Príčina vysokého výskytu rakoviny: Toto je v skutočnosti na vine!

Slovensko dnes zaplavili narcisy.
Zdroj: thinkstock.com
2017-04-07 18:00:00

Na rakovinu zomiera v Európe ročne 1,3 milióna ľudí. Slovensko patrí medzi krajiny s najvyššou úmrtnosťou. V roku 2013 to bolo na 100-tisíc obyvateľov 327 prípadov, pričom európsky priemer predstavuje 265 úmrtí. Horšia situácia je už len v Maďarsku a Chorvátsku. Naopak, najzdravšie sa z tohto pohľadu žije na Cypre, vo Fínsku alebo Švédsku. Vyplýva to zo štatistík Národného centra zdravotníckych informácií.


Za týmito, pre Slovákov nepriaznivými, číslami stojí nesprávny životný štýl (napr. málo pohybu či nevhodný jedálny lístok), ale aj menej kvalitná zdravotná starostlivosť. Napriek tomu, že Slovensko dáva na ňu z verejných zdrojov podiel HDP porovnateľný s priemerom Európy, podľa štatistík OECD sa pri viacerých civilizačných ochoreniach nachádzame medzi najhoršími krajinami Európy.

Nízka prevencia = vysoký výskyt chorôb

Slovensko patrí medzi krajiny s najnižšou prevenciou rakoviny krčka maternice. Preventívne vyšetrenie absolvuje menej než polovica žien, kým v susednom Rakúsku je to vyše 80 %. A to sme pritom za uplynulú dekádu urobili značný pokrok. Ešte v roku 2004 nám patrilo s 25 % bezkonkurenčne posledné miesto v únii. Toto ochorenie je pritom osudné pre veľký počet slovenských žien. Európsky priemer v úmrtnosti prekonávame o viac ako dvojnásobok, čím sme štvrtou najhoršou krajinou v únii. Očkovať sa proti vírusu, ktorý môže spôsobiť rakovinu, je pritom možné i v dospelosti, no máloktorá žena túto možnosť využíva.

Na Slovensku je slabá aj prevencia voči rakovine prsníka. Mamografické vyšetrenie absolvuje iba 23 % žien, kým európsky priemer je až 63 %. Nízka prevencia sa následne prejavuje vo vysokej úmrtnosti. Ročne na rakovinu prsníka u nás zomiera zhruba tisíc žien, čo je na počet obyvateľov takmer najviac v Európe.  Zle to pre Slovensko vyzerá i pri nádorových ochoreniach hrubého čreva a konečníka. Po Maďarsku sme najviac postihnutou európskou krajinou.

Ako zmierniť dôsledky?

Hoci účinnú liečbu na rakovinu zatiaľ ľudstvo nepozná, zmierniť sa dá aspoň priebeh ochorenia, v niektorých prípadoch lekári vedia predĺžiť pacientom život. Životné poisťovne dokážu zasa zmierniť finančné dopady na pacienta a jeho rodinu. Poisťovne väčšinou kryjú rakovinu prostredníctvom pripoistenia kritických chorôb, no niektoré majú aj samostatné produkty vytvorené len na krytie rakoviny.

„Táto choroba si nevyberá, môže sa týkať nás všetkých. Špeciálne pripoistene by preto malo byť súčasťou finančnej výbavy každého zodpovedného človeka,“ pripomína generálny riaditeľ NN Životnej poisťovne Peter Brudňák. „Predstavte si mladého človeka v produktívnom veku, ktorý si už založil rodinu a  spláca hypotéku. V prípade, že ho postihne závažné ochorenie, môže to mať veľmi nepríjemné finančné následky na jeho životného partnera i deti. Človek síce dostane nemocenskú dávku, ale tá sa len približne pohybuje vo výške polovice príjmu. A ak mu aj Sociálna poisťovňa prizná invaliditu, priemerný dôchodok pri úplnej invalidite predstavuje niečo viac ako 350 €. Pre celú rodinu to môže mať skutočne zničujúce následky,“ dodáva P. Brudňák.


Unikátna liečebná metóda, o ktorej nikto nevie: Zbavte sa bolestí vďaka alobalu!


Podpora od Všeobecnej zdravotnej poisťovne

Všeobecná zdravotná poisťovňa, a.s., (VšZP) ako jeden z partnerov Ligy proti rakovine podporí dnes najznámejšiu verejnú zbierku na Slovensku – Deň narcisov – aj priamo vo svojich pobočkách a expozitúrach. Na 44 miestach bude pripravených 5 150 malých žltých kvietkov, ktoré dobrovoľníci výmenou za finančný príspevok rozdajú zamestnancom a návštevníkom klientskych pracovísk na celom Slovensku. Za šesť rokov partnerstva pri organizovaní Dňa narcisov sa najväčšej zdravotnej poisťovni podarilo zvýšiť výnos verejnej zbierky Ligy proti rakovine o vyše 35-tisíc eur, ktoré pomohli pri riešení problémov onkologických pacientov a ich rodín, ale aj pri prevencii a osvete v tejto oblasti.

V roku 2016 sa liečilo na rakovinu približne 5,7 % z celkového počtu poistencov VšZP. Väčšina z nich (takmer 58 %) boli ženy. Medzi najčastejšie onkologické diagnózy poisteniek patrili zhubné nádory prsníka, krčka maternice a hrubého čreva. Onkologickým pacientom z radov mužov VšZP hradila najmä náklady na liečbu karcinómu hrubého čreva a konečníka, rakoviny pľúc a prostaty.

Z celkového počtu poistencov VšZP, ktorí vlani potrebovali onkologickú liečbu, bolo najviac, až vyše 54 % v poproduktívnom veku (65+). Vysoký je však aj podiel mužov a žien v produktívnom veku (15- až 64-ročných) trpiacich na rakovinu. V roku 2016 tvorili približne 45 % zo všetkých poistencov VšZP liečiacich sa na onkologické ochorenia.

Náklady na liečbu rakoviny sa z roka na rok zvyšujú. V najväčšej zdravotnej poisťovni na Slovensku vlani presiahli 303 miliónov eur. Ďalších takmer 8,7 milióna eur investovala VšZP do prevencie proti rakovine, ktorá má medicínsky i ekonomický význam. Išlo predovšetkým o mamografické výkony a rôzne typy gynekologických, urologických a kolonoskopických vyšetrení zameraných na včasnú diagnostiku onkologických ochorení, ktorá je dôležitým predpokladom ich úspešnej liečby. VšZP v rámci nadštandardnej zdravotnej starostlivosti uhrádza svojim poistenkám raz ročne pri preventívnej prehliadke u gynekológa cytologické vyšetrenie krčka maternice, mužom raz za 3 roky urologickú prehliadku už po dovŕšení veku 40 rokov a všetkým poistencom nad 40 rokov v dvojročnom intervale test na okultné krvácanie.

VšZP venuje trvalú pozornosť aj osvete. Cieľom je najmä prehlbovanie informácií a poznatkov o význame zdravého životného štýlu, ktorým tiež možno do istej miery rakovine predchádzať. Jedným z úspešných podujatí tohto druhu sú práve prebiehajúce Dni pre vaše zdravie, v rámci ktorých VšZP záujemcom na rôznych miestach Slovenska ponúka možnosť zistiť si, v akej kondícii majú svoje telo. Do nedele 9. apríla 2017 v čase od 10.00 do 17.00 h je „mobilná“ pobočka VšZP k dispozícii širokej verejnosti na trenčianskom výstavisku.

Základné fakty o nádorových ochoreniach na Slovensku

  • Na rakovinu ročne zomiera zhruba 17-tisíc Slovákov.
  • Najviac úmrtí je v Nitrianskom kraji - mužov (352) aj žien (260) na 100-tisíc obyvateľov.
  • Zhubné nádory sú 2. najčastejšou príčinou úmrtí, hneď po chorobách obehovej sústavy.
  • Najčastejšou formou rakoviny u mužov sú nádorové ochorenia pľúc, rakovina prostaty a hrubého čreva.
  • U žien je poradie nasledovné: najčastejšie sa vyskytuje rakovina prsníka, nasledujú nádory pľúc a hrubého čreva.

Čítajte tiež: Zaužívané pravidlo neplatí: Vypočítajte si, kedy ísť spať, aby ste vstali svieži!

2017-04-07 18:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: Tlačová správa

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia