Smoothie môže aj bolieť: Nedajte sa zaskočiť!

Doprajte si občas zdravé smoothie z ovocných či zeleninových štiav.
Zdroj: pixabay.com
2017-05-18 12:00:00

Trend menom smoothie otriasa svetom zdravej výživy. Tento, na prvý pohľad zdraviu prospešný návyk, však v sebe skrýva problém… To, že si pochutnávate na zmixovanej kombinácii ovocia a zeleniny ešte neznamená, že svojmu telu ulahodíte

Na jednej strane môžete získať vitamíny, minerály a iné zdraviu prospešné látky, na druhej si to nakoniec môže odskákať váš tráviaci systém!

Dôvody, prečo vám smoothie môže spôsobiť tráviace problémy:

Priveľa vzduchu v smoothie

Môže sa stať, že sa vám pri mixovaní nápoja do zmesi všľahá veľa vzduchu. Nechajte ho pár hodín postáť. Na vrchu nápoja sa vytvorí pena, čo signalizuje, že zo smoothie vyšumeli mikrobublinky vzduchu. Pri pití smoothie však tento vzduch zvyčajne prehltnete, čím sa dostane ďalší plyn do čreva!

Okamžite dostupné látky takmer bez trávenia

Pri mixovaní zeleniny a ovocia dochádza k úplnemu uvoľňovaniu všetkých látok. „Namiesto postupného uvoľňovania látok pri žutí, miešaní a enzymatickom trávení napríklad listov špenátu, je v smoothie celý obsah špenátu dostupný okamžite a takmer bez trávenia,“ upozorňuje Dr. Igor Buovský. Ako ďalej dodal, má to i pozitívny výsledok. V prípade niektorých látok to zvyšuje ich dostupnosť (vitamíny, karotenoidy, vápnik, železo a pod). Iné však môžu vyvolať nepríjemné príznaky, ako dráždenie sliznice a črevného nervového systému (silice, alkaloidy, pesticídy a pod), čo platí hlavne pre FODMAP sacharidy a iné nafukujúce sacharidy. V nápoji sú tieto látky hneď dostupné a tak na seba príznaky dráždivého hrubého čreva nenechajú dlho čakať a štartujú bezprostredne po požití.

Aké sú príznaky syndrómu dráždivého čreva? Čo sa deje v našom organizme pri tráviacich problémoch?  Pozrite si najnovší pohľad na príčiny porúch trávenia a stavov, ktoré môžu mať trvalé následky! Video vám môže priniesť aj možné riešenie.

Príliš veľa zložiek s dráždivými účinkami

Neoplatí sa do smoothie nahádzať všetko, čo vám príde pod ruku! Hrozí dráždivý účinok na sliznicu, črevnú mikrobiotu a črevný nervový systém. Zrejme ste si do nápoja pridali na rozmixovanie zeleninu, ovocie, chia, ľan, sezam alebo hocičo, čo môže byť pre vás dráždivou zložkou.

Strata vlákniny a iných dôležitých látok

"Lisovanie a odstreďovanie vás pripraví o vlákninu a množstvo látok, ktoré sú špeciálne viazané práve v nej a navyše, vytvorí neprirodzený a vonkoncom „neprírodný“ koncentrát šťavy, v ktorej môže byť napríklad príliš veľa organických kyselín (citrusy), fruktózy (ovocie) alebo dráždivých zložiek (cvikla, chren, púpava a pod)," prízvukuje Dr. Bukovský.

Ďalším problémom je fakt, že mnohých ľudí to zvádza k nadmernej konzumácii koncentrovaných štiav, čo môže mať svoje riziká. "Smoothie oba tieto problémy rieši! Silným strojom rozbitá zelenina, ovocie, ba aj olejnaté semienka, vločky a všeličo iné zdravé zachovajú všetku vlákninu, aj sprístupnia nášmu telu rôzne látky zamknuté v bunkách rastlín, ktoré by sme obyčajným žutím asi nezískali v takej miere," dodal Dr. Bukovský.

Recepty na zdravé smoothies

Žlté smoothie

Suroviny:

1 veľká žltá paprika zbavená jadierok

1 veľký pomaranč s bielou vrstvou šupky

½ čajovej lyžičky kurkumy

1 šálka vody

Účinky: Táto kombinácia v smoothie priaznivo pôsobí na prevenciu rakoviny tráviaceho systému, na imunitu, pri chronickom zápale a po veľkej námahe – kombinujeme dva výborné zdroje vitamínu C a k tomu veľa karotenoidov a protizápalových zložiek. Bielu šupku v pomaranči podľa možností zachováme – obsahuje nobiletín, ktorý prospieva kostiam.

Biele smoothie

Suroviny:

1 šálka hrušky

1 šálka feniklu

1 malý banán

a ¼ šálky vody

Účinky: Táto sladká kombinácia v sebe skrýva hrušku, ktorá podporuje chudnutie a feniklový apigenín – látka s veľmi silným protirakovinovým účinkom, ktorá navyše stimuluje rast a tvorbu nových nervových buniek a nervových spojení.

Či už máte tráviace problémy alebo vás trápia iné zdravotné ťažkosti, treba to riešiť! Hoci diagnostika a liečba patria do rúk lekára, pomôcť si môžete úpravou stravovania a svojho spôsobu života. Spoľahlivé a overené informácie prináša Ambulancia klinickej výživy na svojej stránke  www.encyklopedia.akv.sk, ktorá vám môže pomôcť riešiť existujúce zdravotné problémy!

2017-05-18 12:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Pixabay.com  |  Zdroj: PR článok

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia