Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Hrozí na Slovensku epidémia osýpok? Okolité krajiny s nimi bojujú!

Epidémia osýpok sa môže ľahko dostať aj na Slovensko!
Epidémia osýpok sa môže ľahko dostať aj na Slovensko! (Zdroj: thinkstock.com)

Aj na Slovensku môžu vzniknúť malé epidémie osýpok, ktoré patria medzi najzávažnejšie ochorenia detského veku. Pripúšťa to hlavný hygienik SR Ján Mikas. Rodičom preto odporúča dať svoje deti proti osýpkam zaočkovať v rámci povinného očkovania.

Celoslovenská zaočkovanosť podľa jeho slov v posledných rokoch klesla z 99 na približne 95 percent.

"Odporúčame rodičom, ktorí nedali zaočkovať svoje deti z dôvodu zavádzajúcich informácií a zavádzajúcich argumentov antivakcinačných aktivistov, aby kontaktovali svojho pediatra a diskutovali o možnosti dať zaočkovať svoje deti," povedal na tlačovej konferencii v Bratislave Mikas.

Vírus cirkuluje v európskej populácii

Upozornil, že možnosť importu osýpok na Slovensko sa nedá vylúčiť. Ich epidémie sú v súčasnosti v Rumunsku, Rakúsku, Nemecku, Taliansku a Belgicku.

Keďže sa v európskych krajinách zaznamenáva množstvo epidémií osýpok, je jasné, že ich vírus cirkuluje v európskej populácii, uviedol Mikas. Na Slovensku je epidemiologická situácia zatiaľ priaznivá.


Drastická premena, z ktorej vám pobeží mráz po chrbte: Choroba zmenila fitness trénerku na nepoznanie!


"Za posledné roky sme nezaznamenali ani jeden prípad domáceho ani importovaného ochorenia osýpok," priblížil Mikas.

Posledný bol v roku 2012. Upozornil však, že najmä pediatri a všeobecní lekári pre dospelých by mali byť ostražití a myslieť na to, že sa môžu s osýpkami stretnúť.

Spôsobujú závažné komplikácie

Osýpky patria medzi najzávažnejšie ochorenia detského veku, spoznať ich podľa charakteristických vyrážok. Sú veľmi nákazlivé, vírus sa šíri vzduchom. Ich závažnosť spočíva najmä v častých komplikáciách, ako sú zápaly priedušiek, pľúc i centrálneho nervového systému. Svetová zdravotnícka organizácia odporúča na dosiahnutie dostatočnej kolektívnej imunity proti osýpkam zabezpečiť 95-percentnú zaočkovanosť dvoma dávkami očkovacej látky. V SR sa proti osýpkam začalo očkovať v roku 1969. V rámci povinného očkovania sa očkujú deti v 15. až 18. mesiaci života a preočkovanie sa vykonáva u detí v 11. roku života.

Čítajte tiež: Preč s vatovými tyčinkami čo najskôr: Po tomto zistení už s nimi nadobro skoncujete!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9