Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Závažné úrazy na pracovisku: Jediný spôsob, ako zachrániť život!

Pri pracovných úrazoch je dôležitá prvá pomoc!
Pri pracovných úrazoch je dôležitá prvá pomoc! (Zdroj: thinkstock.com)

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny sa pridáva k oslavám Svetového dňa pre bezpečnosť a ochranu zdravia pri práci. Ten si už po pätnástykrát pripomína Medzinárodná organizácia práce. V tomto roku sa zameriava na optimalizáciu zberu a využitie údajov z oblasti bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci.


Slovensko plne podporuje využívanie údajov o pracovných úrazoch, ako aj o porušeniach právnych predpisov z oblasti bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci. Vďaka nim, ako aj neustálym a tvrdším uplatňovaním všeobecných zásad prevencie pri zaisťovaní bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, je možné predchádzať nehodám na pracovisku a chorobám z povolania.

„Našou prioritou je naďalej presadzovať intenzívnu systémovú starostlivosť zamestnávateľov o bezpečnosť a ochranu zdravia pri práci a výrazne podporovať a presadzovať preventívne aktivity inšpekčných orgánov, sociálnych partnerov a zamestnávateľov v tejto oblasti. Pomáha nám v tom Stratégia bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci v Slovenskej republike na roky 2016 až 2020. V nej sme zadefinovali kroky, ktorými chceme zabezpečiť zamestnancom dôstojné pracovné podmienky a ochranu ich života a zdravia," povedal pri príležitosti svetového dňa minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter.

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny a vláda SR si tento deň pripomínajú tradične aj organizovaním pietneho aktu, ktorý bude tento rok 11. mája. Spolu so sociálnymi partnermi si na spomienkovom zhromaždení s pietou a úctou tradične pripomínajú pamiatku zamestnancov, ktorí prišli pri výkone svojho povolania o život alebo utrpeli vážne zranenia a choroby na pracovisku. Podujatie je zároveň aj príležitosťou na vyjadrenie solidarity a podpory zamestnancom na ich právo na ochranu zdravia pri práci a na zdravé pracovné prostredie.

Medzinárodná organizácia práce oslavuje od roku 2003 každoročne 28. apríla Svetový deň pre bezpečnosť a ochranu zdravia pri práci na podporu prevencie pracovných úrazov a chorôb z povolania. Tento dátum je zároveň medzinárodným spomienkovým dňom na obete pracovných úrazov a chorôb z povolania, počas ktorého si pracovníci na celom svete uctievajú ich pamiatku, a to nielen pietnymi zhromaždeniami, ale aj usporadúvaním rôznych odborných informačných kampaní na priblíženie nových trendov v oblasti bezpečnosti a ochrany zdravia a zdôraznenie závažnosti pracovných úrazov a chorôb z povolania.

Počet závažných pracovných úrazov na Slovensku klesol

Vlani počet smrteľných úrazov na pracoviskách oproti roku 2015 klesol. Vyšetrovaný bol len jeden, zatiaľ čo rok predtým bolo vyšetrovaných osem smrteľných pracovných úrazov. Oproti roku 2015 sa vlani znížil aj počet závažných pracovných úrazov. Vyplýva to zo Správy o činnosti odborovej kontroly nad BOZP v minulom roku, na ktorú upozornila Konfederácia odborových zväzov (KOZ) pri príležitosti dnešného Svetového dňa bezpečnosti a zdravia pri práci.

Závažných udalostí na pracoviskách bolo vlani vyšetrovaných celkom 80, v roku 2015 ich bolo 77. Závažných pracovných úrazov bolo vlani vyšetrovaných 9, čo je o tri menej ako v roku 2015.


Prečo prestať používať šumivé bomby do kúpeľa? Populárny trend sa vám nemusí vyplatiť!


"Postupný pokles môžeme hodnotiť ako výsledok zvýšenej pozornosti, ktorú venujú zamestnávatelia dodržiavaniu bezpečnostných predpisov," priblížila konfederácia.

Chorôb z povolania a príčin ich vzniku bolo v roku 2016 vyšetrovaných 56, čo je o jednu viac v roku 2015. Havárií bolo celkovo vyšetrovaných 14, v roku 2015 ich bolo 13.

Najčastejšími príčinami chorôb z povolania, tak ako aj v predchádzajúcich rokoch, sú poškodenia sluchu z hluku a niektoré ochorenia podporno-pohybovej sústavy v dôsledku dlhodobého jednostranného a nadmerného zaťaženia.

"Za posledné roky pozorujeme vzrastajúci počet zamestnancov strácajúcich zdravotnú spôsobilosť na výkon práce, nie však z dôvodu pracovného úrazu alebo choroby z povolania, ale z dôvodu dlhodobého a jednostranného pracovného zaťaženia," uviedla KOZ.

Prvá pomoc môže pri pracovnom úraze zachrániť život

Väčšina pracovných úrazov sa stane v prítomnosti blízkych a kolegov, znalosti prvej pomoci preto môžu zachrániť život.

"Záchranná služba na Slovensku má príjazdový čas v priemere 11 minút. Na druhej strane sú stavy, ktoré bezprostredne ohrozujú život človeka a kde za päť minút vzniknú nenapraviteľné trvalé následky," hovorí prezident Slovenského Červeného kríža a dlhoročný záchranár docent Viliam Dobiáš. „V každej firme, na každom pracovisku, by malo byť niekoľko ľudí, ak nie všetci, ktorí dokážu poskytnúť prvú pomoc svojmu kolegovi v núdzi. Keď sa niečo stane človeku v mojej blízkosti, nemôžem sa vždy spoliehať na niekoho druhého,“ doplnil.

Aj keď je kurz prvej pomoci podmienkou pre získanie vodičského preukazu, v mnohých prípadoch je to posledný raz, kedy sa ju človek učí poskytovať, upozorňujú odborníci.

"Prvá pomoc je praktická disciplína. Teóriu si môžem pozrieť na videu, ale vždy treba absolvovať praktický nácvik. A čo je rovnako dôležité, po dvoch až štyroch rokoch treba absolvovať občerstvovací kurz prvej pomoci. Prvá pomoc nie je veda, ale vedecký výskum v pozadí stále beží. Zhruba každých päť rokov prídu nové poznatky, ktoré sú o niečo lepšie ako tie predchádzajúce," vysvetlil Dobiáš.

Čítajte tiež: Unikátna liečebná metóda, o ktorej nikto nevie: Zbavte sa bolestí vďaka alobalu!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9