Na toto sa pripravte: Teplejšie počasie je predzvesťou zdravotných ťažkostí!

S teplejším počasím sa očakávajú aj vyššie koncentrácie pelu.
Zdroj: thinkstock.com
2017-03-24 18:00:00

Zmeny v počasí, dážď, vietor i pokles nočných teplôt spôsobili, že v uplynulom týždni došlo k výrazným rozdielom v peľovej situácii na Slovensku. Najvyššie denné koncentrácie peľu v ovzduší namerali v Bratislave, dominoval peľ drevín z čeľadí cyprusovité-tisovité.

Monitorovacie stanice v Nitre, Trnave a Banskej Bystrici zachytili denné koncentrácie peľu síce vo veľmi vysokých hladinách, ale v porovnaní s Bratislavou to bolo výrazne menej. Informovala o tom hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici Mária Tolnayová.

"Na celom území kvitnú prvé jarné dreviny, najmä lieska, jelša a parkové dreviny z čeľadí cyprusovité a tisovité. Ich peľ zachytávali monitorovacie stanice na celom území Slovenska, pričom v teplejších oblastiach Slovenska sa peľ jelše a liesky vyskytoval v nižších hladinách. V Banskej Bystrici sme v uplynulom týždni zachytili najvyššie denné koncentrácie peľu liesky - 194 peľových zŕn v metri kubickom vzduchu (m3), peľu jelše - 99 peľových zŕn v m3. Monitorovacia stanica pri Úrade verejného zdravotníctva SR v Bratislave zachytila najmä peľ drevín z čeľadí cyprusovité-tisovité a to až 5735 peľových zŕn v m3 vzduchu. Vysoké hladiny dosiahol i peľ jaseňa. V ovzduší sa vyskytoval aj peľ topoľov, brestu a vŕby," konštatovala Janka Lafférsová z oddelenia lekárskej mikrobiológie banskobystrického RÚVZ, ktorý je koordinátorom peľovej informačnej služby v SR.

Podľa Lafférsovej peľová sezóna liesky a jelše v teplejších oblastiach Slovenska končí. Alergologicky významné denné koncentrácie peľu týchto druhov sa očakávajú už len na strednom Slovensku a v severne položených lokalitách. Druhové spektrum peľu v ovzduší sa však s nárastom denných teplôt výrazne rozšíri.

Čítajte tiež: Odhaľte, ako vyzerajú vajcia od chorej sliepky: Ak ich máte doma, preč s nimi!

2017-03-24 18:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: TASR

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia