Ročne zabije 1700 Slovákov: Choroba, kvôli ktorej vyhasínajú ľudské životy!

Rakovina je zákerná choroba, ktorá mnohých položí na lôžko..
Zdroj: thinkstock.com
2017-03-06 18:00:00

Ročne zomiera na rakovinu hrubého čreva a konečníka asi 1700 Slovákov. Za toto obdobie ju však lekári diagnostikujú asi 3700 ľuďom. Smrť je pritom mnohokrát zbytočná, pacienti chodia za lekármi často neskoro.

Zabrániť nešťastiu dokáže včasná diagnostika, rizikové skupiny ľudí však musia myslieť na prevenciu. Poukazuje na to pacientska organizácia Europacolon Slovensko.

Pomohla by prevencia formou testu

Naša krajina sa v úmrtí na toto ochorenie zaraďuje na popredné priečky rebríčka. Slovensko je po Českej republike krajinou s druhým najvyšším výskytom kolorektálneho karcinómu v Európe, v úmrtnosti mužov rebríček dokonca vedie.

"K dispozícii máme pritom efektívny a zdravotnými poisťovňami preplácaný skríningový test na okultné krvácanie v stolici. Zúčastňuje sa ho však len približne desať percent rizikovej populácie. Ide o ľudí nad 50 rokov," upozornila Patrícia Kramárová z organizácie.

Rakovina hrubého čreva pritom pri skorej diagnostike patrí medzi najlepšie liečiteľné onkologické ochorenia.


Spánok spúšťa vážnu chorobu: Zo zdravého návyku nebezpečný škodca!


Marec ako Európsky mesiac osvety o kolorektálnom karcinóme

Europacolon Slovensko chce na to verejnosť v marci upozorňovať. Zdôrazňovať plánuje najmä dôležitosť prevencie. Marec je totiž známy ako Európsky mesiac osvety o kolorektálnom karcinóme.

"Na ceste za menším počtom úmrtí však iba osvetové aktivity nestačia," hovorí Jana Pifflová Španková zo združenia. Volá po systémových zmenách v onkológii. "Na Slovensku stále nemáme prijatý Národný onkologický plán, ktorý by stanovil opatrenia na centralizovaný pozývací skríning, to môže byť nástrojom na ceste k úspechu," povedala Pifflová Španková.  

Europacolon Slovensko funguje už desať rokov. Cez semináre učí ľudí rozpoznať prvé príznaky rakoviny hrubého čreva i pankreasu a predchádzať jej. Dlhodobo spolupracuje s odborníkmi z oblasti onkológie. Pacienti sa môžu s pracovníkmi združenia poradiť prostredníctvom linky 0800 800 183 či v poradenskom centre Národného onkologického ústavu a Východoslovenskom onkologickom ústave. 

Čítajte tiež: Stačí jediný pohľad do zrkadla: Signály, ktoré predpovedajú zmeny v tele!

2017-03-06 18:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: TASR

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia