Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Veľká noc môže mať ďaleko od sviatkov pokoja: Je magnetom na úrazy, toto vám hrozí!

Veľká noc má ďaleko od sviatkov pokoja!
Veľká noc má ďaleko od sviatkov pokoja! (Zdroj: thinkstock.com)

A je tu Veľká noc! Sviatky hojnosti a času stráveného v blízkom kruhu rodiny. Sviatočné stoly sa začnú prehýbať pod taniermi plnými zemiakového šalátu, údeného mäsa a koláčov. K Veľkej noci neodmysliteľne patrí aj tradičná pondelková šibačka a oblievačka

Z mesta sa pomaličky tento zvyk vytráca, no na dedinách je stále veľmi populárny. Stáva sa však, že dievčatá a ženy  tieto dni často skončia na pohotovosti, či už vlastnou nepozornosťou, alebo sú za tým podgurážení šibači. Zlomené, narazené ruky, nohy, kostrč, vyvrtnuté členky, dokonca vybité zuby. Áno, aj takéto úrazy prinášajú sviatky jari. Lekári z pohotovosti by vedeli dlho rozprávať o zraneniach, s ktorými sa každoročne stretávajú.

Nástrahy Veľkej noci

Upratovanie, pečenie, varenie

Riziko však číha na ženy už počas veľkonočného upratovania, príprav veľkonočných jedál a koláčov, či zdobenia vajíčok. Lekári varujú gazdinky, aby sa pri umývaní okien neboli príliš akčné a z okna nevypadli. Tráviť sviatky sa dá aj spokojne doma v kruhu najbližších, ako polámaná v nemocnici. Ak sa už rozhodnete okná poumývať, nezabudnite sa dobre obliecť. Isto nechcete sviatky preležať s prechladnutím, alebo seknutými krížmi. Pozor na popáleniny od horúcich plechov s voňavými koláčikmi. Buďte opatrná aj pri zlievaní vriacej vody z uvarených vajíčok a zemiakov v šupe.

Prejedanie sa

Keď sme už pri tom jedle. Áno, Veľká noc je sviatkom hojnosti. Ale pozor na prejedanie sa, váš žalúdok a žlčník budú trpieť, keď do seba nahádžete piate cez deviate a zapijete to množstvom alkoholu. Hrozí vám návšteva pohotovosti, keďže kŕče, bolesti brucha, žalúdka nie sú príjemnými spoločníkmi.

Chorá po oblievačke

Chorá môžete skončiť aj po tradičnej oblievačke. Zástupy neustále zvoniacich kúpačov, môžu poriadne liezť na nervy, hlavne vtedy, keď skončíte po každej takejto návšteve komplet mokrá. Aj keď je to otravné, zakaždým sa prezlečte do suchého oblečenia. Predíde tým prechladnutiu, či zápalu močových ciest.

Úrazy

Nie všetky ženy sú vidinou obliatia a vyšibania nadšené, hlavne keď ich naháňajú podgurážení kúpači. V snahe utiecť pred šibačmi môžu prísť k ľahším aj ťažkým úrazom. Pozor na mláky vody, radšej ich dôkladne vytrite, predíde tak pošmyknutiu, pádom zo schodov, modrinám, vyvrtnutým členkom a zlomeninám. Radšej nič nepreskakujte, ani nepobehujte splašene po ulici, mohol by vás niekto zraziť.


Zistenie, ktoré mení úplne všetko: Je prevencia proti smrteľnej chorobe nanič?!


Nebezpečný korbáč a vedro s vodou

Pletený korbáč, čo i len ten najmenší sa stáva v nesprávnych rukách nebezpečnou zbraňou. To, že na tele zanecháva modriny a podliatiny, je všetkým jasné. Zlým švihnutím však môžete zasiahnuť oko a navždy ho poškodiť. Preto milí šibači, buďte k ženám ohľaduplní a šibte ich len veľmi jemne. Stalo sa, a nie raz, že stužky na korbáči zachytili o luster, ten spadol a rozbil sa na tisíc kúskov. Preto radšej nerozhadzujte rukami a pozerajte sa, kde stojíte.

Vedeli ste páni, že aj s vedro s vodou môžete nepekne ublížiť? Áno, všetci vieme, ide vám hlavne o to, aby „vaša obeť“ bola čo najviac mokrá. Buďte však opatrní pri manipulácii s nádobou. Lekári na pohotovosti by vám vedeli rozprávať dlhé príbehy o ženách s rozrazenými hlavami, či vybitými zubami, keď sa šibači netrafili.

Potopa, či obliate elektro spotrebiče

S vodou opatrne! Tá je síce zdravá, ale všetkého veľa škodí. Rodina ku ktorej prídete šibať isto nebude nadšená, keď bude mať celý byt mokrý. Nezabúdajte aj na susedov, ktorých môžete nechtiac takýmto spôsobom vytopiť.

Keď sa už nechcete zriecť tradícií a vždy na oblievačku chodíte s vedrom, alebo fľašou plnou vody, buďte pozorní voči svojmu okoliu. Radšej svoju obeť zoberte na dvor, tam sa vám nemôže stať, že omylom zasiahnete nejaký elektro spotrebič, ktorý by mohol začať horieť. Ak sa bude vaša dáma príliš brániť, radšej ju pustite a nenaťahujte sa s ňou, vedrom by ste mohli trafiť sklenenú výplň dverí, či okna a črepiny by mohli niekoho porezať.

Pamätajte na pravidlo, všetko s mierou a užite si veľkonočné sviatky!

Čítajte tiež: Zaužívané pravidlo neplatí: Vypočítajte si, kedy ísť spať, aby ste vstali svieži!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9