Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ako zabezpečiť zdravý vývoj malých objaviteľov? Takto im dáte to najlepšie!

Správna výživa prispieva k zdravému rastu a vývoju vášho dieťatka.
Správna výživa prispieva k zdravému rastu a vývoju vášho dieťatka. (Zdroj: profimedia.sk)

Veľakrát až žasneme nad tým, čo všetko už naše deti vedia. Čo sa za taký krátky čas dokázali naučiť a ako sa z malého bábätka stáva človiečik, ktorý rozpráva, chodí, objavuje a nebojí sa dať najavo, keď sa mu niečo nepáči. Pre zdravý vývoj našich najmenších je však dôležitý nie len dostatok zaujímavých podnetov na hru a učenie, ale tiež pestrá strava bohatá na potrebné vitamíny.


Prekvapuje vás, koľko nových slov sa váš drobček denne naučí a do akých zákutí bytu i záhrady sa sám neohrozene vydá? Obdobie okolo druhého roku života patrí vo vývoji dieťaťa k tým veľmi významným. Pomaly sa stáva menej závislé na pomoci od druhých aj na prítomnosti mamičky a v mnohých činnostiach je samostatnejšie ako predtým. To vysvetľuje, prečo začína neraz vzdorovať a chce všetko robiť sám. Niet divu.

Mozog dieťaťa práve vo dvoch rokoch dosahuje už 80 % veľkosti mozgu dospelého človeka. Aby sa mozog dobre vyvíjal a správne fungoval, je nutné zaistiť dieťaťu dostatočný príjem vitamínov, minerálnych látok, polynenasýtených mastných kyselín (omega-3 mastné kyseliny) a ďalších prospešných zložiek, ktoré zdravý rozvoj mozgu podporujú.“, hovorí Ing. Hana Nechvátalová, Nutričná špecialistka firmy Hero Slovakia s.r.o.


Koniec s rátaním kalórií a diétnou stravou: Slanina zatočí s kilami a spáli tuk!


Čo by mala obsahovať zdravá výživa?

K tomu môžete prispieť, okrem pestrej stravy, aj zabezpečením materského mlieka pre svoje dieťatko. Materské mlieko je najlepšou výživou pre kojencov. Podporuje rozvoj imunitného systému, znižuje riziko rozvoja obezity, cukrovky a taktiež alergií. V prvom roku života je materské mlieko jediným zdrojom výživy. Bohužiaľ, môžu nastať situácie, kedy nemôže byť dieťatko dojčené. Tu nastupuje náhradná mliečna výživa, ktorá by malému organizmu mala dodať všetky výživné látky, potrebné pre jeho rast a vývoj.

Vitamíny A a C sú dôležité pre správny vývoj imunitného systému a k tomu prispieva aj vápnik a železo. Železo je nevyhnutné pre rozvoj poznávacích funkcií, ako sú napríklad rozvoj myslenia a koncentrácie, schopnosť učiť sa, rozvoj pamäti a reči, rozoznávanie farieb a tvarov. Na vývoj mozgu a mozgovej aktivity zase pomáha kyselina alfa-linolenová zo skupiny omega-3 mastných kyselín. Pri výbere umelej výživy sa treba pozerať aj na obsah mliečneho tuku, ktorý predstavuje dôležitý zdroj energie pre najmenších a dodáva nápoju lahodnú mliečnu chuť. Vaše dieťatko si vďaka tomu pochutná na nápoji a zároveň bude prijímať výživu, ktorá je svojím zložením blízko k materskému mlieku.

Ak sušené mlieko obsahuje uvedené zložky, môžete si byť istí, že ste svojmu dieťatko dali to najlepšie! Napríklad novinka Sunar premium 4 pre deti od ukončeného 24. mesiaca dodá malým prieskumníkom dostatok vitamínov a živín potrebných pre zdravie na ich dlhej ceste za poznávaním sveta okolo nich.

Čítajte tiež: Trend v stravovaní ako pohroma: Nebezpečenstvo bezlepkovej diéty, o ktorom nikto nevie!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9