Slovensko je jedným z najvyšších výskytov tejto choroby: Mnohých čaká skorá smrť!

Onkologické, ako aj kardiologické ochorenia patria medzi najčastejšie problémy, s ktorými zápasia slovenskí pacienti.
Zdroj: thinkstock.com
2017-05-23 18:00:00

Problematiku rakoviny pankreasu, ktorej má Slovensko jeden z najvyšších výskytov na svete, má nielen verejnosti, ale aj zodpovedným inštitúciám pripomenúť osvetová kampaň. Odštartovala dnes v priestoroch ministerstva zdravotníctva za účasti jeho štátnej tajomníčky Andrey Kalavskej a členov občianskeho združenia Nie rakovine.


Osveta o ochorení vďaka podujatiam

Oddnes do piatka 26. mája sa tak bude môcť nielen verejnosť v onkologických ústavoch, ale aj pracovníci ministerstva zdravotníctva a najväčšej poisťovne VšZP dozvedieť o príznakoch rakoviny pankreasu, jeho diagnostike a liečbe. Môžu tiež pomôcť šíriť osvetu.

"Treba venovať väčšiu pozornosť karcinómu pankreasu," povedala Jana Pifflová Španková zo združenia Nie rakovine.

Ministerstvo zdravotníctva v súčasnosti pripravuje Národný onkologický program, pracuje sa aj na Národnom onkologickom registri.

"Onkologické, ako aj kardiologické ochorenia patria medzi najčastejšie problémy, s ktorými zápasia slovenskí pacienti. Výskyt rakoviny pankreasu je u nás alarmujúci a robíme všetko pre to, aby pacienti mali k dispozícii tú najkvalitnejšiu liečbu," uviedla Kalavská.


Nepriateľ zákernej choroby: Sila tohto protinádorového pomocníka nepozná hranice!


Podujatia sú pokračovaním osvetových aktivít Povedzte Nie rakovine, ktoré združenie spustilo vlani v novembri za účasti ministra Tomáša Druckera. K ľuďom tiež smerovala výzva, aby podporili pacientov s touto chorobou. Jej signatármi sú napríklad prezident SR Andrej Kiska, speváci Karel Gott, Miroslav Žbirka, alebo moderátorka Adela Banášová.

"Od novembra sme vďaka podpore ministra Druckera a spolupráci s ďalšími partnermi, ktorí sa pridali k výzve Nie rakovine pankreasu, odviedli kus dobrej práce. Získali sme podporu 95 významných osobností kultúrneho a verejného života, a vyše 12.000 našich občanov, ktorí jasne povedali svoje Nie rakovine pankreasu a poslali svoj odkaz ľuďom trpiacim touto vážnou chorobou," zhrnula Pifflová Španková.

Má nejasné príznaky

Veľkú časť pacientov s rakovinou pankreasu čaká skorá smrť, lekári na diagnózu často prídu neskoro. S týmto ochorením bojujú stovky Slovákov. Slovensko je po Českej republike krajinou s druhým najvyšším výskytom rakoviny pankreasu vo svete. Za neskorú diagnostiku môžu nešpecifické príznaky. Ide o bolesť brucha, chrbát. Pacient veľmi pochudne a svrbí ho koža. Môžu mu zožltnúť i bielka. Na problém neukážu ani krvné testy. Nádor sa v tele môže tvoriť roky, situáciu komplikuje aj fakt, že býva skrytý za ostatnými orgánmi.

Čítajte tiež: Vajíčka ako hriech? Bezpečné množstvo, ktoré môžeme zjesť za týždeň!

2017-05-23 18:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: TASR

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia