Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Trpíte obezitou? Takto zistite, ako ste na tom a či netreba konať!

Podľa štatistík trpí nadváhou a obezitou viac ako polovica svetovej populácie, pričom nadmerná telesná hmotnosť je druhou najčastejšou príčinou predčasných úmrtí.
Podľa štatistík trpí nadváhou a obezitou viac ako polovica svetovej populácie, pričom nadmerná telesná hmotnosť je druhou najčastejšou príčinou predčasných úmrtí. (Zdroj: thinkstock.com)

V sobotu 20. mája sa uskutoční osvetové podujatie Slovenský deň obezity, ktoré už po druhý raz organizuje Obezitologická sekcia Slovenskej diabetologickej spoločnosti. Iniciatíva, v rámci ktorej odborníci verejnosti priblížia príčiny a dôsledky obezity a informujú o možnosti jej zamedzenia, zavíta do piatich slovenských miest.


Slovenský deň obezity

Záujemcovia a záujemkyne sa na nej môžu zúčastniť v bratislavskej Starej tržnici, na Trojičnom námestí v Trnave, na Námestí SNP v Banskej Bystrici, v KulturParku v Košiciach a na Radničnom námestí v Bardejove. Podujatie sa uskutoční v rámci Európskeho dňa obezity.

Záujemcovia a záujemkyne sa počas Slovenského dňa obezity budú môcť stretnúť s odborníkmi, ktorí budú merať krvný tlak, cholesterol a glukózu v krvi, určovať index telesnej hmotnosti (BMI), obvod pása, merať množstvo svalstva a tuku v tele či zostavovať zdravý jedálny lístok. Okrem toho budú ľuďom s obezitou ako aj ich blízkym poskytovať konzultácie k možným riešeniam. V Bratislave vedci z Biomedicínskeho centra SAV tiež priblížia príčiny a dôsledky obezity na úrovni molekúl, buniek a orgánov ako aj novinky z oblasti výskumu ochorenia vo svete i na Slovensku.

V spolupráci s Fakultou telesnej výchovy a športu Univerzity Komenského v Bratislave, s Ústavom telesnej výchovy a športu Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach a s trénermi pohybovej aktivity z fitness klubov v jednotlivých mestách môžu návštevníci absolvovať športové aktivity pomáhajúce rozvoju pohybových schopností zameraných na optimalizáciu hmotnosti. Návštevníci a návštevníčky v Trnave a Košiciach sa budú môcť stretnúť s lekármi, ktorí sa venujú operáciám ťažkej obezity bariatrickou chirurgiou, v Banskej Bystrici budú odborníci informovať a konzultovať stukovatenie pečene. Novinkou tohtoročného Slovenského dňa obezity bude meranie BMI národa, ktoré budú zisťovať anketári od náhodných okoloidúcich v spomínaných mestách. Výsledky budú organizátori prezentovať na veľkoplošnej obrazovke v Bratislave.


11 neočakávaných spúšťačov jarných alergií: O týchto takmer nikto nevie!


Príčina predčasných úmrtí

Podľa štatistík trpí nadváhou a obezitou viac ako polovica svetovej populácie, pričom nadmerná telesná hmotnosť je druhou najčastejšou príčinou predčasných úmrtí. Na Slovensku má tento problém vyše 1,5 milióna ľudí. Obezita alebo nadváha trápi sedem z desiatich slovenských mužov vo veku 18 - 64 rokov, v prípade žien je to šesť z desiatich. Jeden zo štyroch mužov a jedna zo štyroch žien má obezitu, a teda BMI vyššie ako 30. Tretím stupňom obezity, keď je BMI väčšie ako 40, trpí viac ako jedno percento slovenskej populácie. V súčasnosti je v súvislosti s týmto ochorením známych viac ako 236 ochorení a rôznych komplikácií obezity.

"Obezita je zložité komplexné ochorenie a nie je len problémom čisto osobného životného štýlu, ale aj ďalších súvislostí vychádzajúcich z nášho „nezdravého“ životného prostredia, ale aj genetických, epigenetických a endokrinných faktorov. Aktívne sa na jej rozvoji podieľajú napríklad stres, poruchy spánku, konzumácia vysoko energeticky bohatej stravy a aj sedavý spôsob života s čoraz nižšou pohybovou aktivitou," uviedla prezidentka Obezitologickej sekcie Slovenskej diabetologickej spoločnosti Ľubomíra Fábryová.

Pokles hmotnosti o päť až desať percent pritom vedie k zníženiu celkovej úmrtnosti (o 20 percent), úmrtnosti spojenej s diabetom 2. typu (o 30 percent) či úmrtnosti v dôsledku nádorových ochorení (o 40 percent). Dochádza tiež k zníženiu systolického krvného tlaku, zlepšeniu hladiny cholesterolu a chorôb spojených s obezitou, poklesu triacylglycerolov a u diabetikov druhého typu vedie pokles hmotnosti aj k zlepšeniu glykemickej triády.

Čítajte tiež: Šaláty, ktoré dajú zabrať žalúdku: Menia sa na našich nepriateľov!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9