riaditeľ ministerstva zdravotníctva Boris Bánovský.


Vajíčka ako hriech? Bezpečné množstvo, ktoré môžeme zjesť za týždeň!


Pomôže pacientom s diabetickou nohou

Spomínaný liek Heberprot-P nemá európsku registráciu, Slovensko bude prvou krajinou v rámci Európskej únie, kde sa bude používať. Podľa ministerstva je však registrovaný v mnohých krajinách mimo EÚ a klinické štúdie potvrdili efekt u vyše 100.000 pacientov. Kuba ho v rámci rokovaní o deblokácii svojho dlhu ponúkla aj Česku, český minister chcel byť podľa tamojších médií opatrný.

"Slovensko sa rozhodlo pre deblokovanie kubánskeho dlhu prostredníctvom lieku Heberprot s tým najlepším úmyslom – a to pomôcť pacientom s diagnózou diabetickej nohy, záujem o tento typ liečby má aj Národný endokrinologický a diabetologický ústav v Ľubochni," zhrnula Eliášová.

Čítajte tiež: Nepriateľ zákernej choroby: Sila tohto protinádorového pomocníka nepozná hranice!

2017-05-24 18:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: TASR

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia