Svetový deň Downovho syndrómu: Jedna z najčastejších vrodených chýb, ktorej sa rodičia boja!

Dátum 21. marec pripomína ľudí s Downovým syndrómom.
Zdroj: thinkstock.com
2017-03-21 18:00:00

Na tému #MyvoiceMyCommunity (Môj hlas, moja komunita) je v roku 2017 zameraný Svetový deň Downovho syndrómu pripadajúci na 21. marca. Od roku 2012 si ho ľudia na svete pripomínajú aj ako deň v rámci Organizácie Spojených národov (OSN).


Nadácia Jérôme Lejeune a Svetová aliancia mládeže (World Youth Alliance, WYA) aj v tomto roku spustila tradičnú "ponožkovú výzvu" (Socks Battle) na sociálnych sieťach, ktorou možno podporiť Svetový deň Downovho syndrómu. Cieľom "ponožkovej výzvy" je vyjadriť oporu konferencii v Európskom parlamente, poslanci ktorého chcú požiadať Európsku úniu o zvýšenie prostriedkov na výskum v prospech ľudí postihnutých Downovým syndrómom.

Valné zhromaždenie OSN v decembri 2011 v rezolúcii A/RES/66/149 vyhlásilo 21. marec za Svetový deň Downovho syndrómu a vyzvalo všetky členské štáty OSN, relevantné organizácie v systéme OSN, ako aj občiansku spoločnosť, mimovládne organizácie a súkromný sektor, aby si Svetový deň Downovho syndrómu každý rok pripomínali.

Dátum 21. marec upozorňuje zdravú populáciu, že v jej radoch žijú aj postihnutí ľudia. Príčinu Downovho syndrómu, chromozomatickú anomáliu nazvanú trizómia 21, objavil francúzsky lekár Jérôme Lejeune (1926-1994). Zdroje uvádzajú dva rôzne roky objavu: 1958 alebo 1959.


Je kokosový olej právom označený za biele zlato? Toto robí s očným okolím!


O Dawnovom syndróme

Downov syndróm je porucha, pri ktorej má jedinec v genetickej výbave o jeden chromozóm 21 navyše, teda tri chromozómy namiesto dvoch. Postihnutie dostalo názov po britskom vedcovi a lekárovi Johnovi Langdonovi Downovi (1828-1869), ktorý ho popísal, dovtedy sa nazývalo mongoloizmus. Postihnuté dieťa má od narodenia rad telesných a duševných odchýlok a chorôb, zaostáva vo vývoji. Nápadné je šikmé položenie očí, odkiaľ pochádzal názov mongoloizmus.

Poruchu identifikoval Lejeune v júli 1958, keď pri vyšetrení chromozómov mongoloidného dieťaťa zistil o jeden chromozóm navyše na 21. páre. Prvýkrát tak stanovil spojitosť medzi stavom duševnej zaostalosti a "chybou" na chromozóme. Downov syndróm sa často spája s určitým narušením schopnosti učenia, fyzického rastu a výrazom tváre. Patrí medzi najčastejšie vrodené chyby, postihuje približne jedno z tisíc alebo 1100 narodených detí na svete. Každý rok sa narodí 3000 až 5000 ľudí s touto chromozomatickou anomáliou. Syndróm sa dá identifikovať počas tehotenstva alebo po pôrode.

Na podnet organizácie Down Syndrome International (DSI) a European Down Syndrome Association (EDSA) sa 21. marec v roku 2006 prvýkrát pripomínal ako Svetový deň Downovho syndrómu. Tento dátum má v sebe obsiahnutú symboliku: je odvodený z číslic 3 a 21 - čo sa dá prečítať ako trizómia 21. chromozómu. Tento marcový deň má napomôcť lepšie porozumieť problematike osôb s daným postihnutím. 

Čítajte tiež: Výhody konzumácie ovsených vločiek: Neuveriteľné, ako z nich budete profitovať!

2017-03-21 18:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: TASR

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia