Výsledky kontrol vzoriek zo studní sú už známe: Takúto máme kvalitu vodu!

Voda, ktorú čerpajú niektorí zo studní, by mala byť bez zvýšeného množstva dusičnanov a dusitanov.
Zdroj: thinkstock.com
2017-03-28 18:00:00

Vo vzorkách vody zo 72 studní boli prekročené hodnoty dusičnanov, v prípade jednej vzorky dusitanov. Na základe výsledkov bezplatného laboratórneho vyšetrenia 244 vzoriek, ktoré pri príležitosti Svetového dňa vody poskytol verejnosti Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky (ÚVZ SR), o tom informoval hlavný hygienik SR Ján Mikas.

 

"Dusičnany a dusitany sú najčastejšie prekračovanými chemickými ukazovateľmi v pitnej vode z individuálnych zdrojov (studní) a zo zdravotného hľadiska ich prekročenie nie je bezpečné najmä pre malé deti," uviedol Mikas.

Ako zdôraznil, ani vyhovujúce výsledky v ukazovateľoch dusičnany a dusitany nie sú dostatočné na preukázanie, či je voda z individuálneho zdroja pitná a zdravotne bezpečná. Na takéto posúdenie je podľa Mikasa potrebné vykonať analýzu ďalších mikrobiologických, biologických a fyzikálno-chemických ukazovateľov v rozsahu minimálneho rozboru. Ich hodnoty definuje príslušné nariadenie vlády SR, ustanovujúce požiadavky na vodu určenú na ľudskú spotrebu a kontrolu jej kvality.

Čítajte tiež: Nové ročné obdobie, nové ja: Naštartujte na jar zdravé telo i myseľ!

2017-03-28 18:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: TASR

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia